Keto recepti: 16 ideja za sve obroke u danu

Pexsels Obrok po keto načelima
Keto dijeta već godinama spada među najpopularnije, iako nije nužno i najzdraviji izbor. Ipak, zahvaljujući brzom gubitku kilograma, stekla je brojne sljedbenike. U nastavku donosimo ukusne keto recepte za doručak, ručak, večeru i desert.
Vidi originalni članak

Kako bismo vam pomogli u pripremi obroka tijekom keto dijete, pronašli smo 16 recepata koji imaju visok udio masti i proteina te minimalan udio ugljikohidrata. 

Keto recepti za doručak

Doručak koji uvijek možete jesti na keto dijeti su jaja na razne načine, a mogu se kombinirati sa slaninom, šunkom ili tofuom. Ali, vjerojatno će vam takav doručak brzo dosaditi pa možete isprobati recepte koje vam donosimo,

Zdravi zeleni smoothie 

Sastojci:

  • 1,5 šalica bademovog mlijeka
  • 30 grama špinata
  • 50 grama krastavaca
  • 50 grama celera
  • 50 grama avokada
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 10 kapi tekuće stevije
  • 30 grama proteinskog praha
  • 1/2 čajne žlice chia sjemenki
  • 1 čajna žlica matcha praha (prema želji)

Priprema:

  • U blender dodajte bademovo mlijeko i špinat, na nekoliko sekundi uključite blender kako biste napravili mjesta za ostale sastojke.
  • Dodajte ostale sastojke i blendajte ih oko minute dok ne postanu kremasti.
  • Možete dodati čajnu žlicu matcha praha.

Nutritivna vrijednost:

  • 375 kalorija
  • 25 grama masti
  • 30 grama proteina
  • 4 grama ugljikohidrata

Omlet iz pećnice

Odlična stvar jest da ovu smjesu možete pripremiti i večer prije, prekriti ju folijom, staviti u hladnjak i ujutro će biti spremna za pečenje. Nadalje, ako se ne pojede sve, ostatke možete čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku - do četiri dana.

Sastojci:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 luka nasjeckanog na kockice
  • 1/2 srednje crvene paprike narezane na kockice
  • 1 1/2 žličice soli
  • 200 g špinata
  • 2 sitno nasjeckana češnja češnjaka
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra (po želji)
  • 12 velikih jaja
  • 500 ml mlijeka
  • 1 žlica senfa
  • 1/4 žličice papra
  • 150 g drobljenog feta sira.

Priprema:

  • Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Lim za pečenje premažite maslinovim uljem.
  • U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, papar i 1/2 žličice soli. Pecite, povremeno miješajući, dok ne omekša, oko pet minuta.
  • Dodajte špinat i češnjak i pirjaj otprilike tri minute. Maknite s vatre i umiješajte kopar.
  • Prebacite dobivenu smjesu u lim za pečenje i rasporedite ravnomjerno.
  • U veću zdjelu stavite jaja, mlijeko, senf, preostalu žličicu soli i papar te miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Prelijte preko smjese špinata u posudi za pečenje. Ravnomjerno pospite fetom.
  • Pecite dok vrh ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.
  • Ostavite da se hladi pet minuta prije rezanja. 

Fritata s cherry rajčicama i skutom

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 100g skute
  • 20 g maslaca
  • 50 g mladog luka
  • 30 g ribanog ementalera
  • sol, papar
  • 100 g cherry rajčica
  • svježi krastavac
  • 2 mrkve
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • limunov sok.

Priprema:

  • Krastavac za salatu narežite na kolutiće, a mrkvu naribajte. Dodajte sjeckani peršin, promiješajte i stavite salatu u hladnjak.
  • Očistite i sitno nasjeckajte mladi luk. Propasirajte skutu. Pomiješajte je s lukom, ribanim sirom i jajima. Začinite solju i paprom.
  • Rajčice prepržite na pola i stavite sa strane.
  • Zagrijte u dubljoj tavi maslac dok ne postane boje lješnjaka, pa ulijte smjesu od jaja. Izmiješajte drvenom kuhačom i lagano tresite tavu kako omlet ne bi zagorio. Kad se jaja malo stisnu, omlet okrenite pomoću tanjura. Posložite rajčice i zapecite omlet do kraja i s druge strane.
  • Poslužite toplo uz pripremljenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunovim sokom. Fritatu možete nakon što se zapekla odozdo prevrnuti na tanjur, dodati još malo ulja u tavu, a zatim pustiti da sklizne u tavu te pržiti drugu stranu.
  • Umjesto ementaler sira, u omlet možete staviti feta sir, koji će dati slanoću. Fini okus dat će i pršut nasjeckan na sitne komade.

