Drži se ovih savjeta i nikada nećeš morati biti na dijeti
Već i sama znaš da nije lako držati se neke strogo propisane dijete i da je uglavnom pitanje vremena kada ćeš poklenuti. Ako želiš imati vitku liniju bitno je da trajno usvojiš dobre navike i da se suzdržavaš od loših. Nutricioniosti objašnjavaju što treba jesti, a što izbjegavati.
Hrana koja se preporučuje:
- Žitarice i proizvodi od žitarica: cjelovite žitarice – zob, pšenica, ječam, raž, riža, integralni kruh, dvopek, peciva, tjestenina, krekeri, grisini.
- Meso, zamjene za meso, riba: bijelo pileće i pureće meso bez kožice, krto (mršavo) meso govedine, teletine, svinjetine, meso kunića i patke, soja i proizvodi od soje, riba.
- Jaja: ograničiti unos na 4 jaja tjedno.
- Mlijeko i mliječni proizvodi: obrano mlijeko (do 1 posto mliječne masti), jogurt, sir s niskim udjelom mliječne masti, svježi posni kravlji sir.
- Voće i povrće: svježe, smrznuto i konzervirano povrće bez dodanih masnoća, svježe, smrznuto, konzervirano, sušeno voće bez dodanog šećera.
- Masti i ulja: biljna ulja – maslinovo ulje, ulje repice, bućino ulje, suncokretovo ulje; preljevi za salatu pripravljeni od navedenih biljnih ulja;
- Orašasti plodovi – bademi, orasi, lješnjaci.
- Juhe: razne vrste juha sa smanjenim masnoćama i količinom soli - bistra pileća, goveđa, juha od rajčica, povrtna juha.
- Deserti, napici: smrznuti deserti – jogurt, sladoled, sorbet, voćni sladoled s niskim udjelom masnoća i šećera; keksi, kolači, pite, pudinzi – pripremljeni samo s bjelanjkom jajeta, obranim mlijekom, biljnim uljem i bez šećera; tamna čokolada; prirodni nezaslađeni voćni sokovi, čajevi.
Hrana koju treba izbjegavati ili ograničiti unos:
- Žitarice i proizvodi od žitarica: kruh, peciva, tjestenina od bijelog brašna i ona kojima se dodaju jaja, punomasno mlijeko, maslac; croissanti, lisnata tijesta; masni krekeri, komercijalni proizvodi od bijeloga brašna.
- Meso, zamjene za meso, riba: masno goveđe, teleće, janjeće i svinjsko meso; masne i konzervirane mesne prerađevine; iznutrice (bubrezi, jetrice, mozak); piletina i puretina s kožicom; sve prženo i pohano meso i meso pripremljeno s mnogo masnoća; školjke, rakovi i glavonošci (škampi, lignje, kamenice, dagnje, hlap, jastog); riba pržena u dubokom ulju.
- Jaja: više od 4 jaja tjedno (uključujući ona koja se koriste kod pripreme drugih jela).
- Mlijeko i mliječni proizvodi: punomasno mlijeko, jogurti i sirevi s visokim postotkom mliječne masti, mliječni sladoled.
- Voće i povrće: prženo povrće i povrće pripremano s maslacem, sirom ili umakom od vrhnja, prženo voće, voće pripremano s maslacem i vrhnjem i uz dodatak šećera, pommes frites.
- Masti i ulja: životinjska mast, salo, slanina, tvrdi margarin, vrhnje, preljevi za salatu pripravljeni od vrhnja, jaja, sira, palmino ulje.
- Juhe: juhe koje sadrže punomasno mlijeko, vrhnje, mnogo masnoće životinjskog porijekla, pileću kožicu.
- Deserti, napici: komercijalno proizvedeni keksi, kolači pite s velikim udjelom masnoća i šećera, kolači koji sadrže šećer, jaja, margarin, maslac, kokos, punomasno mlijeko, vrhnje ili sir, mliječne čokolade, mliječni sladoled, muffini, krafne, biskviti.
Pročitaj još osam nezaobilaznih dijetnih savjeta.