Hrana i emocije: može li dijeta promijeniti tvoju osobnost i karakter?

Thinkstock
Reducirani režim prehrane, odnosno dijeta, mijenja osobnost, tvrde znanstvenici s Floride. Naime, oni su proučavali dvije tisuće ljudi koji su držali različite dijete tijekom deset godina. Rezultati su pokazali da su oni koji su izgubili više od 10 posto svoje težine, djelomičn promijenili i karakter.
Vidi originalni članak

Prema rezultatima studije, ispitanici koji su bili na dijeti postali su impulzivniji, s manje strpljenja i oštriji u komunikaciji. Također, promijenili su odnos prema hrani, ali su ostali “slabi” na omiljenu hranu, pa su s vremenom postajali nervozni kada im je ista bila uskraćena. Okolina ih je karakterizala kao osobe “nezgodnog” karaktera. 

Znanstvenici tvrde da je odnos prema hrani duboko povezan s emocijama i da zbog toga svaka promjena ili redukacija djeluje i u obrnutom smjeru, odnosno mijenja emocionalna stanja, što na duge staze mijenja i karakter.

Nedostupnost određene hrane, suzdržavanje koje je trajalo predugo, propali pokušaji da se dođe do savršenog tijela… Sve to ostavlja traga na psihu. Zanimljivo je da su se čak i oni koji su uspješno izgubili višak kilograma i bili zadovoljni svojim izgledom mijenjali. Kod njih je primijećena oštrija reakcija u konfliktnim situacijama, posebno u bliskoj okolini.

Saznaj više o karakteristikama alfa muškaraca i žena!

Posjeti missZDRAVA.hr