Juha od šparoga: Ukusan 'čistač' jetre i krvi
Sastojci za 4 osobe
- 2 žlice nesoljenog maslaca ili ekstra djevičanskog kokosova ulja
- 1 mali nasjeckani luk
- 200 g mladog krumpira narezanog na sitne kockice
- 1 žlica zelene curry paste (po želji)
- 450 g šparoga narezanih na komadiće od 1 cm
- 1/2 žličice soli
- 400 ml punomasnog kokosova mlijeka
- 1 limun ili limeta
Čudotvorne šparoge: Pomažu u mršavljenju i liječe mamurluk
Priprema:
- U velikom loncu pirjaj luk na maslacu na srednje visokoj temperaturi.
- Miješaj dok se luk ne obloži masnoćom te nastavi pirjati još nekoliko minuta, dok ne postane slatkast.
- Umiješaj krumpir i kuhaj ga desetak minuta dok potpuno ne omekša.
- Dodaj curry pastu, prokuhaj minutu - dvije, a zatim dodaj kokosovo mlijeko, sol i vodu.
- Ostavi da zavrije i potom dodaj šparoge.
- Kuhaj od dvije do tri minute, dok šparoge ne omekšaju, a zatim u blenderu ili pomoću štapnog miksera napravi gladak pire.
- Po potrebi dodaj još vode ili soli.
- Istisni malo limunova ili limetina soka.
- Pospi sjeckanim vlascem i posluži.
Kako šparoge utječu na tijelo?
Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Mesnate stabljike šparoga uvijek su se smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog svog sočnog okusa i blage teksture. Zelenu boju duguju klorofilu poznatom “čistaču” jetre i krvi. Energetska vrijednost šparoga je vrlo mala što ovo povrće svrstava visoko na listu poželjnih namirnica za skidanje suvišnih kilograma.
Također, ističu se sadržajem vitamina C i kalija - nutrijenata prijatelja jetre. Visok udio kalija s aminokiselinom argininom koju sadrži te niskim udjelom natrija čini šparogu prirodnim diuretikom. Ovakvo svojstvo šparoga od davnine se koristi za ublažavanje simptoma PMS-a i zadržavanje vode. Šparoge su dobar izvor nutrijenata koji pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Uz vitamin C, riječ je konkretno o cinku i selenu, a zahvaljujući njima šparoge s pravom čine neizostavni dio detoksikacijske dijete koju je poželjno provesti na izmaku zime, kako bi se tijelo lišilo otrova i pripremilo za proljeće.