Napitak umjesto doručka ili večere uz koji ćete sigurno mršavjeti
Sastojci:
- krastavac
- limun
- 2 žlice chia sjemenki
Priprema:
- ogulite krastavac i stavite ga u sokovnik te iscijedite njegov sok ili napravite smoothie.
- U sok od krastavca dodajtew sok polovice limuna.
- Dodajte chia sjemenke.
- Pomiješajte sve zajedno, ostavite neko vrijeme da chia sjemenke nabubre i omekšaju i vaš napitak je gotov.
Krastavci
Krastavci ubrzavaju metabolizam. Osim toga, krastavac je izvrstan izvor dijetalnih vlakana i vode, što ga čini iznimno učinkovitim u uklanjanju toksina. Iako ova vrsta povrća nema osobito hranjivu vrijednost, ona je sjajan diuretik, a time ubrzava i izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Osim toga, krastavci su bogati sumporom i tvarima koje stimuliraju bubrege na učinkovitije izbacivanje mokraćne kiseline. Budući da su niskokalorični i ne sadrže sol, često su jedna od glavnih komponenti brojnih dijeta.
Limun
Limun djeluje kao antioksidans u tijelu i pomaže u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Limuni su također bogati vitaminom C, a istraživanje pokazuje da konzumacija voća i povrća bogatog vitaminom C smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. Visoka koncentracija vitamina C također pomaže i u apsorpciji željeza, prenosi Today. Otkriveno je da polifenol i pektini iz limuna pomažu kada je u pitanju gubitak kilograma, a istovremeno povećavaju HDL kolesterol ("dobar" kolesterol), smanjuju LDL kolesterol ("loš" kolesterol) i smanjuju upale.
Chia sjemenke
Chia sjemenke bogate su proteinima, vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama, pa su idealan izbor kod mršavljenja, a pružit će i energiju. Bogate su i antioksidansima, koji štite organizam od slobodnih radikala (a samim tim i od tumora). Sadrže aminokiseline važne za izgradnju mišićnog tkiva, obnovu stanica, proizvodnju enzima i hormona. Chia sjemenke ne sadrži gluten te ih mogu koristiti i oni koji pate od celijakije. Zahvaljujući tome što imaju nizak glikemijski indeks, rado ih konzumiraju i sportaši, jer brzo daju energiju i povećavaju izdržljivost pri fizičkim aktivnostima. Preporučuju se i u prehrani dijabetičara, jer u kontaktu s tekućinama u želucu – sjemenke stvaraju gel koji oblaže sluznicu i usporava razgradnju ugljikohidrata do sirovih šećera.