Brzi kremasti rižoto od rajčice gotov za 20 minuta je sve što ti treba

Gracia Petek za missGASTRO
Voliš li umak od rajčice? Meni je umak od rajčice jedan od najfinijih. Još kad se slasnim rajčicama pridruže svježi začini poput bosiljka i origana, ma ne znam imali nečeg slasnijeg.
Vidi originalni članak

No da budem iskrena zadnjih nekoliko godina sam malo pomalo smanjila korištenje rajčica, paprika, patlidžana i sličnih namirnica u svojoj kuhinji. Koristim ih i obožavam, ali većinom samo u ljetnoj sezoni kad su ove namirnice lokalno dostupne i svježe. No ponekad imam neodoljivu želju napraviti nešto fino puno rajčica iako nije njihova sezona. Uvijek kad kupujem rajčice van sezone posegnem za mini rajčicama. Boljeg su okusa i nemaju onu debelu žilavu kožu.

Tjestenina s rajčicama mi je postala pomalo dosadna, pa sam se odlučila napraviti fini kremasti rižoto. I sad kad tipkam ovaj recept mi sline cure jer je ovo bilo tako fino. Cijelu porciju sam smazala u tren oka. Eto i sad razmišljam kad ću opet kuhati ovaj divni crveni rižoto. Priprema je jednostavna, sastojke imaš sigurno već doma.

dašak istoka na stolu Naan kruh za svaki dan, brzo gotov, a vole ga svi

Ako si ljubitelj mediteranske kuhinje ovo je recept koji će te oboriti s nogu, a veliki plus je što je ovaj rižoto gotov za svega dvadeset minuta. Nemaš više izgovora za kuhanje smrznute ili polugotove hrane jer kao što vidiš za svega dvadeset minuta možeš napraviti najfiniji kremasti rižoto koji će zadovoljiti sve tvoje potrebe.

 

Sastojci

  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 velike žlice maslinovog ulja (može i maslac, ako nisi vegan)
  • 150 grama riže
  • 80 ml bijelog vina (ako ne želiš dodaj više temeljca)
  • Cca 300 ml povrtnog temeljca
  • 250 ml pasiranih rajčica
  • 50 ml kokosovog ili nekog drugog biljnog mlijeka
  • Prema želji malo nasjeckanih sušenih rajčica (2-3 kom)
  • Sol
  • Papar
  • Bosiljak
  • Origano

Baba ganoush i miso karamelizirani patlidžan Patlidžan na dva načina uz koja od omraženog postaje omiljeno povrće

Postupak

  1. Nasjeckaj luk na kockice. Nasjeckaj ili protisni češnjak.
  2. Zagrij maslinovo ulje u posudi, dodaj luk i prži ga cca 2-3 min, dodaj i češnjak te preprži još 1 min.
  3. Dodaj rižu te dobro sve promiješaj, zalij s vinom, uz konstantno miješanje pričekaj kako bi vino ispiralo nekih 2-3 min.
  4. Kad vino ispari dodaj pasiranu rajčicu te podlijevaj temeljcem. Pazi na rižoto i miješaj ga.
  5. Kuhaj 10 -15 min, začini sa solju, paprom, a na kraju dodaj kokosovo mlijeko, začine te sušene rajčice po želji.

*** kod posluživanja u rižoto dodaj parmezan, malo maslaca ili mrvicu kokosovog ulja

****ja sam koristila prehrambeni kvasac kao vegansku alternativu za parmezan (bogato je vitaminom B12 i savršenog sirastog okusa)

 

 

 

Posjeti missZDRAVA.hr