Hrana za uspješno učenje

Vrijeme je ispitnih rokova, pa nam je studentica Iva poslala pitanje što je najbolje jesti kako bi imala energije za učenje, ali da ta hrana nije iz studentske menze ili pekarnice te da nije preskupa. Iva bi također htjela da bude sita od obroka koji pojede, a voljela bi i malo smšavjeti u području trbuha. Rješenje za Ivine probleme s prehranom dala je nutricionistica Darija Vranešić Bender
Vidi originalni članak

Preporučujem ti da svoje obroke uglavnom pripremaš kod kuće i nosiš sa sobom na fakultet ili knjižnicu. Ponekad možeš pojesti i lagani obrok u menzi ili u restoranu ili napraviti hranjivi sendvič. Kupovni sendvič može biti vrlo dobar izbor, ako odabereš onaj s integralnim pecivom te smanjiš dodatke raznih umaka koji su često vrlo masni. Ako još u odabrani sendvič dodaš razno povrće poput zelene salate, krastavaca, paprike ili ribane mrkvice rezultat je nutritivno vrijedan obrok koji će ti dati dovoljno energije za učenje. 

Odabir peciva za ručak

Općenito pri odabiru peciva za ručak trudi se zadovoljiti dva kriterija: da je tvoje pecivo načinjeno od cjelovitog zrna žitarica i da sadrži sjemenke. Time ćeš već u startu osigurati temelje za kvalitetan obrok. Odabrano pecivo možeš "nadopuniti" primjerice gotovim ribljim ili mesnim salatama koje nude pojedini veliki lanci pekara ili supermarketi. Pritom izbjegavaj gotove preljeve za salatu i radije posegni za maslinovim uljem i limunovim sokom. Na taj te način očekuje uravnotežena gozba koja ti neće teško sjesti na želudac i onemogućiti te u daljnjem radu.

Što treba izbjegavati u menzi?

Ako tvoj odabir ipak pada na restoran zaobiđi u širokom ruku jela koja su pohana, duboka pržena u ulju, sadrže kremasti umak ili umak na bazi sira, pripremljena na maslacu ili su omotana slaninom. Umjesto toga, odaberi jela koja su kuhana, pečena, pripremljena na žaru, u vlastitom soku ili na pari. Time ćeš izbjeći prekomjeran unos kalorija, ali i osigurati vrijedne nutrijente. Uz način pripreme, važna je i vrsta namirnica koju obrok sadrži. Konkretno, prednost daj žitaricama, povrću, mahunarkama, ribi i nemasnom mesu. Ako uz jelo ide kruh, umjesto standardnog bijelog odaberi onaj sa sjemenkama i tamniji kruh. 

Međuobroci - temelj pravilne prehrane

Međuobroci čine jedan od temelja pravilne prehrane. Često zanemarivani, a itekako važni, međuobrocima se sprječava nagli pad šećera u krvi, izbjegavaju napadaji gladi te postiže obnova energije za predstojeće obaveze. Ako lošu hranu i nezdrave međuobroke zamijenimo nutritivno vrijednim alternativama možemo sami sebi pomoći u smanjenju rizika od zdravstvenih problema. Zato uvijek nosi sa sobom nekoliko vrsta zdravih međuobroka kako bi imala što za prigristi kada te "uhvati kriza". Evo nekoliko primjera zdravih međuobroka:

  • Nekoliko vrsta voća. Bolje je imati manje količine, ali više raznolikog voća kako ti ne bi dosadilo
  • Krekere od integralnog brašna, rižine krekere, muesli ili voćne pločice
  • Mješavinu orašastih plodova poput oraha, badema i lješnjaka
  • Očišćeno povrće, primjerice mrkvu
  • Sušeno voće poput suhih smokava, šljiva i marelica
  • Mala pakiranja muesli žitarica i fermentirane mliječne proizvode
  • Mala pakiranja voćnog soka i vode

 Ako ne znaš bi li salatu začinila octom ili limunom, ovdje pročitaj razloge za i protiv.

Posjeti missZDRAVA.hr