Kesten pire s rumom i tamnom čokoladom

shutterstock Kesten pire kućne izrade
Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka (oraha, badema i lješnjaka) razlikuju nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Kesteni ne sadrže gluten ima ih raznih vrsta. U ovaj recept idu maruni koji su oplemenjena sorta kestena i najviše ih ima u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage.
Vidi originalni članak

Ovo je recept autorice Marinele Prodan, a sastojci su za četiri osobe.

Sastojci:

  • 500 g maruna
  • 200 ml mlijeka
  • 180 ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice ruma
  • 30 g šećera
  • 50 g tamne čokolade sa 70 posto kakaa

priprema u jednoj zdjeli Brownies od kestena, bez glutena i rafiniranog šećera

Priprema

  • Marune operi i zareži malim oštrim nožem oko ruba.
  • Zakuhaj vodu u plićoj posudi i dodaj marune te kuhaj desetak minuta.
  • Kad se maruni malo ohlade skini im ljuske.
  • Nastavi ih kuhati bez ljuske u vrućoj vodi još oko petnaestak minuta (ovisno o veličini maruna), a zatim ih prebaci da se do kraja skuhaju u mlijeku s 30 grama šećera (oko 5,6 minuta).
  • Kada su dovoljno mekani da ih možeš probosti vilicom odvoji polovicu mlijeka u kojoj su se kuhali u zasebnu posudu.
  • Ostavi kestene da se malo ohlade, a zatim ih uz pomoć štapnog miksera izmiksaj.
  • Ako je smjesa pretvrda dodaj još malo mlijeka u kojem su se kuhali.
  • Dodaj 3 žlice ruma u smjesu te po potrebi ako voliš slađi pire još malo šećera u prahu.
  • Ostavi u hladnjaku da se ohladi nekoliko sati.
  • Istuci slatko vrhnje.
  • Naribaj tamnu čokoladu na većem ribežu.
  • Kod posluživanja kao prvi sloj stavi nekoliko žlica pirea od maruna, zatim žlicu tučenog slatkog vrhnja te tri čajne žlice ribane čokolade.

smanjuje simptome kronične venske insuficijencije Sve prednosti kestena i kako napraviti tinkturu protiv bolnih vena

Posjeti missZDRAVA.hr