Banane: Koje su bolje za probavu nezrele, zrele ili prezrele?

Thinkstock
I jako zrele banane i one pomalo zelenkaste su dobre za naš organizam, ali u tijelu rade na drugačiji način. Otkrivamo kako zrelost banane utječe na ono što se događa u organizmu.
Vidi originalni članak

Britanska nutricionistica Rhiannon Lambert napominje kako su banane, neovisno jesu li zelenkaste ili jako zrele, odličan izvor kalija i drugih hranjivih tvari. Kaže kako se ne može reći da je jednu vrstu bolje jesti od druge, jer svaka ima nekih prednosti, ali i nedostataka ukoliko ljudi imaju određene zdravstvene tegobe.

Nedovoljno zrele banane

One sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebali bi birati one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, škrob u njoj se više pretvara u šećer. Upravo škrob je odgovoran za duži osjećaj sitosti.

"Istraživanja sugeriraju da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 posto ugljikohidrata koji se, kako banane dozrijevaju, mijenjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane", objasnila je Rhiannon Lambert, a prenosi Insider.

Jako zrele banane

One se pak lakše probavljaju te su bolja opcija za ljude koji imaju problema s probavom. "Nedovoljno zrele banane sadrže  rezistentni škrob koji ljudi ne mogu probaviti. To je vrsta škrobnog materijala s kojime se bakterije žele hraniti", kaže Nicholas Gillitt, direktor instituta "Dole Nutrition" koji se bavi istraživanjima vezanima za prehranu.

"Kada se otporni škrob mijenja u jednostavni šećer, a banana postaje zrelija, tako postaje i lakše probavljiva", dodaje nutricionistica.

Zapravo, stručnjaci kažu da što je banana tamnija, odnosno ima više tamnih točkica, zdravija je za naše tijelo jer je bogata velikom količinom B i C vitamina, sadrži kalij te antioksidanse.

odlična namirnica Što se događa vašem tijelu ako pojedete tri banane dnevno?

banane Zašto bi trebala jesti banane za doručak, ručak i večeru?

Potpuno smeđe banane

One su prepune antioksidansa. Kada su banane gotovo posve smeđe ili kompletno smeđe, one su u osnovi pune šećera koji je nastao od škroba. Slađe su zbog čega ih mnogi ljudi koriste u pripremi kolača. Također, klorofil u njima je poprimio novi oblik.

"Upravo ova razgradnja klorofila je razlog zašto se razina antioksidansa povećava kada su banane starije. Dakle, posve smeđa banana je antioksidativna bomba", stoji u članku koji je objavilo Sveučilište Spoon.

Posjeti missZDRAVA.hr