Dva recepta za ljubitelje graška koja će oduševiti tvoje ukućane
Grašak je dio ljudske prehrane već dugo godina, a kako kod nas, on se konzumira i diljem svijeta. Strogo govoreći, grašak dolazi iz porodice mahunarki, biljaka koje proizvode mahune sa sjemenkama ploda unutar njih, a neke od najpoznatijih svakako su i grah, leća, slanutak i kikiriki.
Osim svježeg, grašak može biti još smrznut i konzerviran, dok osim zelenoga postoje još i žuti grašak te onaj ljubičaste boje. Ako trenutno u hladnjaku ili zamrzivaču i ti imaš određenu količinu graška, ova dva recepta idealna su za tvoj ručak ili večeru.
Rižoto od graška
Zeleni rižoto, osim što će tebe i tvoje ukućane oduševiti veselom bojom, zaintrigirat će vas i zamamnim okusom čiju teksturu možeš obogatiti i parmezanom i tako dodati kremastu notu, prenosi missGASTRO.
Potrebno ti je:
- 100 g maslaca
- 1 luk
- 300 g smrznutog ili svježeg graška
- 1,5 l temeljca ili vode
- 350 g riže
- 200 ml vina
- 25 g parmezana
- 2 žlice sjeckanog peršina
Priprema:
- Polovicu maslaca otopi u posudi, dodaj sitno sjeckani luk i pirjaj oko 10 minuta dok ne omekša.
- Odvoji 100 g graška, ubaci ga u blender, pa ga usitni s malo temeljca dok ne dobiješ pire.
- Luku dodaj rižu, tostiraj je oko dvije minute, a zatim dodaj vino.
- Nastavi kuhati dodajući temeljac oko 20 minuta.
- Dodaj pire od graška i ostatak cijelog graška, parmezan i peršin.
- Makni s vatre, ubaci kockicu maslaca i posluži toplo.
Polpete od graška, kukuruza i puretine
Polpete ili popečke uvijek su dobra ideja. Lako se naprave, zahtijevaju jednostavne sastojke, a svi ih vole. Ovi mekani zalogajčići idealni su kao međuobrok, ručak ili večera, a odlično se slažu i s umacima i salatama, prenosi missGASTRO.
Sastojci:
- 1 šalica kukuruza iz konzerve
- 1 šalica zamrznutog graška
- 150 g puretine
- korijander
- 2 jaja
- 1 šalica glatkog brašna
- ulje
- sol i papar
Priprema:
- Skuhaj grašak. Isperi kukuruz iz konzerve pa pomiješaj s graškom. Dodaj mljevenu puretinu, korijandar, jaja i brašno pa sve premjesti u sjeckalicu.
- Dobro začinite solju i paprom pa usitni do željene teksture. Preporučujemo da ipak ostaviš veće komade kukuruza i graška.
- Ugrij žlicu ulja u tavi. Od smjese napravi polpete pa ih prži od dvije do tri minute. Okreni ih i još kratko prži s druge strane. Kad su gotove, dodaj još ulja pa prži ostatak dok ne potrošiš smjesu.
- Položi ih na papirnate ubruse kako bi se riješila viška masnoće.