Gratinirana brokula, cvjetača i mrkva za prste polizati
Ovo jelo može se servirati kao samostalni ručak ili svečaniji prilog. Hrskavo, fino i zdravo.
Sastojci:
Za povrće:
- 4 šalice cvjeta brokule (od 1 glavice brokule)
- 4 šalice cvjetova cvjetače (od 1 glave karfiola)
- 3 srednje mrkve, narezane.
Za umak od sira:
- 2 žlice maslaca
- Šalica cjelovitog pšeničnog ili bezglutensko brašno 1:1
- 2 1/3 bademovog ili kravljeg mlijeka
- 1 žličica češnjaka u prahu
- ¼ žličica soli ili više ovisno o ukusu
- Puno svježe mljevenog crnog papra
- 220 g Cheddar sira, izrezanog na male kocke
- 1/3 šalice Parmezana.
Za posipanje:
- 3/4 šalice krušnih mrvica
- 1 žlica maslaca rastopljenog.
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Posudu veličine 20 x20 cm premažite s uljem ili maslacem. U pripremljeni pekač dodajte cvjetove brokule, cvjetače i narezanu mrkvu. Stavite na stranu.
- Rastopljeni maslac umutite u malo brašna, a zatim polako i naizmjenično dodajte mlijeko i brašno i snažno mutite razbijajući sve kvržice.
- Kada smjese provrije, smanjite vatru i pirjajte nekoliko minuta uz miješanje, sve dok se umak ne zgusne i postane nalik na kašu.
- Umiješajte češnjak u prahu, sol i puno svježe mljevenog crnog papra. Ako je umak previše gust, dodajte u njega malo mlijeka. Ako je umak vodenast, umiješajte još jednu žlicu brašna.
- Zatim dodajte cheddar sir i parmezan i miješajte dok se potpuno ne otope u umaku. Probajte i po želji dodajte još soli i papra.
- Umak od sira ravnomjerno prelijte po povrću u posudi za pečenje. Pokrijte folijom i pecite 30 minuta.
- U zdjeli pomiješajte krušne mrvice sa žlicom rastopljenog maslaca.
- Nakon 30 minuta pečenja maknite foliju s posude za pečenje, ravnomjerno pospite krušnim mrvicama povrće i pecite nepokriveno još 20-30 minuta dok krušne mrvice ne postanu blago zlatno smeđe i povrće ne postane mekano.