Možemo li se razboljeti zbog straha? Ovi antioksidansi ti mogu pomoći
Logično je sad zaključiti da ako uspijemo bar donekle kontrolirati stvaranje slobodnih radikala smanjit ćemo i mogućnost nastanka raznih bolesti ili kako se to lijepo kaže„ ono što su za gljivice i bakterije antibiotici, to su za slobodne radikale antioksidanti.
Brojne prirodne proizvode i dodatke prehrani potraži na stranici Fit zone.
Napuni tanjur antioksidantima
Najpoznatiji antioksidans je sigurno vitamin C. Ima ga u većim količinama u limunu, grejpu, narančama, mandarinama, paprici, peršinu... u svakom slučaju, ovo je vitamin bez kojeg se ne može. Doza od 60 mg dnevno koja je dugo preporučivala svjetska zdravstvena organizacija odavno se smatra nedovoljnom i zato nije čudno što je na tržištu sve više sintetičkih vitamina u dozama i do 1000 mg.
Iako nismo pristalice sintetičkih vitamina često je ljudima koji su izloženi oksidacijskom stresu kakav je opisan na početku ovog teksta neophodna i neka nadopuna ove vrste. Ovo posebno vrijedi za pušače i starije ljude kod kojih je već prisutan tzv. pad antioksidacijskog potencijala.
Ni sa čim, naravno, nije dobro pretjerivati pa ni sa antioksidansima, ali kad je riječ o vitaminu C možemo se prisjetiti dvostrukog nobelovca dr. Linusa Paulinga koji je izjavljivao da je uzimao i 2000 mg C vitamina dnevno. Doživio je 96 godina i dobio dvije Nobelove nagrade.
Nije to samo matematika i nije sve u miligramima
Antioksidativni potencijal vitamina C višestruko se povećava u kombinaciji sa vitaminom E, karotenoidima, flavonoidima, a da bi se do kraja povećao antioksidativni kapacitet, potrebni su i minerali, bakar, cink, selen.
Posije zobi su također snažan antioksidans jer sadrže puno selena i cinka. Važan sastojak ovog proizvoda je i sirovi silimarin koji osim što pomaže našoj jetri da se oslobodi od raznih toksina, bistri naš um i popravlja nam raspoloženje. Podiže i razine glutationa, našeg prirodnog unutarnjeg enzimskog čimbenika koji djeluje antioksidacijski, ali opet samo u sinergiji s cisteinom.
Cisteina ćeš naći u mladom siru, koji je uz prije svega alfa linolensku višestruko nezasićenu masnu kiselinu osnova poznate „Budvigove dijete“. U svijetlu priče o antioksidansima i činjenice da laneno ulje oksidira u roku od nekoliko dana od same proizvodnje i zbog zraka u bočici u kojoj je pakirano ne možete ga sačuvati ni u kakvom hladnjaku, preporučujem ti „Budvigovu dijetu sa uljem Cameline sative tzv. boljim lanom.
Brojne prirodne proizvode i dodatke prehrani potraži na stranici Fit zone.
Uz bobičasto voće i kosa sporije sijedi
Bobičasto voće poput borovnice, ribizla, kupina i malina snažan je izvor antioksidanata, ali važno je znati i to da je crno grožđe u ovom smislu sigurno zdravije od bijelog. Isto vrijedi i za vino.
Stvar je u ravnoteži
Nakon svega rečenog, jasno je da je ishrana puna voća, povrća, mladog sira, hladno prešanog ulja, ribe, badema i malo crnog vina nešto najbolje što možemo učiniti za svoje zdravlje, a riječ je naravno o tzv. mediteranskoj dijeti. Još ako uz ovu ishranu par puta dnevno izađemo u prirodu, prošetamo ili se na bilo koji način opustimo bolje zdravlje je osigurano.
Maslinovo ulje bez ribe nije tekuće zlato
Na kraju važno je zapamtiti i ovo: Maslinovo ulje bez ribe kao izvora omege 3, protuupalne višestruke nezasićene masne kiseline, djeluje proupalno, jer sadrži proupalnu omegu 6 i omegu 9.
Zato, ako izbjegavaš ribu iz raznoraznih razloga, (teški metali, vegetarijanac si i sl.), a maslinovo ulje koristite samo kao začin za salatu, ne zaboravite ga izbalansirati sa barem jednom žlicom protuupalne Cameline sative – hladno prešanog ulja koje zovemo i bolji lan, i koje osim što je dobar izvor omege 3 ne oksidira lako, a važno je i u podizanju našeg sveukupnog antioksidacijskog potencijala. Čuvajte se i običnog lanenog ulja. U dodiru sa zrakom ono oksidira, i već u roku sedam dana od proizvodnje ono sadrži previše slobodnih radikala. Sadrži doduše i dalje velike količine omege 3, ali od oksidacije ga neće spasiti nikakav hladnjak, zrak je već u bočici...
Najbolji antioksidansi
Iako su svi jako važni za očuvanje naše zdravlja izdvojit ćemo i neke "favorite" među antioksidansima. Na prvom mjestu tu je glutation koji stvara naša jetra. Dobra vijest je da njegove razine možemo povećati uzimanjem sirovog granulata silimarina.
Na tebi je samo da ga dva puta dnevno sažvačeš i tako podigneš svoju razinu glutationa za čak 35 %. U te dvije žlice unijet ćeš čak 280 g silimarina. Važni antioksidansi su i konjugirana linolna kiselina – tzv.omega 5 ili CLA kojom se kao anti age spojem hvale proizvođači skupe kozmetike, a njen najbolji izvor je hladno prešano ulje nara.
Bitno je spomenuti još i skvalen koji je najzastupljeniji u ulju amaranta. Dobar izvor ovih antioksidanasa je mješavina 5 ulja koje smo nazvali "Ulje 5 Tibetanaca – omega 3,5,6 i 9" a sastoji se baš od hladno prešanog ulja amaranta i nara, te ulja sikavice. I na kraju, i sami znate da je za dobar imunitet potrebno željezo. Najbolji prirodni izvor je biljka piskavica. Ona je osnova našeg preparata "Piskavica plus".
Brojne prirodne proizvode i dodatke prehrani potraži na stranici Fit zone.