Brzi i slasni paleo kolač od smokava

Guliver Shutterstock
Ovaj kolač od smokava i bademova brašna je dobro uravnotežen, sladak ali ne pretjerano, sočan, ali čvrst. Važniji sastojci potrebni za ovaj kolač su bademovo brašno, agavin ili javorov sirup i kokosovo ulje. Svježe smokve na vrhu daju mu rustikalan izgled.
Vidi originalni članak

Kad se sve uzme u obzir o ovom kolaču se može zaključiti da je:

  • Bez žitarica, bez glutena i prikladan za Paleo prehranu
  • Zaslađen sa zdravstveno poželjnim zaslađivačima
  • Bez mliječnih proizvoda.
  • Dovoljno zdrav da se jede i za doručak, a ne samo kao slastica.
  • Nježno se topi u ustima.

Hrana Torta od smokava s bijelom čokoladom i orasima

Savjeti i napomene:

  • Prije pripreme ovog kolača, pročitajte upute za recept. Ne preskačite dio u kojem treba isključiti pećnicu na kraju i ostavi tortu neko vrijeme u toploj isključenoj pećnici. Ovaj korak osigurava da se kolač toplinski obrađuje, a pri tom ostane nježan i vlažan.
  • Ako niste ljubitelj okusa badema, možete izostaviti ekstrakt badema, iako je taj okus ono što ovu tortu činiti tako posebnom. Ako više volite okus vanilije, onda stavite dodatnu količinu.
  • Kokosovo ulje može se zamijeniti rastopljenim maslacem ili maslinovim uljem.
  • Ako nemate svježe smokve možete koristiti bilo koje drugo voće, primjerice breskve, kruške,marelice, jagode ili borovnice. 
  • Kad je torta gotova na vrh možete staviti dodatnu količinu voća i posuti sve mljevenim ili sjeckanim orasima za dekoraciju.

Sastojci:

  •      3 velika jaja
  •      ¼ šalice kokosovog ulja
  •      ½ šalice čistog javorovog sirupa ili agavinog sirupa
  •      1-1/2 žličice čistog ekstrakta badema
  •      1 žličica čistog ekstrakta vanilije
  •      1 žličica jabučnog octa ili limunovog soka
  •      2-1/2 šalice bademovog brašna
  •      ½ čajne žličice sode bikarbone
  •      1/2 žličice soli
  •      6 zrelih smokava narezanih

Guštaj s Marinelom u štrudli sa smokvama i bademima Štrudla sa smokvama i bademima

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C, a kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
  • Izmiješajte u blenderu ili s mikserom sve sastojke osim smokava. Tijesto će biti vrlo gusto.
  • U pripremljeni kalup izlijte tijesto. Na vrh rasporedite narezane smokve pri tom ih lagano gurajući u tijesto. 
  • Ubacite kolač u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20 do 25 minuta dok tijesto ne postane zlatno smeđe boje.
  • Isključite pećnicu i držite kolač unutra još 10 do 15 minuta (dok sredina torte ne postane čvrsta).
  • Ostavite kolač da se ohladi 30 minuta prije nego što ga izvadite iz kalupa.
  • Poslužite sa svježe narezanim smokvama i dodacima po želji (orasi, preljev od meda i slično).

Izvor: The Roasted Root

Posjeti missZDRAVA.hr