Čokoladni raspucanci, atraktivnog okusa i izgleda
Mekani i hrskavi u isto vrijeme, punjeni čokoladom i obloženi šećerom. Ukusni i vizualno atraktivni, to su čokoladni raspucanci.
Sastojci
Za kolačiće:
- 115 grama (1/2 šalice) maslaca
- 150 grama (3/4 šalice) šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 2 velika jaja
- 175 grama (1 i 1/4 šalice) brašna za sve namjene
- 40 grama (1/2 šalice) kakaa u prahu
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 150 grama (1 šalica) čokoladnih komadića ili čokoladnih kapljica
Za šećernu oblogu
- 100 grama (1/2 šalice) bijelog šećera
- 65 grama (1/2 šalice) šećera u prahu
Priprema
- Stavite maslac u veliku vatrostalnu posudu. Otopite maslac na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
- U maslac dodajte šećer i vaniliju i sjedinite ih ručnom pjenjačom. Dodajte jaja i umutite sve sastojke.
- U zasebnoj posudi prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol. Zatim dodajte smjesi s maslacem i miješajte dok se ne formira ljepljivo tijesto od čokoladnih kolačića.
- Na kraju umiješajte čokoladne komadiće. Pokrijte tijesto za kekse plastičnom folijom i stavite u hladnjak najmanje jedan sat da se stegne.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C ili na 160 C, ako je s ventilatorom. Obložite dvije tepsije papirom za pečenje.
- Šećer rasporedite u dvije zdjelice u koje ćete uvaljati kekse. Zatim oblikujte kolačiće - oko 1, 5 žlice po kolačiću i rukama ih oblikujte u kuglice. Tijesto će i dalje biti mekano i ljepljivo, ali mora biti dovoljno čvrsto kako biste mogli raditi s njim. Ako nije, vratite ga na još 15 minuta u hladnjak i pokušajte ponovno.
- Svaku kuglu tijesta za kolačiće prvo uvaljajte u bijeli šećer, a zatim u šećer u prahu prije stavljanja na pripremljene tepsije. Ponavljajte dok sve kuglice tijesta za kekse ne budu obložene s dva šećera.
- Na brzinu provjerite i ako bilo koja od kuglica tijesta za kolačiće ne izgleda potpuno prekrivena šećerom, ponovno ih zarolajte.
- Kolačiće pecite otprilike 11 do 13 minuta ili dok se ne rašire i popucaju po površini. Ostavite da se hlade najmanje 15 minuta prije nego što ih pažljivo prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
- Kolačiće čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku.
Izvor: Sweetest Menu