7 sorti voća s malo šećera, idealne za sljedbenike prehrane s malo ugljikohidrata

Guliver/Shutterstock Jedna srednje velika naranča sadrži čak tri g vlakana. U nutritivnom smislu karakteristična je po tome što za razliku od ostalih citrusa predstavlja dobar izvor folne kiseline, vitamina iz skupine B vitamina
Voće sadrži ugljikohidrate i prirodne šećere i unatoč tome što su sada u trendu dijete s minimalnim sadržajem ugljikohidrata poput Keto dijete, nikako nije dobro u potpunosti izbaciti voće iz prehrane. Dijeta koja sadrži voće ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući manji rizik za dijabetes te sposobnost održavanja zdrave težine.
Vidi originalni članak

Ugljikohidrati iz voća ne mogu se usporediti s onima iz junk hrane. "Ako 80 posto kalorija koje unosiš dobivaš iz zdravih složenih ugljikohidrata kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i grah, to je puno zdravije nego da ih unosiš od ugljikohidrata od bijelog brašna, slatkiša i čipsa", objašnjava nutricionistica Adrienne Raimo i wellness trenerica u One Bite Wellness iz SAD-a za Prevention.com.

"Prirodni šećeri iz voća i dodani šećeri dobiveni procesom obrade su dvije potpuno različite namirnice i imaju iste takve i učinke. Prirodni šećeri iz voća su dijetalni i služe kao gorivo za mozak i bez prirodnih šećera iz voća bili bismo u energetskom deficitu. Osim toga šećer iz voća zadovoljava potrebu za slatkišima pa ćeš tako rjeđe posezati za slatkišima", objašnjava Alissa Rumsey iz Američke akademije za nutricionizam i dodaje da se jedenjem voća u organizam unose dragocjena vlakna bitna za redovitu probavu, a osim toga voće stabilizira šećer u krvi što sprečava nagle pojave gladi.

"Previše šećera iz bilo kojeg izvora, uzrokovat će nagli porast šećera u krvi, a posljedica je skladištenje viška tog šećera u obliku masnih naslaga, osobito na trbuhu. Osim toga povećava se i opasnost od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Zaključak je da je voće iako sadrži šećer iznimno dragocjeno za organizam i da s njim valja biti samo umjeren, a preporuka je da se pojedu dvije do tri voćke dnevno", savjetuje Rumsey.

 
keto dijeta Keto dijeta: Koliko ugljikohidrata dnevno za brzo mršavljenje, a koliko za sporije?

borovnice šipak probava Zdravo voće koje može uzrokovati zatvor

Kvaliteta u prehrani bitnija je od kvantitete

"O kalorijama, odnosno energetskoj vrijednosti svakako treba voditi računa, no naše tijelo nije samo kalorimetrijska bomba, sustav koji samo unosi i troši energiju, već znatno zahtjevniji i složen biokemijski sustav. Važnije je obratiti pozornost na kvalitetu i kombinaciju namirnica, nego samo strahovati od (kilo)kalorijskog unosa. Kad poznajemo nutritivnu vrijednost obroka ili namirnica, imat ćemo dojam i o njihovoj energetskoj vrijednosti", objašnjava Nenad Bratković, magistar nutricionizma, sveučilišni magistar fitofarmacije i dijetoterapije i nastavlja:

"Kvaliteta u prehrani bitnija je od kvantitete, ne umanjujući važnost i unesene količine određenih namirnica i obima obroka. Pojam nutritivne gustoće, odnosno 'praznih kalorija' kao suprotnih termina, najbolje objašnjava taj odnos. Bolje je pojesti 2 komada ribe ili tanjur grahorica nego 1 krišku bijelog kruha, iako je prva opcija energetski bogatija od spomenute kriške kruha. Bitan je nutritivan sastav namirnice, ali i omjer i kombinacija istih u pojedinom obroku. Time je reguliran cjelokupan metabolički sklop organizma, hormonski sustav te time i uspješnost mršavljenja."

Poruka je jasna, voće je zdravo, a ti ako si na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata nemoj ga izbaciti iz prehrane, nego odaberi ono s najmanjim udjelom šećera. Donosimo ti listu.

Jabuke: 10 g šećera u 100 g

Umjesto žlice meda ili nekog drugog zaslađivača u svoju jutarnji zdjelu zobenih pahuljica dodaj jabuku i pospi je s cimetom. "Vrlo je bitno ujutro ne unositi ujutro hranu s visokom količinom šećera jer će to uzrokovati nagli porast šećera u krvi i isto tako i njegov nagli pad nakon čega ćeš vrlo brzo osjetiti žudnju za novom dozom ugljikohidrata i tako u krug", kaže Raimo.

