Prijedlozi za doručak bez glutena
Što je najbolje konzumirati za doručak u bezglutenskoj prehrani?
Proizvode od dozvoljenih žitarica bogate proteinima, dijetalnim vlaknima, vitaminima B grupe, folatom, željezom i magnezijem. Primjerice bezglutenski kruh ili bezglutensku tjesteninu, raž, rižu, proso, heljdu, amarant kao müsli s orašastim plodovima. Kašu od kukuruznog griza, rižin griz, mahunarke (soja, grašak)
Masti i ulja – prednost imaju hladno cijeđena biljna ulja i ulja jezgričastih biljaka (ekstra djevičansko maslinovo, suncokretovo, bundevino ulje). Bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten nije esencijalan protein i aminokiseline koje ga čine mogu se zamijeniti brojnim drugim prehrambenim izvorima.
Je li teško nabaviti sve neophodne namirnice i koliko je zahtjevna priprema ovakve hrane?
Ranije je bilo prilično teško, ali su danas one daleko pristupačnije – možeš ih kupiti u supermarketima ili prodavaonicama zdrave hrane. Priprema ovakve hrane je zahtjevnija, jer se radi o "osjetljivijim" namirnicama (imaju kraći rok trajanja), te jelu treba posvetiti određenu pažnju. Hrana se priprema brzo i jednostavno, na nižoj temperaturi, uz često miješanje, zbog čega je i miris ovih specijaliteta intenzivniji i ljepši. Ljudi se zavaravaju misleći da su bezglutenska jela bljutava i neukusna.
Doznaj više informacija o bezglutenskoj prehrani od nutricioniste Nenada Bratkovića.