Dijetni trikovi na odmoru

Ako godišnji odmor provodiš u hotelu, a uz to si na dijeti, pripazi na sastav i količinu namirnica koje unosiš. Donosimo ti savjete kako se u takvim uvjetima pridržavati dijetnog režima, te što je najbolje jesti u restoranima, na pikniku ili obiteljskom roštilju
Vidi originalni članak

 U slučaju polupansiona ili punog pansiona

Smještaj uz osigurane obroke se čini kao idealan i bezbrižan aranžman. Ali ne i ako si na dijeti. To ne znači da ćeš gladovati jer nećeš smijeti ništa jesti već samo znači da smjernice koji si usvojila kao dio dijetnog režima moraš prilagoditi novoj situaciji. Za doručak je, primjerice, najčešće dostupan švedski stol u kojem možeš birati žitarice i jogurt ili bar kruh od cjelovitog zrna i više vrsta voćnih đžemova. Ako i nema švedskog stola, zasigurno možeš od domaćina zatražiti kuhana jaja ili mliječni namaz sa smanjenjim udjelom masti.

Odluku oko ručka i večere olakšati će odabir onih namirnica koje su predviđeni tvojim planom prehrane. Iako jelo ne mora biti identično, preporučljivo je voditi računa o načinu pripreme. Nećeš pogriješiti ako odabereš jelo pripremljeno pirjanjem, na pari ili na žaru. 

Savjet više!

Iako međuobroci nisu dio pansionskog smještaja, oni su i na godišnjem važan dio prehrane pa se svakako oboružaj voćem.

U restoranu

Ako se nađeš u restoranu tvoj cilj neka bude jela iz svog jelovnika pretočiti na restoranski menu. Za početak zaobiđi jela koja su pohana, duboka pržena u ulju, sadrže kremasti umak ili umak na bazi sira, pripremljena na maslacu ili su omotana slaninom. Umjesto toga, odaberi jela koja su kuhana, pečena, pripremljena na žaru, u vlastitom soku ili na pari. Time ćeš organizmu prištedjeti mnoštvo kalorija i osigurati vrijedne nutrijente.

Osim na način pripreme, obrati pažnju i na vrstu namirnica koju obrok sadrži - prednost daj žitaricama, povrću i nemasnom mesu. Ako se nađeš u ribljem restoranu riba na gradele je nepogrešiv izbor. Ribi dodaj blitvu i sasvim malo maslinovog ulja i slobodno uživaj u ovom niskokaloričnom gurmanskom jelu. Desert bi trebala izbjeći, a ako nikako ne možeš odoljeti "zovu" slastice zasladi se laganim voćnim sorbetom.

Savjet više!

Istraživanja pokazuju da smo u restoranima skloniji prejedanju i većem kalorijskom unosu nego kada jedemo kod kuće. Posluženoj hrani je teško odoljeti osobito kada nam podsvijest nalaže da moramo sve pojesti kada smo već platili. No, ono što podsvijest zanemaruje je činjenica da su porcije u restoranima prevelike – nerijetko je jedna porcija dovoljna za dva obroka. Kako bi doskočila ovoj situaciji ostavi barem trećinu servirane hrane na tanjuru ili podijeli obrok s prijateljem.

Povremeni grijesi

Ljeto bez sladoleda ili godišnji bez pokojeg pića s prijateljima je teško zamislivo. Dobra je vijest da se na dijeti ne moraš posve odreći ovog "zabranjenog voća". Umjesto kremastih i mliječnih varijanti radije biraj voćni sladoled.

Šećerni i čokoladni preljevi ne idu ti u prilog pa radije sladoledu dodaj bobičasto voće. Ako nikako ne možeš odoljeti "punokrvnom" sladoledu pripazi na količinu te potroši neplanirane kalorije dodatnom tjelesnom aktivnošću ili smanji porciju ostalih obroka. Ipak, nemoj da ti ovakav aranžman prijeđe u naviku jer bi ti prehrana mogla postati nedovoljno raznolika.

Kada je u pitanju alkohol, mnogi nisu svjesni da je on vrlo često uzrok neuspješnosti dijete. Gram alkohola ima kalorijsku vrijednost gotovo kao i gram masti, pa čaša vina navečer, primjerice, itekako povećava unos kalorija.

Na dijeti izbjegavaj alkoholna pića, a ako se ipak odlučiš malo počastiti odaberi pivo ili bijelo vino u malim količinama te povećaj tjelesnu aktivnost za taj dan.

Dijetni piknik i roštilj

 Na pikniku

Nema većeg zadovoljstva od odlaska u prirodu sa dragim osobama i pomno isplaniranim obrokom upakiranim u košaru za piknik. Aktivnost na svježem zraku otvara apetit, a kako ne bi nazadovala u svojoj dijeti zbog napadaja gladi pametno napuni svoju piknik košaru.

Počni od laganih predjela poput celera u kombinaciji s maslacem od kikirikija ili pak čipsa od voća. Za glavno jelo ponesi kvalitetan sendvič načinjen primjerice od integralnog peciva, pilećih prsa (kuhana ili dinstana) ili odreska od povrća te obilje zelene salate, rajčice ili nekog drugog svježeg povrća. Ako imaš prenosivi hladnjak ili te čeka tek kratak izlet sendviču dodaj posni sir. Za osvježenje ponesi voćnu salatu u kojoj možeš uživati bez grižnje savjesti.

Savjet više!

Ugodna toplina sunca i svježi zrak su idealni za igranje frizbija, badmintona ili šetnju. Time ćeš sagorjeti suvišne kalorije, a osjećat ćeš se bolje.

Roštilj

Hrana pripremljena na roštilju je saveznik u svakoj dijeti. Naime, roštilj ne zahtijeva dodavanje ulja što znatno smanjuje kalorijsku vrijednost obroku. Naravno, to nije izlika da se ne pazi što se jede.

I na roštilju izbjegavaj crveno meso i suhomesnate proizvode, a na svoj tanjur stavljaj pileće meso (bez kožice) ili još bolje ribu. Uz meso rezerviraj mjesto za tikvice, patliđžane i šampinjone za koje je poželjno da ispune polovicu tvoga tanjura.

Savjet više!

Da bi meso bilo sočno i ukusno, dan prije roštilja stavi ga u marinadu. Pri tome biraj klasičnu varijantu koja sadrži ulje, sol, papar, luk, mljevenu papriku i začinsko bilje poput ružmarina, bosiljka, majčine dušice. Osim ove provjerene varijante, oni iskusniji mogu eksperimentirati s marinadama od senfa, meda, soka limete ili ljutim čili papričicama.

Osim što doprinose okusu i mekoći mesa, marinade, zbog antioksidativnog djelovanja začina koje sadrže, onemogućavaju nastanak određenih karcinogenih spojeva u hrani pripremljenoj na roštilju s ugljenom.

Posjeti missZDRAVA.hr