Jabuka, naime, obiluje vitaminom C, A, B1, B2, B6 te mineralima, posebice kalijem, kalcijem, magnezijem i željezom. Jabuka ujedno predstavlja i odličan izvor prehrambenih vlakana, posebice pektina koji pomaže postizanju osjećaja sitosti i tako sprječava "pretrpavanje" hranom. Dodatno, jabuka sadrži fruktozu, šećer koji pomaže zadovoljenju želje za slatkim, a da ne uzrokuje pretjerane oscilacije razine glukoze u krvi.

 

Ananas: 10 g šećera u 100 g

Ako voliš koktele umjesto nekih drugih sokova koristi sok ananasa jer će on odlično zasladiti tvoje piće, a ukupna kalorijska vrijednost bit će mu manja. "Jedan od prijedloga za ovo predblagdansko vrijeme je koktel od votke, mineralne vode, svježih listova mente i smrznuti ananas. Ovaj koktel je u cijelosti bez dodanog šećera, a ukusan jw ", kaže Raimo.

"Ananas je jedna od namirnica koja je najmanje onečišćena pesticidima jer sadrži debelu koru. Svježi ananas ima nisku kalorijsku vrijednost, no bogat je brojnim vitaminima i mineralima 100 g ananasa osigurava oko 50 kalorija, slično kao jabuka. Ananas sadrži proteolitički enzim bromelain koji sudjeluje u probavi hrane taka što razgrađuje proteine. Za bromelain se vjeruje kako ima protuupalna, antikarcinogena svojstva te svojstva protiv zgrušavanja. Istraživanja pokazuju kako redovita konzumacija ananasa pomaže u borbi protiv artritisa i loše probave. Osim toga bogat je vitaminom C", objasnili su iz nutricionističkog tima Vitaminoteke.

Borovnice: 10 g šećera u 100 gr

"Divlje borovnice sadrže više antioksidansa nego konvencionalno uzgojene pa kad god je prilika biraj njih. Borovnice se mogu uklopiti u gotovo bilo koji obrok, a šalica borovnica sadrži samo 85 kalorija. Dodaj ih mueslijima, jogurtu, ili napravi ukusni smoothie.", savjetuje Raimo.

 
 

Kruške: 10 g šećera u 100 g

Kruške je dobro jesti što češće jer su jako bogate vitaminima B skupine. Oni pak pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer "hrane" živčani sustav te sudjeluju u procesu dobivanja energije iz ugljikohidrata, tvrdi nutricionistica Darija Vranešić Bender. Da bi kruške trebale biti pri samom vrhu kada je riječ o izboru voća, govori i činjenica da su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, klor, željezo, magnezij, natrij i sumpor.



Naranče: 9 g šećera u 100 g

Jedna srednje velika naranča sadrži čak tri g vlakana. U nutritivnom smislu karakteristična je po tome što za razliku od ostalih citrusa predstavlja dobar izvor folne kiseline, vitamina iz skupine B vitamina. Sadrži brojne bioflavonoide s povoljnim utjecajem na zdravlje, posebice hesperidin koji štiti od kardiovaskularnih bolesti. Ujedno je značajan izvor kalija, likopena te beta-karotena. Zbog slatkog okusa i posebne arome sok od naranče omiljen je napitak tijekom zimskih i proljetnih mjeseci. U njemu mogu uživati svi osim osoba koje pate od gastritisa i refluksne bolesti budući da često pogoršava simptome žgaravice. Pomaže u borbi protiv dijabetesa, osobito dijabetesa tipa 1 i to zbog obilja vlakana koje sadrže. Naime, svakodnevna konzumacija hrane bogate vlaknima smanjuje razinu glukoze u krvi.

Maline: 4 g šećera u 100 g

Maline su ukusne i imaju vrlo malo kalorija, bogate su antioksidansima, vlaknima te vitaminima i mineralima. Ako ih iskombiniraš s čili papričicom koja ubrzava metabolizam, dobit ćeš savršen koktel za mršavljenje", tvrde iz nutricionističkog tima Vitaminoteke i savjetuju kako da ga pripremiš. U blenderu pomiješaj šalicu i pol malina, žlicvu meda, čili papričice (pola male papričice) i 3 šalice hladne vode.

Avokado: 1 g šećera na 100 g

Avokado sadrži uglavnom zdrave mononezasićene masne kiseline, koje se preporučuju za smanjivanje rizika od srčanih oboljenja kao i metaboličkog sindroma (skupina stanja poput povišenog krvnog tlaka, visoke razine šećera u krvi, prekomjerne tjelesne masnoće oko struka i abnormalne razine kolesterola koji se javljaju zajedno), smanjenja "lošeg" kolesterola i sala na trbuhu. Pomoći će i u održavanju sitosti između obroka. Među veganima, vegetarijancima te ljubiteljima zdrave kuhinje avokado je neizbježan sastojak jer je izvrstan za pripremu slastica, umaka i napitaka.

 
Posjeti missZDRAVA.hr