5 proteinskih ljetnih salata koje će vas zasititi i osvježiti

instagram/luscious recipes Brze i fine ljetne salate bogate proteinima
Tijekom ovih vrućih ljetnih dana laganija jela su i više nego potreba pa mnogi posežu za salatama. Uz biljne sastojke poput slanutka, orašastih plodova, tempeha i edamamea dodat ćete i proteine svakoj porciji ovih svježih i ukusnih obroka, što će vam pomoći da se dulje osjećate sitima.
Vidi originalni članak

Ovo nisu tipične razočaravajuće salate napravljene od salate iceberg, nekoliko režnjeva crvenog luka, rajčica i bez umaka. Ljetna salata može biti puno više od običnog lisnatog povrća. To može biti Tex-Mex salata s tjesteninom, slatko-slana salata s kvinojom i grilanim breskvama, jednostavna salata s tunjevinom, svježa tajlandska salata s tempehom ili salata s kvinojom i umakom od pečenog češnjaka. 

Tex-Mex salata s tjesteninom

Lagani i kremasti preljev od salse i grčkog jogurta ističe ovu jednostavnu salatu od tjestenine s okusima inspiriranim meksičkom kuhinjom. 

Sastojci:

  • žlica salse
  • žlica nemasnog običnog grčkog jogurta
  • šalica cherry rajčica
  • 3/4 šalice nasjeckane crvene paprike
  • 3/4 šalice smrznutog edamamea bez ljuske, kuhanog prema uputama na pakiranju, ocijeđenog i ohlađenog
  • 1/2 šalice orzo tjestenine
  • 1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
  • 2 žlice naribanog sira
  • 1/8 žličice soli
  • 1/8 žličice mljevenog papra
  • ljuti umak, po ukusu
  • 1 žlica prženih sjemenki bundeve
  • kriška limete za posluživanje

Priprema:

  1. U maloj posudi umutite salsu i jogurt za umak
  2. Pomiješajte rajčice, papriku, edamame, kuhanu i ohlađenu orzo tjesteninu, luk i sir u zdjeli. Dodajte sol, papar i umak i miješajte dok se sve ne sjedini. Začinite ljutim umakom po ukusu, posipajte malo prženih sjemenki bundeve i po želji poslužite s kriškom limete.

Brzo i fino! 3 ljetne salate bogate zdravim bjelančevinama i mastima

Salata s kvinojom i grilanim breskvama

Svježi sastojci u ovom receptu i savršena kombinacija slatkoće grilanih breskvi i kremastog avokada, spajaju se u harmoniju i čine odličnu ljetnu salatu.

Sastojci:

  • 3 šalice kuhane kvinoje
  • 2 šalice krastavca
  • 1 šalica kukuruza, smrznutog ili iz konzerve
  • 1/2 šalice crvenog luka
  • 1,5 šalica pečenih breskvi
  • 1 avokado
  • 1/4 šalice svježe mente
  • 1/4 šalice bosiljka

Za umak:

  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 3 žlice soka od limuna
  • žličica sušene metvice
  • žličica Dijon senfa
  • 1/2 žličice češnjaka
  • žličica soli
  • žlica javorovog sirupa
  • prstohvat crnog papra

Priprema:

  1. Stavite kuhati kvinoju prema uputama na pakiranju.
  2. Dok se kvinoja kuha, nasjeckajte povrće, grilajte ili pirjajte breskve. Možete čak grilati i kriške avokada.
  3. Sve sastojke stavite u jedu zdjelu i miješajte dok se sve ne sjedini. Zatim napravite umak tako da pomiješate sve sastojke za njega u posebnu zdjelu i dodajte u salatu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Danielle Brown | vegan recipes (@healthygirlkitchen)

Jednostavna salata s tunjevinom

Ako tražite jednostavnu i brzu salatu od tunjevine, onda morate isprobati ovaj recept. Ova salata uključuje i sir, avokado, ukiseljenu ciklu te orahe kako bi bila bogatija.

