Desert koji ublažava refluks, prema gastroenterologu

Pexels Mango
Mnogo je uzroka za refluks želučane kiseline, a neki od čestih okidača su određene vrste hrane i pića. Gastroenterolog i autor kuharice "The Fiber Fueled Cookbook", Will Bulsiewicz, dr. med., nedavno je objavio na Instagramu koje tri namirnice često pokreću refluks želučane kiseline: kofeinska i gazirana pića te alkohol.
Vidi originalni članak

"Stvar kod svih ovih je da, u konačnici, opuštaju donji ezofagealni sfinkter, što omogućuje refluks kiseline", objasnio je Bulsiewicz. Uz pijenje više vode, liječnik predlaže da umjesto u navedenim pićima pokušate uživati u zdravijim namirnicama koje također stvaraju ugodu. Najbolji desert za pojesti koji neće izazvati refluks kiseline, prema Bulsiewiczu je fina krema od manga. "To su samo smrznuti mango i smrznute banane. Stavite to u blender i nevjerojatno je", rekao je.

Nice creams su deserti bez mliječnih proizvoda s konzistencijom sladoleda. Brzi su i jednostavni, ali i zdravi i ukusni. Osim toga, gotovo uvijek imaju jednostavne sastojke, tako da ovaj nice cream od dva sastojka zvuči privlačno jer je jednostavan za pripremu . "Mango i banane također su namirnice koje mogu pomoći u ublažavanju teških simptoma refluksa kiseline.

Mango nije kiseo, pa je izvrsna alternativa kiselijem voću poput naranči i kivija koji mogu izazvati refluks kiseline. Zrele banane imaju visoku pH vrijednost, pa vam mogu pomoći u smirivanju želuca dok istovremeno drže simptome refluksa kiseline pod kontrolom", piše Eating Well.

 

nutritivno bogat desert Sladoled od banane i bobičastog voća bez mlijeka i šećera

 

Nice cream od jagoda

Sastojci za dvije do četiri porcije:

  • 400 g jagoda
  • srednja banana
  • 1/8 žličice soli
  • 160 mL bademovog napitka

Priprema

  • Rasporedite jagode i bananu na lim za pečenje obložen masnim papirom. Stavite ih u zamrzivač na četiri sata.
  • Prebacite voće u procesor za hranu ili u blender. Dodajte sol. Uključite ga na oko 30 sekundi. Zaustavi procesor i sastojke kreme koji su uz rub blendera lopaticom vratite u sredinu.
  • Ulijte napitak od badema i uključite procesor na minutu. Zaustavite procesor, ostružite stranice. Upalite ga i pustite da miješa smjesu sve dok ona ne postane glatka i kremasta, oko dvije minute.
  • Poslužite odmah ili prebacite u nepropusnu posudu i stavite u zamrzivač.
 

Nice cream Tri recepta za sladoled bez šećera i jaja

Posjeti missZDRAVA.hr