Novih 2000 požara gori u Amazoni, jesu li se farmeri oglušili?

Adolfo Lino/DPA/PIXSELL
Samo dva dana nakon što je Vlada zabranila namjerno paljenje šumskog područja i poduzela napore za gašenje ogromnog broja požara u Amazoniji je planulo dvije tisuće novih, javlja Business Insider.
Vidi originalni članak

Novi požari i dalje se pojačavaju u kišnim šumama Amazone, usprkos najnovijim naporima brazilske vlade da ih zaustavi. Nacionalni institut za svemirska istraživanja objavio je satelitske podatke koji pokazuju da je u 48 sati nakon zabrane brazilske vlade, koja je izdana u četvrtak, izbilo 3.859 novih požara, od čega ih je oko 2.000 bilo u Amazoni, navodi Daily Mail.

Institut je također izvijestio da je od 88.816 zabilježenih požara do kolovoza ove godine njih 51,9% izbilo u prašumi. Kolovoz je obilježen zabrinutošću svjetske javnosti zbog požara u Amazoni, a društvene mreže su bile preplavljene postovima poznatih osoba koje su upozoravale na globalne klimatske posljedice koje bi požari mogli izazvati.

7 pitanja i odgovora Amazona gori: Zašto je to i naš problem?

Brazilska vlada se ispočetka oglušila na vapaje javnosti i pomoć koju su ponudile moćne države za gašenje požara, ali je predsjednik Brazila Jair Bolsonaro, nakon sastanka u Francuskoj koje su imale članice G7, popustio i poslao vojsku da gasi požare. Inače narod u Brazilu kao i ostatak svijeta krivi Bolsonara da je farmerima odobrio namjerno paljenje šume kako bi dobili više površine za uzgoj i ispašu stoke.

Zemlje članice G7 ponudile su 20 milijuna dolara pomoći za gašenje požara, a Bolsonoro je rekao da će ih prihvatiti tek kada mu se Emmanuel Macron, predsjednik Francuske ispriča jer ga je nazvao nepristojnim.


Mali korak za tebe, velika stvar za prašumu Dosta priče, evo kako i ti možeš zaista pomoći amazonskoj prašumi!

Posjeti missZDRAVA.hr