Gdje zdravo jesti na obali?

Glad ne spava ni na odmoru, štoviše, ljeto je pravo vrijeme za hedonizam i uživanje u zdravim morskim delicijama. Donosimo ti pregled dobrih restorana na Jadranu po izboru našeg stručnog tima - portala za kulturu prehrane gastro.hr, Marinele Prodan i Marija Ćepeka koji otkriva gdje dobro pojesti i ako ostaješ u Zagrebu
Vidi originalni članak

Kriteriji za uvrštenje u izbor top restorana bili su kvalitetna i zdrava kuhinja, poštivanje namirnica, dobar odnos cijene i kvalitete, originalan koncept i ambijent te kvaliteta usluge.

Restorani Draga di Lovrana, Lokanda peskarija i Valsabbion preporuka su portala za kulturu prehrane gastro.hr.

Draga di Lovrana, Lovran

Restoran hotela Draga di Lovrana posebno je mjesto. Prvi dojam je impozantna lokacija hotela, okruženog šumom pod Učkom, a pogled puca na kvarnersko more. Hotel je arhitektonski izveden tako da se i u interijeru i u eksterijeru isprepliće blagost mora, divljina šume i svježina zraka Učke. 

Sam restoran njeguje slow food pod vodstvom chefa Zdravka Tomšića, perfekcionista iz čije kuhinje izlaze vizualno privlačna, okusno savršena jela načinjena onim najboljim iz okolnih mora, šuma. Ono što ovaj restoran stavlja visoko na listu zdravih restorana jesu besprijekorne i svježe namirnice pripremljene na autentičan način. 

Ponuda restorana je dvojaka – odlučiti se možeš na odabir nekog od jela a la carte ili se prepustiti uživanju u maštovitim Tomšićevim slow food kreacijama. Svakako probaj marinirani škamp na učkarskoj skuti ili školjke San Jacques na grillu servirane s nježnom palentom i kozjim sirom, posuto sitnim komadićima lješnjaka.

Lokanda Peskarija, Dubrovnik

Radi se o nepretencioznom, uvijek punom i cjenovno prihvatljivom restoranu, za razliku od većine dubrovačkih restorana. Ljeti je doista teško dočekati mjesto u ovome frekventnom restoranu, sam restoran može primiti svega četrdesetak gostiju, ali glavna atrakcija je terasa restorana koja može primiti do 150 gostiju.

Riblji restaurant Lokanda-Peskarija nalazi se podno zidina, tik uz more s prekrasnim pogledom na staru dubrovačku luku. Restoran je prepun detalja koji vraćaju dane iz najstarije dubrovačke povijesti. U Peskariji se njeguje zdrav odnos prema namirnici i priprema nekoliko "domaćih", klasičnih jela poput crnog rižota, školjki, raznih buzara, sitne pržene ribe, kamenica. Mediteranska prehrana na izvorni način. Svakako probaj crni rižoto.

Valsabbion, Pula

Restoran Valsabbion davnih je dana ušao u legendu hrvatskog, a posebice istarskog ugostiteljstva. Zasnovan na principima slow food-a, maksimalno kreativan, profinjen od početka je bio "nešto drugo". U Valsabbionu je sve posebno i neponovljivo – od uređenja interijera do dizajna jelovnika i odnosa posluge prema gostu.

Osobna filozofija vlasnice, Sonje Perić, i njezinih suradnika, originalni su, prirodni, izvorni okusi i mirisi podneblja, koje se tamo ne ustručavaju s njima eksperimentirati, u potrazi za savršenstvom. Naglasak je u Valsabbionu na radikalnoj inventivnosti u svemu; od filozofije stvaranja, promišljanja i potrage za nesvakidašnjim, skrivenim u tradicionalnim lokalnim namirnicama, do samog izgleda i "dizajna" hrane. Slijedove predstavlja i poslužuje vrhunski educirano osoblje uz neizbježan ritual navlačenja bijelih rukavica.

