Bogata i kremasta rolada s mousseom od mliječne čokolade i lješnjacima
Čokoladni božićni panj
Iako je Božić prošao, to ne znači da se ne možete počastiti čokoladnim, kremastim desertom.
Riječ je zapravo o čokoladnom panju koji vrlo jednostavno možete napraviti. Umjesto tradicionalne kreme od jaja i kakao praha, u ovaj panj stavite mousse od mliječne čokolade, a čokoladnu glazuru obogatite suhim voće.
Sastojci:
Za biskvit:
- 5 jaja (2 cijela i 3 žumanjka/3 bjelanjka)
- 60 grama šećera (35 g + 25 g)
- 25 grama brašna
- 75 grama usitnjenih lješnjaka
- 10 grama suncokretovog ulja
- 10 grama kiselog vrhnja
Mousse:
- 500 mililitara gotovog moussea od mliječne čokolade
- Zdraviju verziju moussea možete napraviti i sami po receptu.
Za čokoladnu kremu:
- 250 grama mliječne čokolade
- 65 grama suhog voća
- 45 grama suncokretovog ulja
Priprema:
- U zdjeli umiješajte prvu smjesu od 35 grama šećera, dva cijela jaja i tri žumanjka dok ne postane glatka. Tri bjelanjka stavite u drugu posudu.
- Pažljivo dodajte brašno i usitnjenje lješnjake u prvu smjesu kako bi se sastojci sjedinili (neka smjesa bude bez grudica), a nakon toga dodajte kiselo vrhnje i ulje.
- U posudu s tri bjelanjka dodajte 25 grama šećera i istucite bjelanjke dok ne dobijete pjenasti snijeg.
- Vrlo nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka u prvu smjesu kako biste zadržali prozračnu teksturu.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje (obložen papirom za pečenje) i pecite ju 10 minuta na 170 stupnjeva. Nakon toga ostavite da se biskvit hladi 20 minuta.
- Nakon što se biskvit ohladi, ravnomjerno rasporedite čokoladni mousse.
- Zarolajte biskvit po širini kako biste dobili oblik panja. Preko njega prelijte čokoladnu glazuru.