Traperice, grudnjaci, sakoi, koliko često ih treba prati?

Guliver/Shutterstock
Iako mrzak dio naših odraslih života, pranje odjeće je isto tako neophodan dio naših života. Međutim, koliko često trebamo prati određene komade odjeće?
Vidi originalni članak

Naravno, gaćice, majice i čarape je neophodno oprati nakon svakog oblačenja. No, to nije slučaj sa svim komadima odjeće. Neke odjevne predmete potrebno je oprati nakon nekoliko nošenja, i to na poseban način. 

Traperice: 4-5 nošenja 

Iako nisu osjetljive na često nošenje, prečesto i nepotrebno pranja može vrlo lako ošteti tvoje traperice. Naime, perilica za rublje može ih izblijediti i pohabati. Stoga ih je dovoljno prati nakon nekoliko nošenja. Isto tako, potrebno ih je prati na pažljiviji način kako bi zadržale svoju boju i kvalitetu. Traperice se pri svakom pranju sužavanju, a kako bi to bilo svedeno na minimum, pri pranju ih je potrebno izvrnuti iznutra na van te ih prati u hladnoj vodi. Ako ih se ne pere u žurbi, neka se osuše na zraku, odnosno bez korištenja sušilice. 

Ana na kraju opet mora nositi tajice, jer su joj sada sve traperice prevelike Nakon 66 dana Ani hlače plešu u struku

Nisam očekivala da će moj gubitak kilograma biti toliko vidljiv 'Nosim 3 broja manje hlače'

Grudnjak: 3-4 nošenja

Kako grudnjak nije u kontaktu s pazuhom, znoj rijetko dolazi do njega pa ga nije potrebno svakodnevno prati. Ali isti grudnjak ne bi trebala oblačiti dva dana za redom kako bi zadržao svoju čvrstoću i elastičnost. No, ako se ipak obilnije znojiš te smatraš da je tvom grudnjak potrebno svakodnevno osvježenje, možeš ga oprati deterdžentom za dječju odjeću. 

Sako: 5-6 nošenja

Ispod sakoa obično nosiš barem jedan komad odjeće, kao što je košulja ili majica, stoga on nije u kontaktu s kožom. Iz tog razloga nije ga potrebno prati nakon svakog nošenja. Ipak, nemoj ga stavljati u ormar s čistom odjećom prije nego ga prozračiš nakon nošenja jer se u njega mogu lako uvući mirisi iz kafića i nekih drugih prostorija u kojima su neugodni mirisi. Također, prije svakog nošenja provjeri ima li mrlja na ovratnicima i rukavima. 

Novčanik: jednom tjedno

Kao i mobitel, novčanici i torbe sadrže razne mikroorganizme, među kojima se može pronaći i E. coli. Pranje novčanika i torbe jednom tjedno zvuči kao naporna obveza pa umjesto toga možeš koristiti dječje vlažne maramice kako bi se zaštitila, ali i kako bi očuvala materijale od kože na torbama i novčanicima. 

Sportski grudnjak koji nosiš na trening preporuča se prati nakon svakog nošenja Koliko često i kako treba prati grudnjak?

U kori oraščića nalazi se prirodan sapun koji se topi u dodiru s toplom vodom Eko oraščići za pranje rublja

Pidžama: 3-4 nošenja 

Ako obožavaš spavati u pidžami, trebaš biti svjesna da se noću intenzivno znojiš te da ti otpadaju stanice kože, stoga ih često mijenjaj. Pravilo od tri do četiri nošenje ne vrijedi ako spavaš u svilenoj pidžami jer nju trebaš mijenjati svakodnevno zato što upija više tjelesnih ulja nego pamučna pidžama

Suknja: 5-7 nošenja 

Tijekom nošenja suknje, obično ne radiš ništa naporna pa tako znoj i prljavština ne dolaze lako u kontakt s njom. Posebno ako nosiš široku suknju ili onu A-kroja, s njima možeš dobiti još nekoliko dodatnih nošenja. No, ako se radi o svilenoj suknji, one su osjetljivije i potrebno ih je prati nakon jednog nošenja.

Posjeti missZDRAVA.hr