Proteinske palačinke s limunom i borovnicom

Sastojci:

  • 1/3 šalice zobenih mekinja
  • 1/2 šalice borovnica
  • 5 bjelanjaka
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 2 čajne žličice naribanog limuna
  • sirup bez šećera
  • grčki jogurt
  • proteinski prah

Priprema:

  • Pomiješajte sve sastojke (osim sirupa) tako da dobijete kompaktnu smjesu, koju ćete zatim peći na prethodno zagrijanoj tavi.
  • Kad se na površini palačinke pojave mjehurići, vrijeme je za okretanje. Palačinka je gotova kada poprimi tamno zlatnu boju.
  • Gotove palačinke prelijte sirupom.
 

Keto recepti za ručak

Za ručak je uvijek odličan izbor mesna, povrtna ili riblja juha kao predjelo, a za glavno jelo komad mesa i zeleno povrće poput brokule, cvjetače, prokulica, šparoga, gljiva, blitve. Ako vam to dosadi i zaželite pizzu, ovu možete jesti i na dijeti. Podloga za pizzu od bademova brašna i sira je slična običnom tijestu za pizzu po okusu i strukturi, a dodatna prednost je što ne stvara osjećaj težine u trbuhu.

LCHF Pizza

Sastojci za dvije osobe:

Tijesto:

  • 200 g naribane mozzarelle
  • 50 g krem sira (npr. abc sir)
  • 1 jaje
  • 1/2 čajne žličice morske soli
  • 90 g bademova brašna
  • žlica maslinova ulja
  • origano
  • bosiljak

Pizzu možete nadjenuti čime želite, a ovo je jedan od prijedloga:

  • umak od rajčice
  • sir Parmezan ribani
  • 2 tune iz konzerve
  • paprika narezana na kolutiće
  • rajčica narezana na kolutiće
  • luk
  • masline crne i zelene

Priprema:

  • U posudi naribajte mozzarellu i dodajte krem sir.
  • Pomiješajte sireve, a ako imate mikrovalnu ubacite sireve na 30 sekundi da se rastope.
  • U sireve dodajte jaje i mijesite dok ne dobijete čvršću smjesu.
  • Zatim dodajte bademovo brašno i sol i još malo mijesite.
  • Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih.
  • S razvijačem tijesto razvucite između dva papira za pečenje, na debljinu od oko pola centimetra.
  • Tijesto premažite maslinovim uljem i pecite desetak minuta.
  • Izvadite iz pećnice i stavite nadjev po želji te pecite još 5 do 10 minuta.

Piletina ili puretina s povrćem

Sastojci:

  • 500 g purećih ili pilećih prsa
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 2 žlice sojinog umaka
  • 2 žlice meda
  • 2 crvene paprike, nasjeckane na kockice
  • 2 žute paprike, nasjeckane na kockice
  • 3 mrkve, narezane glava brokule, izrezana na cvjetove
  • 2 crvena luka, narezana na kockice
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol, papar, češnjak u prahu

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lagano poprskajte lim za pečenje sprejom za pečenje ili ga namastite. Umjesto toga možete na njega i postaviti papir za pečenje.
  • Stavite piletinu na lim za pečenje.
  • U maloj zdjelici umutite sezamovo ulje i umak od soje. Smjesu ravnomjerno premažite preko piletine.
  • Na lim za pečenje stavite crvenu papriku, žutu papriku, mrkvu, brokulu i crveni luk. Prelijte maslinovim uljem i lagano ga promiješajte. Začinite solju i paprom, češnjakom te drugim začinima po želji.
  • Pecite dok povrće ne omekša i piletina bude potpuno pečena, 20 do 25 minuta.
  • Izvadite iz pećnice i ukrasite peršinom ili parmezanom!


Špageti od tikvica s češnjakom i maslinovim uljem

Sastojci:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 srednje tikvice
  • 2 žlice parmezana, naribanog
  • sol i papar, po ukusu

Kako napraviti špagete od tikvice?

