Carstvo zdravih sokova za užitak
Sve je počelo sa sokom od crvenog grožđa
Povijest tvornice počinje još davne 1805. godine, kada je Johann-Heinrich Lauffs otkrio prvi vinograd, a krajem 19. stoljeća Alexander Lauffs započeo je s proizvodnjom ''bezalkoholnog vina''. Tako su ušli u povijest kao prva kompanija koja je napravila sok od grožđa. 1958. godine ''Haus Rabenhorst'' preuzima manufakturu sokova Dr. Steinberger, koja je već tada bila dobro poznat i kvalitetan brand prodavan u trgovinama zdrave hrane. Sok od crvenog grožđa s kojim je sve započelo, je ujedno i najstariji sok iz linije Dr. Steinberger koju od početka travnja možeš pronaći i na hrvatskom tržištu, u ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.
Tvornica je u neovisnom obiteljskom vlasništvu već više od 200 godina, a posljednjih 40 godina orijentirani su na ekološku proizvodnju i suradnju s eko farmama, o čemu svjedoče brojni eko certifikati, nagrade i priznanja koje smo primijetili odmah pri ulasku u tvornicu.
Obilazak tvornice
Ljubazni domaćini proveli su nas kroz proces proizvodnje sokova i spremno odgovarali na sva naša znatiželjna novinarska pitanja. Svi zaposlenici, od glavnog direktora, direktora proizvodnje pa sve do radnika, zračili su nekom neobičnom strašću i zadovoljstvom, i redom nam objašnjavali kako je lijepo raditi na proizvodu za koji dubinski i iskreno vjeruju da je dobar i kvalitetan za zdravlje čovjeka.
'Naši sokovi su 100 posto prirodni i čisti, bez dodatka šećera, aditiva, umjetnih okusa i bojila. Svo voće i povrće je iz kontroliranog uzgoja i slijede se vrlo strogi standardi u provjeri kvalitete i podrijetla sirovine u našim laboratorijima i u samoj proizvodnji', objašnjava Mr. Egon Roos, direktor proizvodnje, dok nas vodi u obilazak tvornice. 'Kada svježe ili zamrznuto voće stigne u Rabenhorst, odmah ide na kontrolu, jer je prvo testiranje jako važno, a ako ne prođe stroge parametre koje je odredila kompanija, voće se vraća natrag dobavljaču'. Nastavljamo obilazak Rabenhorst podruma dok nas prati ugodan voćni miris u zraku, promatramo velike sterilizirane spremnike za sokove i krećemo prema prostoriji u kojoj boce pune sokovima.
' 'Inspektor boca'' prije punjenja detektira da li je boca slomljena ili oštećena, a u tom slučaju neispravna boca se reciklira i zamijenjuje se ispravnom. U Rabenhorstu jednu bocu nakon čišćenja koriste tri puta, dok se primjerice u pivskoj industriji ista boca koristi čak 20 puta'.
Filozofija tvrtke
Nakon obilaska tvornice glavni direktor Klaus - Jurgen Philipp objasnio nam je filozofiju tvrtke.
'Priroda je prekrasna, nudi nam toliko različitih okusa, bila bi prava šteta da to ne iskoristimo. Zašto se ograničiti samo na sok od jabuke i naranče'?, započinje razgovor Klaus-Jurgen.' U Rabenhorstu ne želimo proizvoditi ''prosječan'', komercijalan sok niti se želimo natjecati s proizvođačima takvih sokova, želimo ponuditi posebne sokove sa čistim prirodnim sastojcima koji imaju dokazan blagotvoran učinak na zdravlje. Upravo zato tragamo za novim okusima, otkrivamo snagu do sada nedovoljno istraženog voća, eksperimentiramo, gledamo kako se voće ponaša u proizvodnji sa drugim sastojcima. Svaki novi sok za nas je novi izazov u kojem uživamo kroz cijeli proces proizvodnje'.
' U Njemačkoj imamo veliko povjerenje farmaceuta i liječnika koji naše sokove prodaju u ljekarnama. Oni ih i sami vole i koriste, pa ih iz prve ruke preporučuju pacijentima.
Direktor Klaus-Jurgen se osvrnuo i na sve veću osviještenost ljudi o važnosti zdrave prehrane za dug i kvalitetan život, i objasnio kako u Njemačkoj raste broj vegetarijanaca koji trebaju kvalitetan izvor željeza, pa su upravo njihovi sokovi s dodatkom željeza odličan izbor za njih.
Čarobni svijet sokova
Najzanimljiviji dio našeg putovanja je zasigurno bila degustacija sokova. Naše nepce je uživalo u najstarijem soku od crvenog grožđa (koji sadrži željezo i popravlja krvnu sliku), zasladilo se aromatičnim sokom od ananasa, isprobalo harmoničan okus napitka od pšenične i ječene trave čija je zagovornica Madonna i uvjerilo se u ljekovit okus soka od brusnice, koji je trenutno najprodavaniji sok u ljekarnama u Njemačkoj jer učinkovito liječi infekcije urinarnog trakta. Degustirali smo i sokove Acerola C 1000 i Eisenblut bogate željezom i prirodnim C vitaminom, i još smo probali puno različitih okusa, a najviše nas je začudila činjenica kako nam nakon cjelodnevne degustacije sokovi nisu teško sjeli na želudac niti uzrokovali probleme s probavom. Naši domaćini su se na naše čuđenje, samo nasmiješili i odmahnuli rukom, objašnjavajući kako se njihovim sokovima nemoguće predozirati.
Juice sommelieri
Nakon degustacije i obilaska tvornice, zaputili smo se na večeru u šarmantan francuski restoran Vieux Sinzig s druge strane rijeke, gdje nas je ugostio Jean-Marie Dumaine , vlasnik restorana i jedan od prvih juice sommeliera ''Haus Rabenhorsta''. Ovaj simpatičan Francuz je za titulu ''juice sommeliera'' prošao edukaciju od čak 2 godine, kroz koje je upoznao cijeli proces proizvodnje od voćke do soka, putovao i posjećivao farmere u svijetu, tragao za kvalitetom, za najboljim okusom voća... Danas svoje znanje koristi i kod pripreme specijaliteta u svom restoranu, a kuhanje s vinom je zamijenio kuhanjem sa sokovima.
Danas su Dr. Steinberger sokovi broj 1 brand u ljekarnama u Sloveniji i Mađarskoj, a prema našem iskustvu sigurni smo kako će vrlo brzo razveseliti i hrvatske kupce i sokoljupce koji žele uživati u pravom iskonskom 100 postotnom soku i zdravlju.
Autor fotki: Jasna Duspara
Intervju s juice sommelierom pročitaj na Gastro.hr.