11 najboljih namirnica za starije od 50 godina
Uravnotežena prehrane jedna je od najboljih stvari na koju možete paziti kako biste produžili svoj život i ostali što je moguće zdraviji, navodi Health and Human Research. Postoje određene namirnice koje su dobre za sve, koliko god godinama imali, ali postoje i one koje imaju posebne pogodnosti za ljude starije od 50 godina.
Grah
Kako se približavate srednjoj dobi, rizik za probleme poput dijabetesa tipa 2 i visokog kolesterola raste. Dodavanje graha u svakodnevnu prehranu fantastičan je način da se navedeni rizik smanji. Samo 3/4 šalice graha ili leće (ako vam grah nije omiljena namirnica) dnevno smanjuje kolesterol za čak pet %. Grah također može poboljšati i razinu šećera u krvi kod ljudi koji već imaju dijabetes.
Postoji mnogo vrsta graha, tako da vjerujemo da ćete pronaći onu koja vam se najviše sviđa. Također, važno je da zapamtite ukoliko kupujete konzervirani grah, prije pripreme obavezno ga isperite jer je konzervirana hrana puna natrija.
Zobene pahuljice
Rizik od srčanih bolesti drastično se povećava nakon što muškarci napune 45, a žene 55 godina. Stoga, što više hrane za snižavanje kolesterola možete "ugurati" u svoju prehranu, to bolje. Zob je odlična namirnica zbog vrste topljivih vlakana koja se nazivaju beta glukan. Navedena vlakna vežu se s kolesterolom te ga odnose iz tijela, umjesto da ostane u arterijama.
Jabuka
Jabuke su fantastična dijetalna namirnica iz puno razloga. One snižavaju rizik od dijabetesa pomažući regulirati razinu šećera u krvi. Sadrže u prosjeku pet grama vlakana po jabuci što može sniziti kolesterol. Također sadrže tvar zvanu kvercetin za koju se zna da snižava krvni tlak.
One su također pouzdan izvor vitamina C, kalija i antioksidansa. Međutim, najbolje je jesti one domaće, koje nisu špricane raznim preparatima.
Orašasti plodovi
Slanoj grickalici teško se svakog puta oduprijeti, ali kad ona dođe u obliku čipsa ili krekera, u svoje tijelo unosite velike količine zasićenih masti i natrija. Zato umjesto njih probajte orašaste plodove. Studije su pokazale da grickanje manje šake miješanih orašastih plodova svaki dan smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za 28 %.
Lisnato zeleno povrće
Najnovija istraživanja utvrdila su da su ljudi koji jedu puno lisnatog zelenog povrća, poput špinata ili kelja u kognitivnim sposobnostima jednaki ljudima 11 godina mlađima od njih samih koji navedenu hranu ne konzumiraju.
Bobičasto voće
Još jedna fantastična namirnica koja pomaže ljudskome mozgu je bilo koja vrsta bobičastoga voća. Ova sorta voća bogata je određenim fitokemikalijama za koje se smatra da povećavaju dotok krvi u mozak, istovremeno smanjujući upale. Rezultat toga je i manji rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Bobičasto voće odlično je i zbog visokog sadržaja vlakana i niza vitamina i minerala. Ako ne možete nabaviti svježe bobice tijekom cijele godine, smrznuto može biti jednako dobro.
Jogurt
Jogurt (posebno grčki) može biti izvrstan izvor proteina. Mišićna masa ima tendenciju pada u kasnijim godinama, a studije pokazuju da povećavanje dnevnog unosa proteina tijekom dana može usporiti taj proces. Jogurt kao bonus sadrži puno kalcija, presudnog za očuvanje koštane gustoće kako starite. Žene starije od 50 i muškarci stariji od 70 godina trebaju obratiti posebnu pozornost na njihov unos kalcija.
Mrkva
Mrkva je povrće koje može koristiti svakom dijelu tijela, posebno očima, ustima, koži i srcu. Mrkva snižava krvni tlak i loš kolesterol, jača imunološki sustav, poboljšava probavu i smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Mrkva sadrži vlakna, vitamine A, B8, C, E i K, minerale poput željeza, kalija, bakra i mangana te nekoliko vrsta antioksidansa, uključujući beta karoten.
Cikla
Ako redovito jedete ciklu dobit ćete puno vitamina A i C, kao i folne kiseline, vlakana i minerala poput kalcija, kalija, mangana i željeza. Ima puno antioksidanata koji mogu smanjiti rizik od raka.
Tamna čokolada
Konzumiranje od 30 do 60 grama tamne čokolade dnevno može zapravo sniziti kolesterol i krvni tlak, poboljšati oštrinu mozga i zaštititi vašu kožu od sunčeva oštećenja. Najbolje je odabrati čokoladu koja sadrži najmanje 70 % kakaa kako biste dobili što više korisnijih tvari i što manje šećera.
Avokado
Avokado je veoma ukusan izvor više od 20 različitih vitamina i minerala, poput kalija, bakra i vitamina B, C, E i K. Redovita konzumacija avokada osigurava unos dovoljne količine zdravih mononezasićenih masti i održavanje optimalnog krvnog tlaka.