Bezglutenska torta od maka i čokolade
Ova torta je primjerena za osobe s celijakijom, alergijom i intolerancijom na gluten. Sadrži visoki udio vlakana, izvor je mononezasićenih te 3 i 6 omega masnih kiselina, sadrži vitamine A, D, E, tiamin, folat i vitamin B6 te željezo, bakar, kalcij, kalij, mangan, cink i magnezij.
Sastojci:
- 25 dag mljevenog maka
- 25 dag smeđeg šećera
- 15 dag maslaca
- 6 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 0, 3 dl ruma
- 2 dl slatkog vrhnja
- 20 dag čokolade za kuhanje
- voćni džem po želji
Priprema:
- Mikserom izmiješajte bjelanjke sa šećerom, a u isto vrijeme otopite maslac dok ne postane tekući. Žumanjke, maslac i i mak dodajte u bjelanjke lagano miješajući kuhačom. Pecite u pećnici 40 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.
- Za pripremu ganche preljeva zakuhajte slatko vrhnje do vrenja i dodajte čokoladu za kuhanje. Uklonite s vatre i miješajte dok smjesa ne postane ujednačena.
- Tortu premažite džemom, ohladite u hladnjaku na 30 minuta i glazirajte ganache preljevom. Izrežite na šnite i poslužite.