Ako obrok pojedete za manje od 20 minuta, možda je vrijeme da usporite
Brzo jedenje također može iznervirati druge za stolom koji jedu sporije ili osobu koja je odvojila vrijeme da vam pripremi obrok.
Evo nekoliko savjeta znanstvenika o tome kako sporije jesti i svjesnije konzumirati hranu.
Koliko brzo je prebrzo?
Ako ste osoba koja redovito završi obrok za manje od 20-30 minuta, vjerojatno jedete prebrzo.
"Želucu je potrebno oko 20 minuta da uz pomoć niza hormonskih signala pošalje mozgu informaciju da je pun", rekla je Leslie Heinberg iz Centra za bihevioralno zdravlje na Cleveland Clinic. "Kada ljudi jedu brzo, mogu propustiti te signale i vrlo je lako pojesti više nego što je potrebno."
Zašto je to problem?
Ljudi koji jedu brzo vjerojatno će progutati više zraka što može dovesti do nadutosti ili probavnih smetnji, rekla je Heinberg. Nepravilno žvakanje hrane također može narušiti probavu, što znači da nećete dobiti sve hranjive tvari iz hrane. Nesažvakani komadići hrane također bi se mogli zaglaviti u vašem jednjaku.
Neka prijašnja istraživanja pokazala su da osobe koje brzo jedu imaju najveći rizik od pretilosti, dok je najmanja vjerojatnost da će biti pretili oni koji jedu najsporije.
Kako usporiti prilikom jela?
Za početak, isključite TV i odložite telefon.
"Osobe koje jedu uz televiziju obično jedu dok ne dođe blok reklama ili dok serija ne završi", rekla je Heinberg. Dodala je da uz gledanje televizije ljudi manje obraćaju pažnju na signale vlastitog tijela da je sito. "Kada radimo druge stvari dok jedemo, jedemo manje pažljivo. A to nas često dovodi do toga da jedemo više."
Kada se ljudi fokusiraju isključivo na jelo, imaju tendenciju više uživati u obroku i jesti manje.
Heinberg je također priznala da je tempo kojim jedete često ukorijenjena navika, ali je rekla da je promjena ipak moguća. Predložila je stvari kao što je korištenje nedominantne ruke za jelo, isprobavanje pribora za jelo kojeg možda inače ne koristite – poput štapića za jelo ili namjerno uzimanje stanke da popijete vodu kada vam je tanjur djelomično prazan, piše AP.
Ako imate užurban raspored i ne možete jesti na miru, već često ručate na radnim sastancima ili grickate dok obavljate zadatke, Sarah Berry, glavna znanstvenica britanske prehrambene tvrtke ZOE, savjetuje da, kad god je to moguće, obratite pažnju na okus i teksturu hrane.
Ako nismo potpuno svjesni što jedemo, vrlo je lako jesti brže i ne primijetiti koliko smo pojeli", rekla je Berry.
Žvačite polako, baš kako vas je majka učila
Jednostavan način da usporite jedenje je da povećate broj zalogaja, objašnjava Helen McCarthy, klinička psihologinja Britanskog psihološkog društva."Ako svaki zalogaj žvačete malo duže, to će usporiti vaše jedenje", rekla je.
Vrsta hrane koju jedete također je bitna – ultraprerađenu ili brzu hranu pojest ćete lakše i brže jer ona obično ima mekšu teksturu. "Teško je jesti povrće i proteine istom brzinom kao što jedemo nešto što je jako prerađeno i zahtijeva manje žvakanja", rekla je McCarthy.
Neki njezini pacijenti primijetili su neočekivane promjene kad su počeli jesti sporije. Tako je jedna žena koja je svakodnevno večerala cijelu vrećicu čipsa, nakon što joj je McCarthy savjetovala da uspori i jede svaki komad čipsa posebno, rekla: "Bilo je kao da jedem hrpu ljepljivih kemikalija." "Više nije uživala u čipsu", zaključila je McCarthy.