Karpati: Spoj ledenog vjetra, kremšnita i princes krafni
Karpati ili Karpatka kolač je koji podrijetlo vuče iz Poljske. Iako neodoljivo podsjeća na kremšnitu, ipak je znatno drugačiji... Recept su za missGASTRO.hr pripremili su kolumnisti Sweety and Spicy, a mi prenosimo ovaj ne baš zdravi recept jer ipak je Uskrs.
Da me netko pita kako opisati Karpatku, rekao bih kao mješavinu kremšnite, ledenog vjetra i princes krafni. Zašto? Tijesto je slično onome za princes krafne, krema je slična onoj za kremšnite kakve radi mama, a element coulisa od malina i šlag kao da su preuzeti iz ledenog vjetra.
Odgovor na to zašto se kolač ovako zove leži u tome da je pečeno tijesto neravnog oblika, a kada se posipa sa šećerom u prahu onda neodoljivo podsjeća na snježne vrhove Karpata (planinskog lanca u Rumunjskoj). O tome koliko je kolač ukusan dovoljno govori da smo ga radili dvije nedjelje zaredom i da je oba puta jedva dočekao ponedjeljak.
Sastojci za kore
- 2 dl vode
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- 2 dl brašna
- 5 jaja
Postupak za kore
- Stavite vodu s malo soli i maslacem da prokuha, dodajte brašno i stalno miješajte da se ne stvore grudice.
- Kad se tijesto ohladi dodajte jedno po jedno jaje. Tijesto podijelite na dva dijela, uzmite papir za pečenje i stavite ga na pleh (ja imam četvrtasti pleh koji ima obruč na otvaranje, veličina pleha je kao pola onoga iz pećnice) pa preko papira razmažite tanko jednu polovinu tijesta.
- Koru pecite na 200 ºC oko 15 minuta pa kad završite prvu koru isto napravite i drugu koru. Po drugoj kori posipajte listiće badema.
Sastojci za kremu
- 7 dl mlijeka
- 2 jaja
- 1 puding od vanilije
- 2 dl šećera
- 3 velike žlice gustina
- 150 g maslaca
- 3 velike žlice tučenog slatkog vrhnja
Postupak za kremu
- Jaja i šećer izmiksajte te dodajte puding, gustin i 2 dl mlijeka. Sve dobro umiješajte.
- Zavrijte preostalo mlijeko, a kada zakipi ulijte u smjesu jaja i ostalog, promiješajte i vratite na vatru. Kuhajte dok ne postane gusta krema (kuhani puding). Pokrijte kremu prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i stavite na hlađenje.
- Maslac malo izmiksajte i polako dodajte u ohlađenu kremu. Na kraju dodajte i 3 velike žlice tučenog slatkog vrhnja i lagano umiješajte u kremu.
Sastojci za coulis od malina:
- 40 dag smrznutih malina
- 1 vanilin šećer
- 2 velike žlice šećera
- malo vode
- 1 žličica gustina
Postupak za coulis od malina
- Zakuhajte maline sa šećerom i malo vode te dodajte malo gustina. Kuhajte tek toliko da coulis lagano ugusti.
- Kolač složite tako da na prvu koru stavite najprije kremu, pa coulis, a na kraju još i šlag. S obzirom na to da šlag ide i u kremu potrebno je oko 7 dcl slatkog vrhnja. Završite slaganje sa zadnjom korom i šećerom u prahu.