Otkrivamo kako svakodnevno koristiti cimet da bi došlo do mršavljenja
Upotreba cimeta, kao odlična začina i učinkovita lijeka, spominje se još od davnih dana. Njegovu djelotvornost kod različitih zdravstvenih tegoba potvrdila su i mnogobrojna istraživanja novijega doba. Tako je utvrđeno da cimet uspješno snižava razinu šećera u krvi, ne potičući pritom pretjerano lučenje inzulina, što je važan faktor uspješna mršavljenja. Redovito provociranje inzulina pospješuje taloženje masnoća u tijelu. Uporabom cimeta, kažu stručnjaci, lučenje inzulina bit će pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga.
Cimet također pomaže kod loše probave te utječe na smanjenje triglicerida i lošega kolesterola u krvi, pokazale su studije. Tijekom dijete s cimetom jede se normalno. Jedino doručak i ručak dodatno uključuju običan jogurt u koji je dodana žlica cimeta. Druga varijanta uključuje štapić ili čajnu žličicu cimeta, skuhanu u pola litre vode. Skuhani napitak treba poklopljen odstajati pola sata, a pije se ujutro na prazan želudac.
Ukusan dodatak s pozitivnim utjecajem na tijelo
Iako se najčešće koristi u pripremi slastica, cimet je također ukusan i zanimljiv dodatak jelima od mesa, povrća, voća i žitarica. Pirjaj ih s cimetom te poslužite uz kus-kus ili rižu. Naribanu mrkvu i narezani krastavac prelij preljevom načinjenim od limunova soka, cimeta, đumbira, meda, maslinova ulja i papra. Ova kombinacija, u koju još dodajte vodom namočene grožđice i listiće badema, poslužit će kao ukusan i neobičan međuobrok.
Mršavljenju može pomoći i kombinacija meda i cimeta. Pomiješaj žličicu meda s pola žličice cimeta. Mješavinu prokuhaj u količini vode koja odgovara jednoj šalici. Napitak rastoči u dvije polovice od kojih prvu popijte ujutro - pola sata prije doručka, a drugu pola sata prije odlaska na počinak.
Primjer jelovnika:
- Doručak: zobene pahuljice s medom i cimetom
- Užina: integralni keksi s cimetom
- Ručak: tjestenina s kravljim sirom, salata
- Užina: jogurt s cimetom
- Večera: pirjana piletina s povrćem i salatom
Par savjeta: Cimet je odličan izvor mangana, željeza, bakra i cinka, a bogat je vitaminima C i K. Redovita konzumacija utječe na povećanje otpornosti organizma. Jača imunitet pa je idealna pomoć u sezoni gripe, kao i ako želiš skinuti koji kilogram viška.