Hrskavi popečci od cvjetače po keto standardima
Ovi jednostavni popečci s niskim udjelom ugljikohidrata vrlo su ukusni i izvrsni su za doručak, kao prilog ručku ili kao užina. Ne sadrže gluten, a pogodni su i za osobe na keto dijeti. Svježa cvjetača ima prilično neutralan okus i zato je izuzetno podatna za različite kulinarske eksperimente.
Sastojci za 12 popečaka:
- 1 manja cvjetača
- 2 žlice luka / mladi luk nasjeckan (može i bilo koji drugi luk)
- 2 jaja
- 1/4 čajna žlica kurkume
- 1/2 čajne žlice praha češnjaka
- 1/2 šalice / 50 g naribanog zrelog cheddara
- 3 žlice kokosovog brašna
- 1/4 žlice praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C.
- Ako imate jak blender ili procesor hrane, cvjetaču narežite na cvjetove i obrađuj dok ne nalikuje riži. Možda će vam trebati 2-3 kruga za to. Ako nemate, usitnite cvjetaču nožem.
- Cvjetaču kuhajte dvije minute u kipućoj vodi, izvadite ju i stavite na čistu krpu dok se malo ne ohladi. Zatim stisnite krpu na sve četiri strane i ocijedite cvjetaču što je više moguće.
- Stavite ocijeđenu cvjetaču natrag u zdjelu, dodajte ostale sastojke i sve dobro promiješajte.
- Od dobivenog tijesta oblikujte kuglice veličine loptice za golf. U protvan stavite kuglice na papir za pečenje i spljoštite ih da dobijete oblik popečka.
- Pecite 18 do 20 minuta dok se donja strana popečka i rubovi lagano ne zarumene.
Dodatni savjeti:
- Ako želite, možete popečke ispržiti i na tavi, dovoljno je da ih pržite 4 do 5 minuta sa svake strane.
- Ako umjesto kokosovog brašna odlučite koristiti bademovo, udvostručite količinu jer kokosovo brašno brzo upija tekućinu pa ga je manje potrebno.
- Naravno da možete eksperimentirati i sa začinima, kumin ide dobro na ove sastojke, a ljubitelji ljute hrane neka dodaju kajenski papar.
- Ako nemate cheddar sir, možete staviti parmezan ili pecorino. Ako se odlučite za pecorino nemojte stavljati sol jer je taj sir dovoljno slan.
- Popečke možete držati u hladnjaku nekoliko dana, a možete ih i zamrznuti. Kako bi ponovno bili hrskavi nakon zamrzavanja stavite ih u pećnicu na nekoliko minuta.
Nutritivne vrijednosti za jedan popečak:
- 45 kalorija
- 2.4% ugljikohidrata
- 1.7 g vlakana
- 0. 8% šećera
- 3. 1 g proteina
Izvor: Sugar Free Londoner