Istraživanja su pokazala da cvjetača smanjuje rizik od karcinoma pluća

Blagog i specifičnog okusa, cvjetača je namirnica niske energetske vrijednosti koja smanjuje rizik od karcinoma pluća. Iako nije zelene boje, cvjetača kao i kupus, brokula, kelj i prokulice pripada porodici kupusnjača. Jedna šalica cvjetače sadrži gotovo jednaku količinu vitamina C kao i naranča
Vidi originalni članak

Cvjetača se odlikuje bogatstvom vitamina, minerala i fitokemikalija. Obiluje vitaminom C i folnom kiselinom te sadrži i brojne minerale, osobito mangan, kalij i magnezij. Cvjetača je kao i ostalo povrće niskokalorična, a 100 grama namirnice sadrži oko 30 kalorija.

Specifičan miris

Iako dolaze u različitim oblicima, kupusnjače dijele mnoge zajedničke karakteristike. Jedna od njih je specifičan miris koji se razvija tijekom kuhanja. Za sumporastu aromu kupusnjača zaslužne su organske molekule naziva glukozinolati. Njihova glavna uloga je obrana biljke, a konzumacijom dospiju i u naš organizam gdje također ispoljavaju obrambenu funkciju. Određena istraživanja pokazuju kako spojevi sa sumporom imaju antikancerogeno djelovanje.

Najbolje na salatu

Istraživanje iz 2008. godine objavljeno u časopisu American Association for Cancer Research pokazalo je kako bi pušači trebali povrće iz porodice krstašica konzumirati redovito jer mogu smanjiti rizik od karcinoma pluća za 20 do 55 posto, a najbolje rezultate polučuje unos sirovog povrća. Glukozinolati su inaktivni spojevi koji se aktiviraju uz pomoć enzima koji se prirodno nalaze u tom povrću. Međutim, enzimi kuhanjem prestaju djelovati pa je idealno takvo povrće jesti sirovo ili primjerice kuhanu cvjetaču u kombinaciji sa salatom od kupusa.

Način čuvanja i priprema

Cvjetaču valja čuvati u hladnjaku u čvrsto omotanoj vrećici kojoj je istisnut zrak te tako može ostati svježa i do 7 dana. Za najbolji okus cvjetače treba izbjegavati prekuhavanje jer već nakon 5 minuta kuhanja cvjetača postaje kašasta i mekana te može izgubiti čak 50 posto hranjivih tvari. Najbolji način pripreme je brzo pirjanje bez ulja. Zagrijati manju količinu vode u posudi zatim dodati povrće i pirjati nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

Kuhanjem tako omekšaju vlakna cvjetače zbog čega ona postaje probavljivija te se time povećava apsorpcija hranjivih tvari. Cvjetaču je moguće jesti i sirovu, a najbolje prija uz kremaste umake primjerice hummus ili uz umake na bazi svježeg sira i hrena. Od cvjetače je moguće napraviti i zimnicu odnosno tzv. turšiju te odlično paše na salatu uz ostalo ukiseljeno povrće poput mrkve, lučica, krastavaca i zelene rajčice.

Klikni i pogledaj Abecedu namirnica od A do Z na portalu Gastro.hr

Posjeti missZDRAVA.hr