Juha od mrkve s parmezanom za uskrsni stol
Ova juha od mrkve puna je okusa sama po sebi, a kada joj se još dodaju vrhnje pomiješano s vlascem i parmezan prethodno zapečen u pećnici nećeš se moći obraniti od komplimenata. Originalni recept sadrži piletinu, a ako ne jedeš meso umjesto piletine možeš staviti korjenasto povrće celer i peršun.
Sastojci:
- 1/4 šalice parmezana
- 3 2/3 šalice na kolutiće narezane mrkve
- 2 1/2 šalice slane piletine
- 2 šalice i jedna čajna žlica vode
- 2 šalice grubo sjeckanog poriluka (samo bijeli i svjetlo zeleni dijelovi)
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1/4 žlice soli
- 1/ žlice papra
- malo muškatnog oraščića
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg vlasca
Priprema
- Prvi korak - zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih
- Drugi korak - pospi dvije žlice sira na protvan ravnomjerno u krug veličine posude za kuhanje po papiru za pečenje i ponovi taj postupak pet puta. Radi krugove sa sirom ostavljajući širinu jednog palca između svakog kruga. Peci sir na 180 stupnjeva Celzijevih ili dok ne postane zlatan. Izvadi sir s lopaticom i stavi ga na rešetku.
- Treći korak - kuhaj mrkvu i piletinu u dvije šalice vode dok ne proključa. Zatim smanji vatru i kuhaj još 30 minuta. Zatim skloni s topline i ostavi 10 minuta.
- Četvrti korak - stavi polovicu skuhane piletine i mrkve u blender i ukloni s poklopca pomični dio kako bi mogla izlaziti para, a otvor pokrij krpom kako ti tekućina ne bi prskala po kuhinji. Miješaj dok tekućina ne postane glatka. Ponovi postupak s preostalom mješavinom. Dodaj ocat, sol, papar i muškatni oraščić.
- Peti korak - u zdjeli pomiješaj jednu žlicu vode, vrhnje i vlasac. Rasporedi juhu u šest zdjelica (ili koliko već imaš gostiju) i dodaj u svaku mješavinu s vrhnjem i "krug od sira"