Intuitivno jedenje je novi trend, ali Taylor Swift ga prakticira već 15 godina
Intuitivno jedenje "temelji se na povjerenju u vlastite signale gladi. Sami odlučujete što ćete jesti i koliko, prema tim signalima", objašnjava Jinan Banna, registrirana dijetetičarka i profesorica nutricionizma na Sveučilištu Hawaii za CNBC.
"Ovaj pristup odbacuje dijetalnu kulturu, ne dijeli hranu na 'dobru' i 'lošu', već nas potiče da vjerujemo svom tijelu i njegovim potrebama."
Ovaj svjesniji pristup prehrani sve više privlači pažnju korisnika društvenih mreža, osobito na TikToku. Pod hashtagom #intuitiveeating objavljeno je više od 200 000 postova u kojima ljudi dijele kako im se odnos prema hrani poboljšao nakon što su prestali brojati makronutrijente i počeli jesti kad su zaista gladni.
Iako je intuitivno jedenje tek nedavno postalo popularno, čini se da ga je Taylor Swift prakticirala još prije 15 godina.
"Tijekom tjedna trudim se jesti zdravo, znači salate, jogurt i sendviče. Izbjegavam zaslađene napitke i nastojim da prehrana bude laganija", izjavila je Swift za WebMD 2010. godine.
"Ali nije to ništa strogo ili ludo. Ne volim si postavljati previše pravila ako za to nema potrebe. Znamo što je dobro za nas, zahvaljujući zdravom razumu."
Vikendom si je Taylor dopuštala uživanje u omiljenoj "utješnoj hrani" poput sladoleda, keksa i burgera, kao i u svojim najdražim napitcima iz Starbucksa, poput lattea s okusom začinjene bundeve. "Nikad neću izbaciti ono što volim", rekla je.
Banna potvrđuje da Swiftin pristup prehrani iz 2010. godine odgovara principima intuitivnog jedenja — i to je praksa koju i ona preporučuje.
"Sva hrana može se jesti ako se konzumira umjereno. Previše krut pristup prehrani nije koristan", kaže nutricionistica Jinan Banna.
"Ne bismo trebali imati stroga pravila kada je riječ o prehrani. Važno je znati da se svaka hrana može uklopiti u uravnotežen jelovnik ako se konzumira s mjerom."
Istraživanja pokazuju da je intuitivno jedenje povezano s boljim psihološkim zdravljem, manjim rizikom od poremećaja prehrane, rjeđim epizodama prejedanja i većom šansom za stabilizaciju tjelesne težine.
Kad netko krene s intuitivnim jedenjem, često mu nije lako odmah prihvatiti ideju da je sva hrana dozvoljena i da je smiju konzumirati, objašnjava Jinan Banna. Ponekad se zbog toga dogodi da ljudi pojedu više nego što im je stvarno potrebno, osobito kad si ponovno dopuste hranu koju su dugo izbjegavali, napominje Banna.
Važno je razlikovati stvarnu fizičku glad od emocionalne gladi ili jedenja iz dosade. Postoje jasne razlike između njih, ovisno o simptomima.
"Ako ste fizički gladni, možda ćete se osjećati umorno, razdražljivo ili primijetiti da vam kruli u želucu. Vjerojatno će vas zasititi bilo koja vrsta hrane", kaže Banna.
"Ali ako osjećate emocionalnu glad, možda nećete imati fizičke znakove gladi poput kruljenja u želucu. Možda ćete žudjeti za nekom točno određenom hranom, a ta želja može biti potaknuta reklamom, stresom ili nekom emocijom. U takvim slučajevima često se javlja osjećaj krivnje nakon jela", objašnjava Banna.
Imajte na umu da nijedna vrsta hrane nije zabranjena ako je konzumirate umjereno. Ne postoji stroga podjela na "dobru" i "lošu" hranu, zaključuje, Banna.