Koja hrana osim čokolade, utječe na bolje raspoloženje?

Guliver/Shutterstock
Svi već znamo da je za osmijeh na licu dovoljna samo pomisao na čokoladu. Zato nas ne iznenađuje otkriće znanstvenika koje kaže da određene vrste namirnica i dodaci prehrani, popravljaju raspoloženje.
Vidi originalni članak

Na primjer, konzumiranje složenih ugljikohidrata stimulira produkciju serotonina, kemijske tvari koja izaziva dobro raspoloženje, a ljudi koji redovito jedu  omega-3 masne kiseline (tri porcije ribe tjedno) emotivno su stabilniji od osoba čija je prehrana njima siromašna.

Povremeno treba pojesti i nešto slatko jer takve namirnice potiču produkciju endorfina koji odašilje signale zadovoljstva kroz tijelo. Čokolada je antioksidans i tjera tjeskobu, ali biraj one kvalitenije i s manje šećera.

Koliko čokolade smijem pojesti?

Lan i badem za bolje raspoloženje

Patiš li od promjena raspoloženja, neobjašnjivog dobivanja na masi, umora, gubitka libida moguće je da tvoji spolni hormoni nisu u ravnoteži stoga u svoju prehranu možeš uključiti svježe samljevene lanene sjemenke. 

Lan je odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline - blagotvorne omega -3 masne kiseline te fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na raspoloženje. 

Uz lan, u prehranu uključi i badem jer je bogat spojevima koje zovemo tirozin, a oni su, pak odgovorni za proizvodnju dopamina. Dopamin je neurotransmiter povezan s raspoloženjem.

Saznaj zašto je lan odlična namirnica za žene. 

Posjeti missZDRAVA.hr