Postoji nekoliko načina za pripremu špageta od tikvica, a izbor alata ovisi o vašim mogućnostima i preferencijama. Na tržištu su dostupni specijalizirani uređaji poput električnog spiralizatora, no budući da ga rijetki imaju u kuhinji, postoje jednostavnije i pristupačnije alternative.

Jedna od njih je mali ručni spiralizator, koji funkcionira poput šiljila za olovke. Također, Julienne rezalica može biti odličan izbor – nalikuje običnoj gulilici za povrće, ali umjesto ravnog noža, ima cik-cak oštricu koja stvara tanke trakice. Ovaj alat je praktičan, zauzima malo prostora i vjerojatno ga već imate u kuhinji. Mana mu je što priprema može potrajati nešto duže.

Ako nemate ni jedan od specijaliziranih alata, možete koristiti običan kuhinjski nož. Tikvice prepolovite, svaku polovicu narežite na tanke ploške, a zatim ih složite jednu na drugu i režite po dužini kako biste dobili rezance. Važno je paziti da budu približno jednake veličine, a što se okusa tiče – bez brige, rezultat će biti jednako ukusan bez obzira na metodu koju odaberete!

Priprema:

  • Napravite rezance od tikvica.
  • Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte češnjak i pirjajte 30 sekundi.
  • Dodajte rezance od tikvica i okrećite ih u tavi, oko minute, samo da se zagriju i lagano omekšaju, a zatim isključite vatru.
  • Pospite ih naribanim parmezanom, posolite i popaprite po ukusu.
  • Još ih jednom promiješajte u tavi i poslužite.

Pileća prsa u umaku od gljiva i senfa

Autroica recepta: Irena Matančić za missGastro.hr

Sastojci:

  • 4 komada pilećih prsa s kožicom
  • 200 g šampinjona
  • 1 češanj češnjaka, zdrobljen
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 3 žlice senfa
  • 1 žlica svježeg estragona (ili suhog)
  • 500 ml bijelog vina
  • 1 žlica brandyja Vrhnje za kuhanje (stavi koliko želiš)

Priprema:

  • Pileća prsa nasoliti i popapriti pa ih ispeći na zagrijanoj tavi, prvo stranu s kožicom - neka se lijepo zapeče, da dobije boju i bude hrskava; izvaditi ih na tanjur nakon što se ispeku.
  • U tavi gdje se peklo meso, popržiti luk dok ne omekša pa dodati gljive i češnjak i peći dok gljive ne dobiju lijepu boju
  • Dodati senf i estragon (ako ne volite estragon, možete primjerice staviti kadulju ili timijan, ovisno koji miris vam više odgovara) te zaliti sve vinom i brandyjem i ostaviti na najmanjoj vatri još nekoliko minuta - dok ne počne krčkati
  • U umak staviti pečeno meso i sve zajedno kuhati na najmanjoj vatri još 20 - 25 minuta, povremeno miješajući
  • Pred sam kraj kuhanja, dodati vrhnje za kuhanje, stavite količinu po želji Poslužite toplo

 

Keto recepti za večeru

Vrijede iste preporuke kao i za ručak, dakle komad mesa ili ribe plus povrće. A kada vam to dosadi možete napraviti ove ukusne muffine ili kruh s niskim udjelom ugljikohidrata. Kruh ili muffini su ukusni sami po sebi, ali po želji im možete dodati čokoladne mrvice ili sjeckane orašaste plodove.

Sastojci za 12 muffina ili jedan kruh:

  • 5 jaja
  • 1 šalica bundeve
  • ¼ šalice kokosovog ulja ili maslaca, omekšani
  • ½ šalice kokosovog brašna
  • 1 mala žlica sode za pečenje
  • 1 mala žlica ekstrakta vanilije
  • 1 do 2 žlice cimeta
  • ¼ šalice meda ili nekoliko kapi ekstrakta stevije

Upute za pripremu:

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih.
  • Lagano podmažite posude za muffine ili posudu za pečenje 8x8 kokosovim uljem.
  • Stavite sve sastojke u zdjelu srednje veličine i pomiješajte s mikserom ili pjenjačom dok ne postane glatka.
  • Ako je tijesto previše gusto, dodajte malo kokosova mlijeka ili vodu, ali ne previše.
  • Podmažite kalupe za muffine ili posudu za pečenje i ulijte smjesu.
  • Pecite13 do 18 minuta muffine, a kruh 20 do 25 minuta.

