Humus od patlidžana koji će ti pomoći u mršavljenju
Patlidžan je sasvim nepravedno rijedak gost naših jela, a bogat je vitaminima grupe B, vitaminom C, kalcijem i kalijem. Osim toga, sadrži terpene, sastojke koji sprječavaju pojavu tumora.
Bogat je i celulozom koja potiče rad organa za probavu, pektinom koji snižava kolesterol, kalijem koji normalizira krvni tlak i glikozidom, saponinom koji ima antialergijska, antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.
Recept za humus od patlidžana
Sastojci:
- 300 g patlidžana
- 2 češnja češnjaka
- 250 g kuhanog slanutka
- ¼ šalice paste od sezama
- 25 ml soka od limuna
- 1 žlica vruće vode
- 1 žličica kima
- 1 žličica soli
- 1 žličica chili umaka
Priprema:
Patlidžan peci u pećnici (na rešetki) sve dok mu korica ne postane tamnosmeđa. Zatim ga ohladi, oguli i usitni u multipraktiku. U multipraktik dodaj slanutak, češnjak, pastu od sezama, sok od limuna, vodu, kim, sol i chili umak. Masu izmiksaj dok ne postane homogena i glatka. Ohladi u hladnjaku, a potom posluži s integralnim kruhom i ražnjićima od svježeg povrća.
Patlidžan je saveznik u dijeti
Kako je bogat bogat kalijem, koji u suradnji s natrijem regulira razinu vode u tijelu, patlidžan može pomoći u gubitku kilograma. Stoga iskoristi ljeto, te trk u vrt ili na tržnicu po svježi patlidžan. Možeš ga pripremiti prema našem receptu za humus, pržiti na grill tavi ili staviti u salatu. Preporučljivo je patlidžan prije pripreme ili konzumacije, posoliti i ostaviti da odstoji 10 minuta.