Kako je Skradin postao najpametniji grad u Hrvatskoj

instagram Ovaj projekt također postavlja izvrstan primjer dobre prakse te približava Grad Skradin na korak bliže do titule prvog pametnog grada u regiji.
U Gradu Skradinu službeno je predstavljen projekt kojim je 20 godina stara gradska rasvjeta u potpunosti zamijenjena pametnim LED rješenjima. Ovaj projekt, u vrijednosti od 300.000 eura, realiziran je u suradnji s mađarskom tvrtkom Tungsram i domaćom tvrtkom Luma Energy.
Vidi originalni članak

Kao najvažniji rezultat projekta ističe se godišnja ušteda energije od 70 posto, ali i značajno smanjenje emisije CO2. A ovom iznimno vrijednom investicijom tako je u Skradinu postavljeno čak 366 jedinica pametne LED rasvjete, od čega je 200 jedinica postavljeno na prometnice i ulice, 100 jedinica u centru grada te 66 jedinica u sustavu Osnovne škole Skradin. Uz to, Grad Skradin je u sklopu ovog projekta dobio i jednu pametnu klupu koja građanima nudi besplatni bežični internet i mogućnost punjenja putem USB utora osiguravajući struju kroz vlastite solarne panele.

Osim što nova LED rasvjeta predstavlja održivije rješenje za ljude i okoliš, ovaj projekt također postavlja izvrstan primjer dobre prakse te približava Grad Skradin na korak bliže do titule prvog pametnog grada u regiji.

Stop plastici: Isprobali smo deterdžente u rinfuzi koji čuvaju prirodu i tvoj novac!

"Zahvaljujući ovom hvalevrijednom projektu, grad Skradin svijetli puno snažnije, pametnije, jeftinije i ono najvažnije, ekološki prihvatljivije. Upravo su to ključni razlozi zbog kojih smo se odlučili ostvariti ovu divnu suradnju i vrlo važan projekt između Grada Skradina i tvrtki Tungsram Grupa i Luma Energy", rekao je skradinski gradonačelnik Antonijo Brajković, a prenosi Šibenskiportal.

provedi svoje vrijeme kvalitetno Otočki Virovi u Spačvanskoj šumi novo hit izletničko odredište

Navedeno je da je, zbog sve većih emisija CO2 i visokih troškova energije koji jako opterećuju gradske infrastrukture i proračune, ideja pametnih gradova sve češća. Pritom se pak takve inicijative gotovo uvijek povezuju s urbanim i tehnološki razvijenim metropolama ali, kako je istaknuto, "Skradin, kao hrvatski biser kulturne baštine, uvjerava nas upravo u suprotno".

Kako je rečeno, uz veliku uštedu energije, ovaj projekt pozitivno je djelovao na ljude i okoliš, počevši od bolje osvijetljenih i sigurnijih cesta pa sve do modernizacije škole.

Ovim projektom su osigurani izuzetni benefiti za Grad Skradin i lokalnu zajednicu, a prvenstveno u vidu značajne uštede energije i velikog smanjenja troškova održavanja. Grad Skradin dobio je pametno i održivo rješenje, koje uz visoku energetsku učinkovitost nudi kvalitetniju i ujednačeniju rasvjetu u prometu i javnim mjestima, što uvelike podiže opću kvalitetu života u gradu. Uz to, u sklopu ovog projekta je postavljena i pametna klupa, a koliko je ova inovacija značajna za građane Skradina pokazuje podatak da je u posljednjih godinu dana klupu koristilo čak preko 9000 korisnika, za koje je pružila 1,3 TB podataka i proizvela 129,5 kWH električne energije -rekao je Toni Vlaic, Izvršni direktor Luma Energy, a prenosi Šibenskiportal.

Doprinos ekologiji! U roku od deset godina Grupacija VELUX uspjela je smanjiti vlastitu emisiju ugljika za više od pola

Naposljetku, pametni grad nije status, već proces koji gradovima omogućuje brže reakcije na ekološke i tehničke izazove, kao stvaranje ugodnijeg životnog okruženja za građane. U tom procesu, pametna rasvjeta predstavlja prvi korak jer platforma pametnih LED uređaja omogućuje instalaciju mnogih drugih pametnih aplikacija u budućnosti.

Posjeti missZDRAVA.hr