Kuhinja u Valsabbionu postala je laboratorij, međutim odnos prema namirnicama koje su domaće i autohtone ne prelazi granice neukusnog eksperimentiranja. Posjet ovome modernom hramu molekularne kuhinje neponovljivo je i bezvremensko zdravo iskustvo. Svakako probaj kozji sir iz Marčana i meso kuhano više sati metodom "sous vide" (vakumirano meso kuha se polagano u vodenoj kupelji čija temperatura ne prelazi 60 stupnjeva Celzijusa).

Od Kvarnera do otoka

Marinela Prodan kao zanimljive jadranske restorane koje bi trebala posjetiti ovo ljeto izdvojila je Konobu Batelina, Konobu Tramerka i restaurant Boškinac.

Konoba Batelina, Banjole

Ako si odlučila svoj godišnji odmor provesti u Istri svakako posjeti Konobu Batelina u Banjolama, nedaleko Pule.

Obiteljska konoba u vlasništvu obitelji Skoko je nezaobilazno mjesto za slow food riblju večeru u kojoj će uživati svaki pravi gurman. Ambijent je ugodan i prijateljski, a cijene razumne. Osnova njihove kuhinje su kvalitetne lokalne namirnice, svježa riba i školjke.

Chef David Skoko od najpocjenjenijih riba uspije napraviti prava kulinarska remek djela.

Konoba Tramerka,Volosko

Ukoliko se pak nađeš u Rijeci i okolici, svakako svrati do malog pitoresknog gradića Volosko.

Volosko je samo po sebi nezaobilazno mjesto za gurmane sa već kultnim mjestima hrvatske gastronomske scene restoranima "Le Mandrać" i "Plavi podrum". No u maloj kali (uličici) iznad mora smjestila se Konoba Tramerka koja me oduševljava svojom obiteljskom, ugodnom toplom atmosferom.

Lokalne sezonske namirnice i stari jednostavni recepti, ali novi pogledi na tradicionalna jela. Okusi iz djetinjstva, ali uvijek uz poneko novo i zanimljivo iznenađenje na tanjuru. Jednostavna jela ,ali dekorirana na originalan način. Cijene su vrlo prihvatljive, a imaju i dobru vinsku kartu.

Restaurant Boškinac, Pag

Moji kolege s Taste of Croatia kažu sljedeće: ako si krenula južnije moraš svratiti na otok Pag u Restoran Boškinac.

Obiteljski hotel, restoran i vinarija smješteni su na brežuljku okruženom gustom šumom pinija s jedne strane, a vinogradom i maslinikom s druge. Kreativna kuhinja bazirana je  na lokalnim sezonskim namirnicama i začinima, paškoj kuhinji iz koje crpe inspiraciju, a kreiraju tradicionalna jela koja su ujedno i moderna.

Iako pripadaju u skuplje restorane, hrana u Boškincu vrijedi svaku potrošenu kunu. Po svemu što su mi ispričali moji prijatelji blogeri jedva čekam krenuti prema Pagu. Moram spomenuti i odlična crnih vina iz vinarije Boškinac koji su se srećom našli i na mom stolu što je još jedan argument više za posjetu.

Ostale preporuke

Chef Mario Ćepek  koji radi kao kuhar-savjetnik u raznim restoranima po Hrvatskoj preporučio je restoran hotela Draga di Lovrana, Konobu kod Marka na otoku Šipanu i za sve one koji ostaju u Zagrebu restoran Vinodol.

Draga di Lovrana, Lovran

Mario Ćepek također preporučuje restoran hotela Draga di Lovrana zbog uvijek svježih sezonskih namirnica i prekrasne lokacije restorana.

Konoba kod Marka, Šipan

Predivan ugođaj, terasa tik uz more, u konobi kod Marka uspjeli su iskoristiti sve resurse otoka Šipana, od šipanskih polja do plodova mora.

Restoran Vinodol, Zagreb

Ako ostaješ u Zagrebu možeš uživati u dobroj hrani u restoranu Vinodol, koji je ponovno postao ponos zagrebačkog ugostiteljstva i gdje ćeš uvijek moći uživati u zdravim sezonskim namirnicama.

Kako reagirati u situaciji kada hrana i usluga nisu zadovoljavajući pročitaj na portalu Pametna kuna...

Posjeti missZDRAVA.hr