Prehrana za žene "jabuka" građe: Što jesti, a što izbjegavati
Pitanje čitateljice
'Imam jake ruke i grudi. Zanima me koju hranu je potrebno izbjegavati ili uzimati u manjim količinama kako bi se gubitak masnih naslaga vidio upravo na tim područjima', pitala je Doris.
Odgovor stručnjaka
Tvoj tip građe je poznata "jabuka", odnosno stručni naziv je androidna građa. Kako bi ustanovila koja si građa, savitljivim krojačkim metrom trebaš izmjeriti obujam struka i bokova radi procjene raspodjele masnog tkiva kao pokazatelja rizika oboljenja.
Ukoliko ustanoviš da ti je omjer struka i bokova manji od 0,8 (za žene) i 1,0 (za muškarce) tada spadaš u ginoidni tip, takozvana kruška. Ako ti je omjer struka i bokova veći od 0,8 (za žene) i 1,0 (za muškarce) tada spadaš u androidni tip takozvana jabuka.
Nažalost, androidna građa je više podložna riziku od kardiovaskularnih bolesti, povišenoj razini kolesterola u krvi, rezistenciji na inzulin, dijabetesu tipa 2, nekim vrstama raka itd. Zato, osim zbog estetskih razloga neželjene namirnice trebaš izbjegavati i zbog zdravstvenih razloga kasnije u životu.
Nisi spominjala trbuh i struk - ako imaš problema i sa time znaj da se salo oko trbuha najteže skida no upornošću, tjelovježbom i pravilnom prehranom rezultati neće izostati. Ono što trebaš izbjegavati su bijeli kruh i pecivo te dizana tijesta jer to direktno odlazi u salo oko trbuha.
Također ti preporučujem da izbjegavaš jela pripremljena na bazi bijelog brašna, alkohol, slastice i rafinirane žitarice. Smanji unos soli na 3 do 5 g dnevno (jedna čajna žličica) i nemoj zaboraviti na sol u gotovim proizvodima i suhomesnatim proizvodima.
Hrana bogata vlaknima
Biraj namirnice niskog glikemijskog indeksa tj. namirnice poput cjelovitih žitarica i proizvoda od njih, integralnog kruha, tjestenine, keksa i crne riže. Ova je hrana bogata vlaknima i sporije se probavlja od rafiniranih žitarica te usporava ulazak šećera u krv. Time se postiže smanjeno lučenje inzulina u krv i izbjegava stvaranje masnih naslaga na tijelu.
Druge namirnice koje neće poticati veliko lučenje inzulina su banana, brokula, celer, cvjetača, grah, grejp, grašak, jabuke, ječam, jogurt, leća, kivi, mahune, makaroni, mlijeko, mrkva, naranča, zobena kaša. U prehranu je poželjno još uključiti zeleni čaj, plavu ribu i orašasto voće (orasi, lješnjaci, bademi).
Slatko i zdravo!
Za one koji se ne mogu oteti želji za slatkim postoje i kvalitetne varijante slatkih obroka koji ako se jedu u umjerenoj količini, neće narušiti omjer struka i bokova. Evo nekoliko prijedloga za zdrave slastice. Možeš prerezati i iscijediti naranču, sok dodati u jogurt, dodati med i narezani kivi te posuti orašastim voćem.
U sok od cijeđene naranče možeš dodati med i suhe brusnice te ostaviti da se brusnice natope. Nakon toga dodaj jabuku narezanu na kockice i pospi s orašastim voćem.
Pomiješaj kivi i ananas narezane na kockice i prelij sokom od limuna u kojem je otopljen med. Nareži na kockice ananas, naranču i mango, pomiješaj i posipaj narezanim bademima.
S dolaskom toplijeg vremena javlja se i veći broj sezonskog voća koje možeš kombinirati u zdravim slasticama. Primjerice, u jogurt možeš dodati jagode i preliti otopljenom čokoladom. Također, zasladiti se možeš i jogurtom u koji si dodala kakao prah, javorov sirup, jagode te prelila umakom ili bobičastim voćem koje si prelila jogurtom i posipala crnom čokoladom.