Organski tofu pizzu čini zdravijom
Ana Janjatović Zorica, Makronovina učiteljica kuhanja i autorica kuharice Tofu, objašnjava ti kako se dobiva tofu i kako ga možeš koristiti u kuhinji:
Tofu, a nazivaju ga i "sirom od soje" namirnica je potekla od mudrog i dosjetljivog dalekoistočnog genija. Kako je sojino zrno teško probavljivo, ono se jednostavnim postupkom pretvara u sojino mlijeko. Iz njega se pak zgrušavanjem bjelančevine dobiva tofu – lagana, lako probavljiva namirnica, posljednjih godina vrlo popularna među ljubiteljima prirodne i zdrave prehrane. Naravno, poželjno je da je napravljen od soje iz organskog uzgoja.
Slatka i slana jela s tofuom
Okusom neutralan, nenaviklom nepcu može izazvati iznenađenje, no moj je savjet: prije pripreme ga začini! Pripremaš li slano jelo, možeš se poigrati izuzetno ukusnim umakom od soje i kombinacijama začina po želji (od svježeg ili sušenog đumbira, začinskih trava do octeva raznih vrsta). Dobro je da tofu u odabranoj marinadi odstoji najmanje petnaestak minuta, a potom ga možeš pariti, pirjati, kuhati, pržiti ili miješati u namaz ili preljev za salatu.
U slatkim će se receptima dobro povezati s prirodnim zaslađivačima: sladovima od žitarica, agavinim ili javorovim sirupom. Na tržištu se može naći i dimljena inačica tofua koja okusom podsjeća na neke manje zdrave namirnice, a takavim tofuom možeš aromatizirati variva i priloge od povrća.
Svježi tofu može se uz jednostavna pomagala napraviti i kod kuće, a čuva se potopljen u vodi koja se svakodnevno mijenja. U obrocima ga kombiniraj s cjelovitim žitaricama (dat će obilnu količinu lako probavljivih bjelančevina) te s raznovrsnim povrćem pripremljenim na zanimljive načine.
Velika prednost tofua je kratko vrijeme potrebno za pripremu: može se reći kako spada u brzu zdravu namirnicu, pa je u mnogim hladnjacima neizostavno pohranjen - da bude pri ruci u vremenskoj stisci. Isprobaj ga i ti, a na sljedećim stranicama pronaći ćeš dva recepta iz kuharice Tofu.
Isprobaj tofu i u nekim već dobro poznatim jelima, a zanima li te kako ga možeš koristiti kao nadjev za pizzu, svakako posjeti Aninu radionicu kuhanja u Makronovi, Pizze - na zdrav način, u utorak, 2.3. u 17 sati.
Više info: www.makronova.com
Namaz od tofua
Sastojci:
300 g svježeg tofua
½ sojinog vrhnja
2-3 režnja češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica umeboshi octa
1 žlica limuna
½ žlice suhe slatke i/li ljute paprike
¼ žličice soli
Priprema:
Na malo maslinovog ulja kratko propirjaj češnjak. Dodaj mu izmrvljeni tofu i kratko pirjaj. Ostavi da se ohladi.
Pomiješaj umeboshi ocat, limunov sok, papriku te sojino vrhnje kako biste dobili okus nalik na vrhnje. Po želji dodaj sol i sve dobro izmiksaj.
Posluži uz svježi mladi luk i kvalitetan kruh od cjelovitog brašna.
Tofu preljev za povrće
Sastojci:
½ šalice svježeg tofua
1 žličica maslinovog ulja
1 žličica balzamičnog octa
½ žličice senfa
¼ žličice soli
½ žličice limunovog soka
1 kap Primaverinog eteričnog ulja O sole mio ili malo origana, timijana ili bosiljka
Vode po potrebi
Povrće:
1 šalica mrkve, narezane na dijagonalne ploške
1 šalica zrna kukuruza
1 šalica cvjetova brokule
½ šalice svjetova cvjetače
Priprema:
U posudu ulij dva prstohvata vode i ostavi da zakipi. U kipuću vodu ubaci zrna kukuruza te ih izvadi nakon 2 minute.
Zatim ubaci cvjetove cvjetače pa ih izvadi nakon 3 minute. Zatim dodaj cvjetove brokule i kuhaj 2 minute ili dok brokula ne poprimi žarko zelenu boju.
Ista se voda može iskoristiti za kuhanje tofua. Stavi ga u vodu i kuhaj 3 minute.
Ohladi povrće. Tofu i ostale sastojke izmiksaj u preljev pa ga prelij preko povrća.
Iz kuharice "Tofu", Ana Janjatović Zorica, Planetopija.
Fotografije : Kristina Lenard
Stilistica: Željka Fordren Jambrešić