Političari u Velikoj Britaniji apeliraju na supermarkete da ne bacaju "ružno" voće i povrće

Guliver/Shutterstock
U Velikoj Britaniji svake godine bacaju se ogromne količine voća i povrća , i to samo zato jer su nepravilnih oblika. Na globalnoj razini, jedna trećina svih namirnica namijenjenih ljudskoj potrošnji se baci, ali političari iz Velike Britanije su to odlučili promijeniti.
Vidi originalni članak

Ovaj tjedan, u izvješću koje je objavilo Odbor za okoliš, hranu i ruralni sektor, raspravljajući o načinima borbe protiv nepotrebnog otpada, apelirali su na političare da poduzmu mjere kojima bi supermarketima nametnuli mjere protiv bacanja voća i povrća neatraktivnog izgleda. Predsjedatelj odbora, Neil Parrish, čak je zatražio da  se maloprodajnim trgovačkim lancima ukinu smjernice prema kojima oblikuju proizvode na određeni način, o čemu je napisao:

"Trgovci su zahtijevali iznimno visoku kvalitetu od poljoprivrednika, što je dovelo do toga da potrošači razmišljaju kako voće i povrće raste isključivo u pravilnim oblicima, što u stvarnom svijetu, naravno nije tako. Ali, sada postoji sve veće indicije da bismo mogli jesti sve više voća i povrća koje nije savršeno jer s osvještavanjem kupaca javit će sve veća potražnja za nepravilnim oblicima voća i povrće jer je to dokaz da je 'pravo'."

Za britanske poljoprivrednike, novo izvješće je pravi blagoslov, jer im omogućuje da prodaju više svojih proizvoda. Nedavno je britanski supermarket Asda počeo s prodajom "nesavršenog" voća i povrća u posebno označenim kutijama, a ti proizvodi su jeftiniji i do 3, 5 funte. Neki smatraju kako je upravo ovaj potez prvi opipljivo pozitivan nakon što je Britanija istupila iz Europske Unije. Trgovci u Velikoj Britaniji morali su se pridržavati 10 pravnih standarda propisanih od EU koji su se odnosili na veličinu i oblik voća i povrća. Ali u svjetlu Brexita, ove smjernice se vjerojatno više neće morati provoditi.

Nauči kako odabrati kvalitetno voće i povrće

Posjeti missZDRAVA.hr