5 proteinskih ljetnih salata koje će vas zasititi i osvježiti
Ovo nisu tipične razočaravajuće salate napravljene od salate iceberg, nekoliko režnjeva crvenog luka, rajčica i bez umaka. Ljetna salata može biti puno više od običnog lisnatog povrća. To može biti Tex-Mex salata s tjesteninom, slatko-slana salata s kvinojom i grilanim breskvama, jednostavna salata s tunjevinom, svježa tajlandska salata s tempehom ili salata s kvinojom i umakom od pečenog češnjaka.
Tex-Mex salata s tjesteninom
Lagani i kremasti preljev od salse i grčkog jogurta ističe ovu jednostavnu salatu od tjestenine s okusima inspiriranim meksičkom kuhinjom.
Sastojci:
- žlica salse
- žlica nemasnog običnog grčkog jogurta
- šalica cherry rajčica
- 3/4 šalice nasjeckane crvene paprike
- 3/4 šalice smrznutog edamamea bez ljuske, kuhanog prema uputama na pakiranju, ocijeđenog i ohlađenog
- 1/2 šalice orzo tjestenine
- 1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
- 2 žlice naribanog sira
- 1/8 žličice soli
- 1/8 žličice mljevenog papra
- ljuti umak, po ukusu
- 1 žlica prženih sjemenki bundeve
- kriška limete za posluživanje
Priprema:
- U maloj posudi umutite salsu i jogurt za umak
- Pomiješajte rajčice, papriku, edamame, kuhanu i ohlađenu orzo tjesteninu, luk i sir u zdjeli. Dodajte sol, papar i umak i miješajte dok se sve ne sjedini. Začinite ljutim umakom po ukusu, posipajte malo prženih sjemenki bundeve i po želji poslužite s kriškom limete.
Salata s kvinojom i grilanim breskvama
Svježi sastojci u ovom receptu i savršena kombinacija slatkoće grilanih breskvi i kremastog avokada, spajaju se u harmoniju i čine odličnu ljetnu salatu.
Sastojci:
- 3 šalice kuhane kvinoje
- 2 šalice krastavca
- 1 šalica kukuruza, smrznutog ili iz konzerve
- 1/2 šalice crvenog luka
- 1,5 šalica pečenih breskvi
- 1 avokado
- 1/4 šalice svježe mente
- 1/4 šalice bosiljka
Za umak:
- 1/3 šalice maslinovog ulja
- 3 žlice soka od limuna
- žličica sušene metvice
- žličica Dijon senfa
- 1/2 žličice češnjaka
- žličica soli
- žlica javorovog sirupa
- prstohvat crnog papra
Priprema:
- Stavite kuhati kvinoju prema uputama na pakiranju.
- Dok se kvinoja kuha, nasjeckajte povrće, grilajte ili pirjajte breskve. Možete čak grilati i kriške avokada.
- Sve sastojke stavite u jedu zdjelu i miješajte dok se sve ne sjedini. Zatim napravite umak tako da pomiješate sve sastojke za njega u posebnu zdjelu i dodajte u salatu.
Jednostavna salata s tunjevinom
Ako tražite jednostavnu i brzu salatu od tunjevine, onda morate isprobati ovaj recept. Ova salata uključuje i sir, avokado, ukiseljenu ciklu te orahe kako bi bila bogatija.
Sastojci:
- 6 šaka zelene ili neke druge salate
- konzerva tune
- 2 rajčice nasjeckane
- 1/4 narezanog krastavca
- 10 kriški ukiseljene cikle
- 2 šake naribanog sira po želji
- 1/2 avokada
- 1/2 naribane ili sitno narezane mrkve
- 4 kriške luka
- 2 šake mljevenih oraha
Za umak:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica balzamične glazure
Priprema:
- Zelenu salatu stavite na dno velike široke zdjele.
- U hrpama dodajte sve sastojke osim luka i oraha.
- Posipajte luk i orahe preko ostalih sastojaka i prelijte umakom.
- Sve dobro pomiješajte i ako želite poslužite s tostiranim kruhom.
Svježa tajlandska salata s tempehom
Ova salata inspirirana Tajlandom kombinira hrskavo, svježe povrće i prženi tempeh za zdravu, izdašnu salatu koja je savršen prilog ili lagani ručak. Osim toga, ovaj recept prepun okusa je potpuno jednostavan i gotov u samo 20 minuta!
Sastojci:
- 2-3 žlice zagrijanog ulja
- 1 paket tempeha, izrezan na trake
- sol, po želji
- 2 žlice svježeg soka od limete
- 2 žlice tamari ili soja umaka
- žlica javorovog sirupa ili agavinog sirupa
- češanj češnjaka
- 1/2 glavice iceberg salate, nasjeckane
- zelena jabuka
- 3 mrkve
- 1/4 crvenog luka
- 1/4 vezice korijandera
- 1/2 šalice kikirikija
Priprema:
- Zagrijte ulje u velikom loncu ili tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte tempeh i pirjajte 2-3 minute sa svake strane, dok ne porumeni. Prebacite ga na tanjur obložen papirnatim ručnikom i pustite da se ohladi.
- Za umak pomiješajte sok od limete, tamari, javorov sirup i češnjak u veliku zdjelu i miješajte dok se dobro ne sjedini.
- Dodajte zelenu salatu, jabuku, mrkvu i crveni luk u zdjelu i dobro promiješajte s umakom. Rasporedite tempeh ravnomjerno po salati, a zatim dodajte korijander i kikiriki.
Ostatke možete držati u hladnjaku do tri dana, a umjesto tempeha možete koristiti i tofu.
Salata od kvinoje s umakom od pečenog češnjaka
Ova salata ideja je za lagani i svježi obrok koji je savršen za vruće ljetne mjesece. Može se jesti topla ili hladna kao prilog ili glavno jelo, a glavna zvijezda je umak od pečenog češnjaka.
Sastojci:
Za pečeni češnjak:
- glavica češnjaka
- žličica maslinovog ulja
Za salatu:
- 2 šalice kuhane kvinoje
- šalica kuhanog slanutka
- crvena paprika, nasjeckana
- žuta paprika, nasjeckana
- rajčica, nasjeckana
- stabljika mladog luka
- 1/3 krastavca
- 1/4 šalice suhih brusnica
- 1/4 šalice maslina
- 1/2 šalice prženih badema
Za umak:
- sok od 2 limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- žlica tahinija (umak od prženog sezama)
- žličica soja umaka
- žličica balzamičnog octa
- žličica luka u prahu
- prstohvat soli
- prstohvat mljevenog crnog papra
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Odrežite vrh glavice češnjaka da vidite režnjeve i stavite je na lim za pečenje. Pokapajte uljem i pecite 20 minuta ili dok ne porumeni i ne zamiriše.
- U međuvremenu pripremite povrće. U veliku zdjelu dodajte kuhanu kvinoju, slanutak, nasjeckano povrće, brusnice i masline. Promiješajte da se sve sjedini.
- Pečene režnjeve češnjaka očistite od ljuske i stavite u zdjelu, izgnječite vilicom pa dodajte sastojke za umak. Promiješajte. Prelijte umak preko salate i promiješajte. Na kraju dodajte i pržene, nasjeckane bademe.
Čuvajte salatu i preljev odvojeno u hermetički zatvorenim posudama u hladnjaku do četiri dana.