Popravljaju ceste materijalom od recikliranih plastičnih boca

Guliver/Shutterstock
Miješajući reciklirane plastične boce s razmućenim asfaltom, popravljaju se ceste bez dodavanja novog asfalta.
Vidi originalni članak

Nova ulica u Los Angelesu bit će popravljena, odnosno "reciklirana" kako navodi One Green Planet. Naime, u popravljanju rupa na asfaltnoj cesti po prvi put se koristila metoda recikliranja plastičnih boca.

"Nova sintetička veziva će transformirati globalno tržište izgradnje cesta ili sanaciju cesta i oni će omogućiti da se ceste 100 % recikliraju", kaže Sean Weaver, predsjednik TechniSoil Industrial, tvrtke koja je dizajnirala novi proces. "To je oduvijek bio sveti gral na tržištu gradnje cesta - možete li reciklirati 100 % gornje površine ceste, samljeti je i ponovo odložiti, a ona mora biti trajna i izdržljiva poput izvorne ceste?"

Cresanka Sonja Jakić Hrvatica je dio velike svjetske ekspedicije za spašavanje oceana od plastike

Tvrtka je posljednjih nekoliko godina razvijala novi sustav koji koristi recikliranu PET plastiku, materijal koji se koristi u plastičnim bocama za vodu, da bi se zamijenio bitumen - ostatak mulja od rafiniranja ulja koji se koristi za držanje asfalta. Sustav koristi stroj nazvan "vlak za recikliranje" koji brusi gornjih nekoliko centimetara ulice, šalje materijal u stražnji dio koji drobi asfalt do određene veličine, a zatim ga miješa s tekućom plastikom. "To je u osnovi jedan neprekidni postupak, gdje vlak melje cestu, a tada 'završena cesta' izlazi iz stražnjeg dijela", kaže Weaver.

Navedena tvrtka, TechniSoil Industrial, bavi se smišljanjem novih i inovativnih tehnika gradnje cesta i novih strojeva koji će to omogućiti. Navedena tehnika uvrštavanja plastike u asfalt isprobana će bit sredinom prosinca u Los Angelesu. Nakon postavljanja, svakih nekoliko mjeseci sljedeće dvije godine cesta će se testirati kako bi se vidjela njena izdržljivost.

Osnovna oprema za recikliranje već je postojala, ali u prošlosti je bilo moguće reciklirati samo niže slojeve puta, a ne gornju površinu, jer je recikliranjem gornji materijal gubio snagu, ali upotreba plastike čini put jačim nego što je to bio slučaj prije. U laboratorijskim testovima tvrtka je izračunala da nove ceste, popravljene uz pomoć reciklirane plastike, mogu trajati osam do trinaest puta duže od standardnih cesta.

Što znači biorazgradivo? U Velikoj Britaniji prodaje se više plastičnih boca nego ikad prije

U određenim slučajevima to bi moglo koštati manje od tradicionalnog asfaltiranja cesta, a budući da će cesta trajati i duže, gradovi će dugoročno uštedjeti još više novca. 

Posjeti missZDRAVA.hr