Domaća čokolada s kikirikijem i minimalnim udjelom ugljikohidrata
Ovaj desert bi se zbog čokolade i kikirikija mogao nazvati Paleo Snickersom, ali budimo realni Snickers je Snickers i ne treba uvijek uspoređivati. Treba uživati u ovom desertu jer ga mogu jesti i oni na proteinskim dijetama budući da jedno serviranje sadrži samo 4 g ugljikohidrata.
Sastojci:
- 100 g tamne čokolade, s minimumom od 70 posto kakaa
- 4 žlice maslaca ili kokosova ulja
- malo soli
- 1/4 šalice maslaca od kikirikija
- 1/2 čajne žlice ekstrakta vanilije
- 1 žlica (3 g) cimeta
- 1/4 šalice izlomljenog slanog kikirikija za dekoraciju
Priprema:
- Otopi čokoladu, maslac ili kokosovo ulje (na pari ili u mikrovalnoj pećnici). Stavi ih sa strane da se malo ohlade prije nego što počneš s daljnjom pripremom.
- Dodaj ostale sastojke u čokoladu i maslac, sve sastojke osim lomljenog kikirikija i miješaj u blenderu dok se sastojci ne sjedine.
- U malu posudu za pečenje izlij dobivenu smjesu, a nju prethodno obloži papirom za pečenje ili podmaži maslacem ili kokosovim uljem.
- Pospi s izlomljenim kikirikijem ili nečim drugim primjerice s bademima i stavi u hladnjak.
- Kada se ohladi, izreži na kockice (trebat će ti oštar nož). I ako si na dijeti, zapamti da zaista trebaš desert rezati na male komadiće i ne pretjerivati.
Savjet: Za masnoću možeš koristiti lješnjakov ili bademov maslac također. Svakako se isplati iskušati i različite posipe poput lješnjak, preprženih sjemenki sezama, nezaslađene kokosove pahuljice.
Nutritivne vrijednosti za jedno serviranje (kockica čokolade):
- Ugljikohidrati (4 g), od toga vlakana 1 g
- Masti: (12 g)
- Proteini: (12 g)
- Kcal: 137 g