Salata od tune i povrća za dvoje

Sastojci:

  • 400 g svježe rikole
  • 400 g cherry rajčica
  • 2 konzerve tune (112 g)
  • 4 jaja
  • 1 konzerva mahuna (mogu naravno i svježe)
  • 1 konzerva kukuruza (ako si na strogoj keto dijeti izostavi kukuruz op.a)
  • Inćuni
  • Sol, papar, maslinovo ulje

Postupak pripreme:

  • Tunu pripremiti u jednoj zdjeli – ocijediti je od vode u konzervi, posoliti, popapriti i staviti maslinovo ulje, sve lagano izmiješati (proizvoljno sa začinima).
  • Oprati rikolu i posložiti je na dno zdjele. Ocijediti mahune i kukuruz iz konzerve i početi slagati po rikoli. U tom trenu sve začiniti maslinovim uljem. Ne soliti jer će vam biti previše kad sve stavite.
  • Dodati cherry rajčice koje ste prije toga izrezali na polovice i posolili.
  • Na kraju dodati tunu i za ukras nekoliko inćuna po sredini te jaja koje ste prethodno skuhali, oljuštili i posolili staviti uz rubove zdjele. Još jednom po želji staviti na kraju maslinovog ulja.

Napomena: Dressing je proizvoljan no budući da je salata bogata nije potrebno ništa drugo nego maslinovo ulje.

Topla salata od paprika i patlidžana

Sastojci:

  • 2 crvene paprike
  • 2 žute paprike
  • 2 manja patlidžana
  • crveni luk
  • 1 i 1/2 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • sok 1/2 limuna
  • žličica soli
  • manja vezica peršinova lista
  • bosiljak
  • bijeli papar

Priprema:

  • Očistite paprike i narežite ih na kockice.
  • Patlidžanima ogulite koru i narežite ih na komade podjednake veličine kao i paprike te nasjeckajte luk.
  • Zdjelu za pečenje premažite uljem, pa rasporedite pripremljeno povrće. Stavite ga u pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih, poprskajte s još malo ulja i pecite oko 25 minuta povremeno miješajući.
  • Tijekom pečenja ga dodatno začinite maslinovim uljem.
  • Kad omekša, izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi.
  • Prebacite pečene patlidžane i paprike u zdjelu za salatu, dodajte nasjeckani češnjak i začinsko bilje, začinite limunovim sokom, solju i paprom.
  • Sve dobro izmiješajte i poslužite kao prilog mesnim jelima ili samostalni obrok uz bruschette ili lepinje.

Kremaste zapečene šparoge s češnjakom

Pečena šparoga sama je po sebi ukusna, ali kada uz nju dolazi i sir onda daje jedinstveni i očaravajući okus.

Sastojci:

  • 500 grama šparoga - ukloni tvrde krajeve
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka - samljevenog
  • 3/4 žličice soli
  • 1/4 žličice papra
  • 150 grama mozzarelle - usitnjene.

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lim za pečenje nasprejajte uljem i zatim na njega posložite šparoge. Ostavite sa strane.
  • U maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, sol i papar. Smjesom premažite šparoge, a zatim ih protrljajte kako bi sa svake strane bile prekrivene smjesom. Pecite 10-15 minuta.
  • Izvadite ih iz pećnice i pospite ih mozzarellom.
  • Vratite u pećnicu i pecite dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju, oko 4 do 5 minuta.
  • Po potrebi dodajte sol i papar. Poslužite toplo.

Keto recepti za desert

Keto Snickers torta

Sastojci:

  • 100 g tamne čokolade, s minimumom od 70 posto kakaa
  • 4 žlice maslaca ili kokosova ulja
  • malo soli
  • 1/4 šalice maslaca od kikirikija
  • 1/2 čajne žlice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica (3 g) cimeta
  • 1/4 šalice izlomljenog slanog kikirikija za dekoraciju

Priprema:

  • Otopite čokoladu, maslac ili kokosovo ulje (na pari ili u mikrovalnoj pećnici).
  • Stavite ih sa strane da se malo ohlade prije nego što počnete s daljnjom pripremom.
  • Dodajte ostale sastojke u čokoladu i maslac, sve sastojke osim lomljenog kikirikija i miješajte u blenderu dok se sastojci ne sjedine.
  • U malu posudu za pečenje izlijte dobivenu smjesu, a nju prethodno obložite papirom za pečenje ili podmažite maslacem ili kokosovim uljem.
  • Pospite s izlomljenim kikirikijem ili nečim drugim primjerice s bademima i stavite u hladnjak. Kada se ohladi, izrežite na kockice (trebat će vam oštar nož).

