Ovi napitci imaju malo kalorija, a napunit će te vitaminima i bit ćeš zdrava!

Guliver/Shutterstock Napitak od badema ima manje kalorija u usporedbi s kravljim mlijekom i drugim biljnim napitcima.
Za sve one koji traže alternativu za mlijeko životinjskog porijekla, dobar izbor su biljni napitci koji će okusima zadovoljiti i najzahtjevnije nepce. Napitci od zobi, badema, riže i kokosa obogaćeni su vitaminima i mineralima, mogu se koristiti u pripremi smoothieja, frapea, slastica, a dobro se nadopunjavaju s kavom i žitaricama
Vidi originalni članak

Zbog alergije ili intolerancije na laktozu, ljudi se sve češće okreću velikoj ponudi biljnih napitaka koje mogu izabrati na policama trgovina. Većina mliječnih alternativa napravljena je od zobi i badema, a kokos i riža sve su češći izbor. Biljni napitci odličan su izbor i zbog ekoloških razloga jer proizvodnja ovih napitaka ima znatno manji ugljični otisak od proizvodnje kravljeg mlijeka i općenito manje negativnih utjecaja na planet.

Okus

Zbog velikog izbora biljnih napitaka, može biti teško odlučiti koje odabrati, ali sve ovisi o osobnim preferencijama. Možeš isprobati sve i eksperimentirati okusima. Napitci od zobi, riže i kokosa slatkastog su okusa koji potječe od prirodno prisutnih šećera, dok napitci od badema i drugih orašastih plodova imaju blago orašasti okus

Zob Barista biljni napitak

Za sve ljubitelje kave i napitaka na bazi kave postoje barista verzije biljnih napitaka koje imaju bogatu pjenastu strukturu i iznimnu punoću okusa. Kao i svi biljni napitci, Barista napitak od zobi prirodno ne sadrži laktozu pa je lako probavljiv i pogodan za pripremu toplih i hladnih napitaka od kave kao i raznih slastica.

Nutritivna vrijednost

Poput kravljeg mlijeka i biljni napitci obogaćeni su hranjivim tvarima uključujući vitamine A, D, E i B12. Potrebe za kalcijem, željezom i bjelančevinama mogu se zadovoljiti konzumiranjem raznovrsnog povrća, žitarica i mahunarki, ali i obogaćeni biljni napitci mogu poslužiti kao važan izvor hranjivih tvari - posebno za one koji prelaze na vegansku prehranu. 

Dovoljna količina kalcija važna je za zdrave kosti i zube, tako da je važno odabrati napitak obogaćen kalcijemVitamin D izuzetno je važan za ljudsko tijelo, stoga odaberi biljne napitke koji su obogaćeni ovim vitaminom. Posebno je važan unos ovog vitamina u zimskim mjesecima kad smo manje izloženi sunčevoj svjetlosti koja je njegov prirodni izvor.

Napitci od zobi i riže sadrže prirodno prisutan šećer, dok su biljni napitci od badema bez šećera. 

Napitak od zobi

Napitak od zobi popularan je među osobama s intolerancijom na laktozu jer je prirodno bez laktoze, a ima visoku nutritivnu vrijednost. Sadrži više vlakana od ostalih biljnih napitaka i osigurava organizmu neophodan mineral kalcij te vitamin D, uz nizak sadržaj masti

Ugodno je slatkastog okusa koji potječe od prirodno prisutnog šećera, idealan je za tople napitke, a savršena je mliječna alternativa za pripremu gustih juha, umaka, pirea, frapea, krema, kolača, palačinki i drugih slastica.

Napitak od badema

Lagano orašast i pomalo sladak, napitak od badema ima manje kalorija u usporedbi s kravljim mlijekom i drugim biljnim napitcima. Sadrži proteine biljnog porijekla i mononezasićene masti zdrave za srce. Obogaćen je kalcijem te obiljem vitamina A, D i E, a bez dodanog šećera. Ovaj napitak savršen je za sve one koji imaju intoleranciju na laktozu i gluten, jer je bez glutena i prirodno bez laktoze.

Vrlo je lagane teksture i okusa s orašastim tonovima, ukusan je dodatak smoothiejima i slatkim receptima te je savršen izbor za doručak u kombinaciji sa žitaricama. 

Napitak od riže

Proizvodi se kombiniranjem mljevene bijele ili smeđe riže s vodom, a ima lagano slatkast okus koji potječe od prirodno prisutnog šećera s nježnom teksturom koja se uspoređuje s obranim mlijekom. Najmanje je alergen od napitaka sličnih mlijeku, ne sadrži gluten i prirodno je bez laktoze, što ga čini sigurnom opcijom za osobe s alergijama i intolerancijom na gluten, laktozu, soju i orašaste plodove. Sadrži puno hranjivih tvari, kalcij te vitamine A, D i B12.

Rižin napitak je lagana i osvježavajuća mliječna alternativa za kavu i žitarice te za pripremu krema za kolače i frapea.

Napitak od riže i kokosa

Ukusna i osvježavajuća, egzotična kombinacija riže i kokosa bez dodanog šećera pravi je osvježavajući ljetni užitak kroz cijelu godinu. Kao jedna od najzdravijih alternativa mlijeku i mliječnim proizvodima, napitak od riže i kokosa ne sadrži gluten, prirodno je bez laktoze i s niskim sadržajem masti.

Često se koristi u kuhanju, ne samo slatkih već i slanih jela jer ima jedinstveni okus. Omiljen je u kavi, smoothiejima, desertima, sladoledu. 

Iz Podravke dolazi O'Plant paleta biljnih napitaka koji su ukusna alternativa proizvodima životinjskog porijekla, prirodno bez laktoze i dodanog šećera, s izvorskom vodom, u 6 neodoljivih okusa: na bazi badema, zobi, riže i kokosa. Za sve kavoljupce tu je O'Plant Zob Barista biljni napitak s kojim mogu bezbrižno uživati u svakodnevnom ritualu ispijanja svoje omiljene kave. Pogodni su za vegetarijance i vegane, ali i za sve koji žele živjeti zdravije i brinuti za okoliš.

Posjeti missZDRAVA.hr