Jesen na tanjuru: Rižoto s vrganjima i lisičarkama
Svježe gljive nareži na krupnije komade. U dubljoj tavi na zagrijanom ulju peci gljive dvije minute. Dodaj zgnječeni češnjak te pirjaj još minutu mješajući. Gljive izvadi. Preostalo ulje i polovicu maslaca zagrij u istoj tavi, dodaj luk i pirjaj dok ne postane staklast.
Smanji vatru i dodaj rižu, te je kratko preprži. Zalij je vinom i kuhaj dok alkohol ne ispari. Dolij vrući temeljac. Tekućinu dodaj kad riža upije prethodnu količinu temeljca koji si dodala. Pusti da lagano vrije i kuhaj rižu bez miješanja još 20 minuta, dok ne upije svu tekućinu. Umiješaj gljive, začini solju i paprom, makni s vatre i umiješaj preostali maslac, ribani permezan i sjckani peršin.
Sastojci:
- 500 g vrganja i lisičarki
- 0, 5 dl maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- 350 g riže srednjeg zrna
- 50 g maslaca
- 1/2 luka
- 50 ml suhog bijelog vina
- 125 ml povrtnog temeljca
- sol
- papar
- 1/2 svežnja peršina
- 100 g ribanog parmezana
Napravi ukusan rižito s porilukom.