Savjet: Za masnoću možete koristiti lješnjakov ili bademov maslac, također. Svakako se isplati iskušati i različite posipe poput lješnjak, preprženih sjemenki sezama, nezaslađene kokosove pahuljice.

Keto kolač s ricottom

Sastojci:

  • 120 grama omekšalog maslaca
  • 275 grama ili 1/3 šalice šećera
  • uzmi ksilitol ili eritrol za dijetnu verziju
  • 1 mahuna vanilije
  • 1/4 šalice limunove korice
  • 4 jaja odvojena i na sobnoj temperaturi
  • 240 grama ili 2 1/2 šalice bademova brašna
  • 300 grama ricotte
  • Nasjeckani bademi za ukrašavanje
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzijevih. Podlogu i stranice kalupa za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i ostavite po strani.
  • Mikserom umutite maslac, 165 grama šećera, vaniliju i limunovu koricu i mutite 8 do 10 minuta ili dok smjesa ne postane kremasta.
  • Polako dodajite žumanjke, jedan po jedan, nastavljajući mutiti dok se potpuno ne sjedine.
  • Dodajte bademovo brašno i mutite dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Na kraju dodajte ricottu.
  • U čistoj zdjeli ručnim električnim mikserom umutite bjelanjke dok ne postanu čvrsti te dodajte šećer. Postupno dodajte preostali šećer smjesi s bjelanjcima i mutite dok ne dobijete čvrsti bijeli snijeg.
  • U prethodnu pripremljenu smjesu polako dodajte trećinu umućenih bjelanjaka, zatim dodajte i ostatak bjelanjaka polako miksajući sve zajedno.
  • Smjesu izlijte u kalup za tortu. Površinu ukrasite bademovim listićima i pecite 40 do 45 minuta ili dok ne postane čvrsta na dodir.
  • Ostavite je u kalupu dok se potpuno ne ohladi i pospite šećerom u prahu.

Keto sladoled

Sastojci:

  • 2 šalice mlijeka od kokosa iz konzerve
  • 1/3 šalice zdravog šećera ksilitol ili eritrol ili nekog drugog zaslađivača
  • prstohvat soli
  • 1 1/2 čajna žlica ekstrakta vanilije

Priprema

  • Miješajte mlijeko, sladilo, sol i ekstrakt vanilije. Ako imate aparat za sladoled, pomiješajte sastojke u njemu.
  • Ulijte smjesu u posudu za led i zamrznute kocke pomiješajte u blenderu velike brzine.
  • Nakon toga sladoled možete jesti ili ga možete zamrznuti kako biste dobili čvršću teksturu.
  • Zbog nedostatka konzervansa ili stabilizatora, keto sladoled je najbolje konzumirati isti dan kada je napravljen, ali može stajati zamrznut do mjesec dana.
  • Odmrznuti prije posluživanja.

Kolačići od kokosa

Sastojci:

  • ½ šalice maslaca ili kokosovog ulja
  • ½ šalice javorovog sirupa meda ili kokosovog šećera ili stevije
  • ¼ šalice kakao praha
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/3 šalice bademovog maslaca ili tahinija
  • 2-3 šalice isjeckanih pahuljice od kokosa

Priprema:

  • Otopite maslac ili kokosovo ulje u velikoj tavi. Umiješajte sladilo i kakao u prahu i kuhajte na laganoj vatri. Kuhajte dvije do tri minute ili dok se ne pojave mjehurići, pazite da smjesa na zagori.
  • Uklonite s vatre i dodajte vaniliju i bademov maslac i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte dvije šalice kokosa i promiješajte.
  • Dodajte još kokosa ako je potrebno, dok smjesa ne postane gusta i pomalo mrvljiva, ali ipak konzistentna.
  • Koristite žlicu i stavljajte smjesu na papir za pečenje.
  • Stavite kekse pohranjene u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za zamrzavanje u zamrzivač 15 minuta dok ne otvrdnu.

Savjet: Ako želite ukrasite ih orasima ili koricom organskih naranči.

Posjeti missZDRAVA.hr