Bogata i ukusna jela sa špinatom za jak imunitet i zdravlje

Guliver/Shutterstock
Dobro je poznato kako je špinat iznimno zdrav, a ono što nije toliko poznato koje sve hranjive tvari sadrži. U špinatu je pronađeno 13 različitih flavonoida, kemijskih spojeva koji se često nalaze u voću i povrću, a imaju snažno antioksidativno i potencijalno antikarcinogeno djelovanje.
Vidi originalni članak

Naime, špinat je bogat izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže resorpciji željeza; zatim vitamina A koji održava kožu i sluznicu zdravima kožu. Ujedno je izvor vitamina iz B skupine uključujući i folnu kiselinu koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica.

Dokazano je da špinat pozitivno djeluje na zaštitu mozga od stresa i smanjuje slabljenje moždanih funkcija uslIjed starenja. Studija objavljena u svibnju 2005. u Journal of Experimental Neurology pokazuje da konzumiranje špinata može značajno smanjiti oštećenje mozga u slučajevima poput moždanog udara i drugih neuroloških oštećenja.

Špinat je iznimno bogat kalijem

Od minerala najviše ima kalija, koji olakšava rad bubrega i srca, kalcija važnog za rast zdravih kostiju i zubi, magnezija koji jača mišiće te željeza. U manjim količinama su zastupljeni fosfor, mangan, bakar, cink i jod. Da bi se očuvale te hranjive tvari, špinat je najbolje kuhati na pari ili u vrlo maloj količini vode, ne dulje od 10-ak minuta.

Jednako je važno da se voda u kojoj se kuhao špinat ne koristi u daljnjem kuhanju te da se špinat nakon pripreme ocijedi. Razlog je taj što je ta voda puna nitrata koji prelaze u nitrite, iz kojih pak djelovanjem bakterija u debelom crijevu mogu nastati nitrozamini, koji pak imaju potencijalno kancerogenog djelovanja. Nitrati su i razlog zbog kojega špinat treba pripremati uvijek neposredno prije konzumiranja jer se jednom termički obrađen špinat ne smije ponovno zagrijavati, niti dulje čuvati pa čak ni u hladnjaku.

Želiš li zadržati svježu, zelenu boju špinata, odmah nakon kuhanja ga izvadi iz vruće vode i potopi na nekoliko minuta u hladnoj. Uz to, špinat se preporučuje staviti u smoothije jer špinat u obliku svježeg soka, za razliku od kuhanoga, ne gubi ništa od svojih nutritivnih vrijednosti.

Njoki, ravioli, lazanje, cannelloni ili rižota od špinata

Česta gurmanska poslastica su tjestenine pripremljene ili punjene špinatom. Zelene tagliatelle, njoki, lazanje, cannelloni punjeni nadjevom od špinata, ili pak rižota s maslacem, špinatom i parmezanom izvanredni su prilog ili glavno jelo, a blagim okusom zadovoljit će i najzahtjevnija nepca.

Za sve koji su u potrazi za zdravim i finim obrokom, donosimo prijedlog restorana koji u svojoj ponudi nude jela od špinata. U zagrebačkom bistrou Agava, osim što ćeš uživati u predivnom pogledu na Katedralu savjetujemo da probaš filet divljeg lososa s pestom od pistacija, coulisom od cikle, špinatom i čipsom od češnjaka.

bistrou Lari & Penati ne propusti zdravi brunch ili dobro predjelo uz kvalitetnu čašu vina. Uživat ćeš u njihovom quicheu od špinata, s "blue cheeseom" i orasima.

Za poslovni ručak u Zagrebu također predlažemo bistro Fotić  u kojemu pripremaju otkošteni batak sa sezamom, pire krumpirom i kremom od špinata, dok za kratke vikend izlete preporučujemo karlovački restoran hotela Korana Srakovčić gdje na jelovniku imaju rižoto od vrganja u košarici od parmezana i biftek obložen špinatom u lisnatom tijestu sa sezamom.

Više o gastronomskoj ponudi te čarima i okusima Hrvatske otkrij na Hrvatska 365 Gourmet.

Posjeti missZDRAVA.hr