Sastojci:

  • 6 šaka zelene ili neke druge salate
  • konzerva tune
  • 2 rajčice nasjeckane
  • 1/4 narezanog krastavca
  • 10 kriški ukiseljene cikle
  • 2 šake naribanog sira po želji
  • 1/2 avokada
  • 1/2 naribane ili sitno narezane mrkve
  • 4 kriške luka
  • 2 šake mljevenih oraha

Za umak: 

  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica balzamične glazure

Priprema:

  1. Zelenu salatu stavite na dno velike široke zdjele.
  2. U hrpama dodajte sve sastojke osim luka i oraha. 
  3. Posipajte luk i orahe preko ostalih sastojaka i prelijte umakom.
  4. Sve dobro pomiješajte i ako želite poslužite s tostiranim kruhom.

Svježa tajlandska salata s tempehom

Ova salata inspirirana Tajlandom kombinira hrskavo, svježe povrće i prženi tempeh za zdravu, izdašnu salatu koja je savršen prilog ili lagani ručak. Osim toga, ovaj recept prepun okusa je potpuno jednostavan i gotov u samo 20 minuta!

Sastojci:

  • 2-3 žlice zagrijanog ulja
  • 1 paket tempeha, izrezan na trake
  • sol, po želji
  • 2 žlice svježeg soka od limete
  • 2 žlice tamari ili soja umaka
  • žlica javorovog sirupa ili agavinog sirupa
  • češanj češnjaka
  • 1/2 glavice iceberg salate, nasjeckane
  • zelena jabuka
  • 3 mrkve
  • 1/4 crvenog luka
  • 1/4 vezice korijandera 
  • 1/2 šalice kikirikija

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u velikom loncu ili tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte tempeh i pirjajte 2-3 minute sa svake strane, dok ne porumeni. Prebacite ga na tanjur obložen papirnatim ručnikom i pustite da se ohladi.
  2. Za umak pomiješajte sok od limete, tamari, javorov sirup i češnjak u veliku zdjelu i miješajte dok se dobro ne sjedini.
  3. Dodajte zelenu salatu, jabuku, mrkvu i crveni luk u zdjelu i dobro promiješajte s umakom. Rasporedite tempeh ravnomjerno po salati, a zatim dodajte korijander i kikiriki. 

Ostatke možete držati u hladnjaku do tri dana, a umjesto tempeha možete koristiti i tofu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli From My Bowl | by Caitlin S (@frommybowl)

Salata od kvinoje s umakom od pečenog češnjaka

Ova salata ideja je za lagani i svježi obrok koji je savršen za vruće ljetne mjesece. Može se jesti topla ili hladna kao prilog ili glavno jelo, a glavna zvijezda je umak od pečenog češnjaka. 

Sastojci:

Za pečeni češnjak:

  • glavica češnjaka
  • žličica maslinovog ulja

Za salatu: 

  • 2 šalice kuhane kvinoje
  • šalica kuhanog slanutka
  • crvena paprika, nasjeckana
  • žuta paprika, nasjeckana
  • rajčica, nasjeckana
  • stabljika mladog luka
  • 1/3 krastavca
  • 1/4 šalice suhih brusnica
  • 1/4 šalice maslina
  • 1/2 šalice prženih badema

Za umak:

  • sok od 2 limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • žlica tahinija (umak od prženog sezama)
  • žličica soja umaka
  • žličica balzamičnog octa
  • žličica luka u prahu
  • prstohvat soli
  • prstohvat mljevenog crnog papra

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Odrežite vrh glavice češnjaka da vidite režnjeve i stavite je na lim za pečenje. Pokapajte uljem i pecite 20 minuta ili dok ne porumeni i ne zamiriše.
  2. U međuvremenu pripremite povrće. U veliku zdjelu dodajte kuhanu kvinoju, slanutak, nasjeckano povrće, brusnice i masline. Promiješajte da se sve sjedini.
  3. Pečene režnjeve češnjaka očistite od ljuske i stavite u zdjelu, izgnječite vilicom pa dodajte sastojke za umak. Promiješajte. Prelijte umak preko salate i promiješajte. Na kraju dodajte i pržene, nasjeckane bademe.

Čuvajte salatu i preljev odvojeno u hermetički zatvorenim posudama u hladnjaku do četiri dana.

Posjeti missZDRAVA.hr