Dođi na Makrovikend po zdravlje!

Makrobiotički način prehrane zasniva se na tradicionalnim obrascima, naglašavajući upotrebu cjelovitih i organski uzgojenih žitarica i mahunarki, povrća, algi, sjemenki i voća
Vidi originalni članak

Ekipa Zdrave Krave prisustvovala je dvodnevnom seminaru Makrovikenda održanom u Makronovi 26. i 27. svibnja kako bi ti približili svijet makrobiotike. Dvodnevni seminar temelj je edukacije o prehrani i načinu življenja prema makrobiotičkim načelima. Ujedno je i Makronovin najpopularniji i najdugovječniji seminar koji je u posljednjih 20 godina, koliko se održava prošlo više od 30 tisuća ljudi.

Što možeš očekivati?

Na ovom ćeš seminaru u dva dana dobiti pregršt informacija o makrobiotici kao stilu življenja, o namirnicama koje su dobre za tvoje zdravlje i o onima koje to nisu. Kao i o načinu na koji hrana utječe na tvoje zdravlje, o zabludama koje ti često servira industrija ali i o stvarima koje se ne uče u sustavu obrazovanja.

Prvi dan seminara je teoretski, tijekom kojeg Zlatko Pejić, naš vodeći stručnjak s područja makrobiotike i zdravih stilova življenja sudionike seminara upoznaje s makrobiotičkim principima kroz načelo yina i yanga, teorije pet transformacija te daje konkretne savjete o usvajanju makrobiotičkih načela prehrane i načina življenja.

Drugi dan je rezerviran za praktični dio, na kojem Ana Janjatović Zorica , učiteljica kuhanja u Makronovi sudionicima seminara priprema makrobiotički doručak i ručak te ih kroz praksu upoznaje s temeljima makrobiotičke kuhinje.

Makrobiotika ili Makroidiotika?

Makrobiotika je stil življenja jer kao prirodan i cjelovit sustav podrazumijeva međusobnu vezu i djelovanje prehrane, životnog stila i okoliša. Makrobiotika predstavlja sveobuhvatan i učinkovit pristup ka postizanju i održavanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja te se stoga smatra vještinom i umijećem zdravlja i dugovječnosti.

'Kako bi se shvatila makrobiotika potrebno je shvatiti njenu filozofiju, jer ako se netko samo 'baci' na recepte bez upoznavanja temeljnih načela, onda je to – makroidiotika. Što se tiče ljudi koji makrobiotikom žele riješiti neke zdravstvene tegobe, moramo znati da je i bolest kao i svi problemi individualna kod svakog pojedinca, i prema tome ne postoji univerzalni lijek. Makrobiotički princip je individualiziran, i daje izvrsne rezultate, samo što je za mnoge ljude efekt koji se postiže makrobiotikom prespor, pa posežu za brzim rješenjima, koja najčešće osim kratkotrajnih učinaka, imaju i neželjene nuspojave', objasnio je Zlatko Pejić.

 


 

Dojmovi sudionika Makrovikenda

 

Dina Jančić, ekonomistica - odlučila sam doći iz znatiželje, ali i na inicijativu svoje kćeri koja je makrobiotičarka zadnjih par godina. Osim toga svjesna sam da živimo dosta loše, i da je previše depresije i loše hrane u našim životima. Makrovikend je bio izvrstan i čula sam puno novih i zanimljivih stvari. Usvojit ću većinu načela makrobiotičkog kuhanja, a s vremenom možda i sve.

Valerija Kobasić Berko, pravnica - došla sam na Makrovikend prvenstveno zbog svojih kćeri. Naime, obje pate od alergija na pojedine namirnice, a i ja sam imala neke zdravstvene tegobe. Te tegobe sam shvatila, kao da mi tijelo daje signale da su neke promjene potrebne. Sviđa mi se način makrobiotičke prehrane, a jako mi se svidjelo i predavanje gosp. Pejića o makrobiotičkoj filozofiji življenja. Seminar su mi preporučili moja prijateljica i njezin otac koji je imao tumor prostate.

Ukoliko te interesira makrobiotička prehrana i način razmišljanja dođi na Makrovikend koji će se održati 16. i 17. lipnja, a više informacija potraži na www. makronova.com i info@makronova.com

Načela makrobiotičke prehrane

 

* Cjelovite namirnice iz organskog uzgoja
* Raznovrsnost namirnica i načina kuhanja
* Prilagođavanje prehrane osobnim potrebama
* Prilagođavanje prehrane godišnjim dobima

Makrobiotički tanjur

Ana Janjatović Zorica objasnila je da se standardni makrobiotički tanjur sastoji od 30 do 60 posto cjelovitih žitarica, 25 do 40 posto povrća, 10 posto mahunarki i algi, 5 do 10 posto juha. Ovi omjeri prilagođavaju se individualnim potrebama i služe kao okvirni vodiči, a ne kao kruto pravilo.

Cjelovite žitarice - imaju odličnu ravnotežu bjelančevina i ugljikohidrata, bogate su vitaminima B skupine, vlaknima i balastnim tvarima. Žitarice koje se često koriste u makrobiotici su: smeđa riža, ječam, proso, heljda, zob, pir, raž, pšenica, kvinoja, amarant, kukuruz, kamut.

Mahunarke – su značajan izvor bjelančevina, sadrže nezasićene masne kiseline, bogate mineralima (kalcij, fosfor, željezo), vitamin E. Mahunarke koje se koriste: leća, slanutak, različite vrste graha, crna soja, azuki grah. Fermentirani proizvodi od soje (iz ekološkog uzgoja): tofu, tempeh, natto.

Povrće – sadrži složene ugljikohidrate, vlakna, minerale i vitamine. Dijeli se na korjenasto, glavičasto i zeleno lisnato povrće.

Alge – sadrže bjelančevine i složene šećere, i sadržavaju više minerala i vitamina od bilo koje druge namirnice. Alge koje se u makrobiotičkoj prehrani najčešće koriste su: arame, hijiki, kombu, wakame, nori, dulse, agar – agar.

Sjemenke i orašasti plodovi – od sjemenki najviše se upotrebljavaju suncokret, sezam i bundeva, a od orašastih plodova bademi, lješnjaci, orasi.

Recept

 

Za tvoj početak i prve korake u makrobiotici predlažem ti odličnu salatu od riže koja će ti odgovarati u toplim danima koji dolaze. Recept je iz knjige „Hrana za život“, koja se na Makrovikendu preporučuje kao glavni priručnik. Knjigu su prije više od 15 godina napisali Jadranka Boban Pejić i Zlatko Pejić te je postala bestseler u Hrvatskoj i šire.

  • 4 šalice kuhane riže
  • 6 crnih maslina prerezanih na pola
  • ½ jušne žlice sjeckanog peršina
  • ½ jušne žlice rotkvica narezanih na kockice
  • 2 jušne žlice narezanog na kockice
  • 1 jušna žlica mrkve narezane na kockice
  • 1 čajna žlica maslinovog ulja
  • 2 čajne žlice shoyu sojinog umaka
  • 1 čajna žlica rižinog octa
  • Operite i narežite povrće te pomiješajte s rižom. Prelijte s mješavinom maslinova ulja, sojinog umaka i rižinog octa
Posjeti missZDRAVA.hr