Avokado na dan, smanjuje loš kolesterol i ne deblja!

Pexels Redovito jedenje avokada snižava loš kolesterol, pokazalo je veliko istraživanje
Prema novoj studiji, konzumacija jednog avokada dnevno tijekom šest mjeseci nije utjecala na smanjenje sala na trbuhu ili opseg struka kod osoba s prekomjernom težinom ili pretilošću. Međutim, dovelo je do blagog smanjenja nezdravih razina kolesterola i nije uzrokovalo povećanje tjelesne mase.
Vidi originalni članak
U randomiziranoj studiji tim znanstvenika uključujući istraživače Penn Statea, otkrili su da su sudionici koji su jeli avokado imali kvalitetniju prehranu tijekom razdoblja istraživanja. Dok su prethodne, manje studije pronašle vezu između konzumacije avokada i niže tjelesne težine, BMI-a i opsega struka, ovo je bila najveća i najopsežnija studija do sada o učincima avokada na zdravlje, uključujući veliki broj sudionika i duljinu trajanja istraživanja. "Iako avokado nije utjecao na salo na trbuhu ili debljanje, studija ipak pruža dokaze da avokado može biti koristan dodatak dobro uravnoteženoj prehrani", rekla je Penny Kris-Etherton, profesorica nutricionističkih znanosti Sveučilišta Evan Pugh na Penn Stateu i objasnila: "Uključivanje avokada u prehranu tijekom provođenja ove studije nije uzrokovalo debljanje, ali je djelovalo na blago smanjenje LDL kolesterola, što je važno za ukupno zdravlje". Kristina Petersen, asistentica profesora nutricionističkih znanosti na Sveučilištu Texas Tech, rekla je da je studija također otkrila da je dnevna konzumacija avokada poboljšala ukupnu kvalitetu prehrane sudionika za osam na ljestvici od 100 bodova.
 
"Ovo je važno jer znamo da je bolja kvaliteta prehrane povezana s manjim rizikom od nekoliko bolesti uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke vrste raka." Istraživanje, nedavno objavljeno u Journal of the American Heart Association provedeno je u suradnji sa Sveučilištem Loma Linda, Sveučilištem Tufts i UCLA, uz koordinirajuću podršku Sveučilišta Wake Forest.
 

Sve o Avokadu na jednom mjestu! Avokado: Zašto ga trebaš uvrstiti u svoj jelovnik?

 
Šestomjesečni eksperiment
 
Za potrebe studije, znanstvenici su proveli šestomjesečni eksperiment koji je uključivao više od 1000 sudionika koji su imali prekomjernu težinu ili pretilost, od kojih je polovica dobila upute da jedu avokado svaki dan, dok je druga polovica nastavila s uobičajenom dijetom i rečeno im je da ograniče konzumaciju avokada na manje od dva mjesečno. Masnoća na trbuhu i oko drugih organa precizno je mjerena pomoću MRI prije i na kraju studije. "Iako jedan avokado dnevno nije doveo do klinički značajnog poboljšanja u trbušnoj masnoći i drugim kardiometaboličkim čimbenicima rizika, konzumacija jednog avokada dnevno nije rezultirala debljanjem", rekla je Joan Sabaté, profesorica na Sveučilištu Loma Linda School of Public Health. "Ovo je pozitivno jer unos dodatnih kalorija iz avokada ne utječe na tjelesnu težinu ili abdominalno salo, a blago smanjuje ukupni i LDL kolesterol."
 
Također su otkrili da dnevni unos avokada dovodi do smanjenja ukupnog kolesterola za 2, 9 miligrama po decilitru (mg/dL) i smanjenja LDL kolesterola za 2,5 mg/dL. Istraživači su rekli da će u budućnosti nastaviti analizirati podatke iz studije. Na primjer, sudionici nisu dobili upute o tome kako jesti avokado svaki dan, a buduća bi istraživanja mogla istraživati postoje li razlike u rezultatima ovisno o načinu kako sudionici konzumiraju avokado.
 

Zdravi recept Brz i preukusan namaz od avokada idealan je za doručak, snack ili večeru

Posjeti missZDRAVA.hr