Gratinirana brokula, cvjetača i mrkva za prste polizati

shutterstock
Ovo jelo može se servirati kao samostalni ručak ili svečaniji prilog. Hrskavo, fino i zdravo.
Vidi originalni članak

Sastojci:

Za povrće:

 
  • 4 šalice cvjeta brokule (od 1 glavice brokule)
  • 4 šalice cvjetova cvjetače (od 1 glave karfiola)
  • 3 srednje mrkve, narezane.


Za umak od sira:

 

  • 2 žlice maslaca
  • Šalica cjelovitog pšeničnog ili bezglutensko brašno 1:1
  • 2 1/3 bademovog ili kravljeg mlijeka
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • ¼ žličica soli ili više ovisno o ukusu
  • Puno svježe mljevenog crnog papra
  • 220 g  Cheddar sira, izrezanog na male kocke
  • 1/3 šalice Parmezana.

Za posipanje:
 
  • 3/4 šalice krušnih mrvica
  • 1 žlica maslaca rastopljenog.

Brzo i fino Zapečena cvjetača, jednostavan i ukusan ručak

Priprema

  • Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva C. Posudu veličine 20 x20 cm premaži s uljem ili maslacem.  U pripremljeni pekač dodaj cvjetove brokule, cvjetače i narezanu mrkvu. Stavi na stranu.
  • Rastopi maslac umuti u malo brašna, a zatim polako i naizmjenično dodaji mlijeko i brašno i snažno muti razbijajući sve kvržice.  
  • Kada smjese provrije, smanji vatru na tiho i pirjaj nekoliko minuta uz miješanje, sve dok se umak ne zgusne i postane nalik na kašu.
  • Umiješaj češnjak u prahu, sol i puno svježe mljevenog crnog papra. Ako je umak previše gust, dodaj u njega malo mlijeka. Ako je umak vodenast, umiješaj još jednu žlicu brašna.
  • Zatim dodaj cheddar sir i parmezan i miješaj dok se potpuno ne otope u umaku. Probaj i po želji dodaj još soli i papra.
  • Umak od sira ravnomjerno prelij po povrću u posudi za pečenje. Pokrij folijom i peci 30 minuta.
  • U zdjeli pomiješaj krušne mrvice sa žlicom rastopljenog maslaca.
  • Nakon 30 minuta pečenja makni foliju s posude za pečenje, ravnomjerno pospi krušnim mrvicama povrće i peci nepokriveno još 20-30 minuta dok krušne mrvice ne postanu blago zlatno smeđe i povrće ne postane mekano.

Bez glutena Keto limun kocke gotove za 40 minuta

Posjeti missZDRAVA.hr