Hrskavi popečci od cvjetače po keto standardima

Guliver/Shutterstock
Ovi jednostavni popečci s niskim udjelom ugljikohidrata vrlo su ukusni i izvrsni su za doručak, kao prilog ručku ili kao užina. Ne sadrže gluten, a pogodni su i za osobe na keto dijeti. Svježa cvjetača ima prilično neutralan okus i zato je izuzetno podatna za različite kulinarske eksperimente.
Vidi originalni članak

Sastojci za 12 popečaka:

  • 1 manja cvjetača
  • 2 žlice luka / mladi luk nasjeckan (može i bilo koji drugi luk)
  • 2 jaja
  • 1/4 čajna žlica kurkume
  • 1/2 čajne žlice praha češnjaka
  • 1/2 šalice / 50 g naribanog zrelog cheddara
  • 3 žlice kokosovog brašna
  • 1/4 žlice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C.
  • Ako imate jak blender ili procesor hrane, cvjetaču narežite na cvjetove i obrađuj dok ne nalikuje riži. Možda će vam trebati 2-3 kruga za to. Ako nemate, usitnite cvjetaču nožem. 
  • Cvjetaču kuhajte dvije minute u kipućoj vodi, izvadite ju i stavite na čistu krpu dok se malo ne ohladi. Zatim stisnite krpu na sve četiri strane i ocijedite cvjetaču što je više moguće. 
  • Stavite ocijeđenu cvjetaču natrag u zdjelu, dodajte ostale sastojke i sve dobro promiješajte. 
  • Od dobivenog tijesta oblikujte kuglice veličine loptice za golf. U protvan stavite kuglice na papir za pečenje i spljoštite ih da dobijete oblik popečka.
  • Pecite 18 do 20 minuta dok se donja strana popečka i rubovi lagano ne zarumene.

Radost za nepce Popečci od slanutka s kimom i peršinom

Dodatni savjeti:

  • Ako želite, možete popečke ispržiti i na tavi, dovoljno je da ih pržite 4 do 5 minuta sa svake strane.
  • Ako umjesto kokosovog brašna odlučite koristiti bademovo, udvostručite količinu jer kokosovo brašno brzo upija tekućinu pa ga je manje potrebno.
  • Naravno da možete eksperimentirati i sa začinima, kumin ide dobro na ove sastojke, a ljubitelji ljute hrane neka dodaju kajenski papar.
  • Ako nemate cheddar sir, možete staviti parmezan ili pecorino. Ako se odlučite za pecorino nemojte stavljati sol jer je taj sir dovoljno slan. 
  • Popečke možete držati u hladnjaku nekoliko dana, a možete ih i zamrznuti. Kako bi ponovno bili hrskavi nakon zamrzavanja stavite ih u pećnicu na nekoliko minuta.

Radost za nepce Popečci od tikvica i parmezana bogatog okusa

Nutritivne vrijednosti za jedan popečak:

  • 45 kalorija
  • 2.4% ugljikohidrata
  • 1.7 g vlakana
  • 0. 8% šećera
  • 3. 1 g proteina

Izvor: Sugar Free Londoner

Posjeti missZDRAVA.hr