Paradoks: pretili, a pothranjeni

Thinkstock
Ne tako davno, pothranjenost se vezala uz pretjerano mršave osobe, no danas je često 'skrivena' ispod slojeva masnog tkiva. Danas se suvišni kilogrami više ne povezuju s bogatstvom i obiljem kao što je to nekad bilo pravilo, nego upravo suprotno. Što je osoba siromašnija i ima otežan pristup raznolikoj hrani to je veća vjerojatnost da će biti debela
Vidi originalni članak

Ovaj relativno novi fenomen 2005. godine je dobio i svoj naziv "paradoks gladi - debljine." Termin je skovao neuropsiholog Lawrence Scheicer kako bi opisao istovremenu prisutnost obilja kalorija u prehrani i nutritivnih deficita u tijelu. Naime, kada tijelo ne dobiva potrebne nutrijente, ono je, unatoč zadovoljenim energetskim potrebama i dalje 'gladno' te ulazi u začarani krug u kojem se unosi sve više (opet nekvalitetne) hrane, deblja se, a nutritivni status je sve lošiji. 

Kalorije ne "hrane" tijelo

Pogrešno je misliti da unos dovoljno (ili previše) kalorija automatski organizmu osigurava i sve potrebne hranjive tvari. Istina je upravo suprotna. Povećana dostupnost jeftine, procesirane i energijom bogate hrane smatra se jednim od ključnih čimbenika epidemije pretilosti. Bazira li se prehrana većinom na takvoj hrani, što u zapadnim zajednicama s niskim primanja najčešće i je slučaj, posljedica je nakupljanje suvišnih kilograma uz istovremenu pothranjenost - deficite većine vitamina i minerala

U prilog tome govori studija objavljena u časopisu Journal of Urban Health koja otkriva da je trećina beskućnika u Bostonu unatoč ozbiljnoj pothranjenosti, pretila. Ovakvi rezultati nisu rezervirani samo za odrasle. Novozelandska studija otkriva da trećina djece predškolske dobi ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo, a istovremeno su nutritivno pothranjeni. Studija objavljena 2012. godine u časopisu ISRN Endocrinology otkriva da veliki udio pretilih pati od deficita vitamina B1, selena, cinka i osobito vitamina D. Naime, čak do 90 posto pretilih osoba je deficitarno na ovom važnom vitaminu.

Čest nedostatak magnezija i željeza

Slična studija iz 2007. godine objavljena u časopisu Obesity Surgery ukazala je i na visok postotak deficita magnezija, a kod pretile djece i odraslih vrlo je učestao i nedostatak željeza. Razlozi razvoja deficita ne leže samo u činjenici da se zapadnjačka prehrana temelji na procesiranoj hrani lišenoj nutrijenata već i u negativnom utjecaju debljine na apsorpciju i metabolizam vitamina i minerala.

Pothranjenost pretilih i zdravlje

Pretilost sama po sebi nosi brojne rizike od metaboličkih komplikacija, no udružena s nutritivnom pothranjenošću, problem se dodatno potencira. Vitamini i minerali, naime, imaju brojne važne uloge, među ostalim i u metabolizmu glukoze i inzulina. Deficit mikronutrijenata dodatno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2., bolesti srca i krvožilnog sustava, pada imuniteta i sklonosti infekcijama kao i druge kronične bolesti koje su također potencirane kombinacijom pretilosti i (nutritivne) pothranjenosti.

Ako trebaš pomoć kod mršavljenja učlani se u  Mršavimo zajedno klub

Oprezno s dodacima prehrani

Iako se čini da je jedna mogućnost rješavanja problema pothranjenosti u pretilih posezanje za dodacima prehrani, ono nije najsretnije i samo je prividno. Mršavljenje, i to uz pomoć stručnjaka koji će osigurati da je dijeta deficitarna samo kalorijama, ne i hranjivim tvarima pravi je put borbe s ovim fenomenom. U slučaju kada pretila osoba provodi kvalitetnu redukcijsku dijetu u tom slučaju i dodaci prehrani imaju smisla, ali ponovno uz savjetovanje sa stručnom osobom.

Potraži pravu dijetu za sebe.

Posjeti missZDRAVA.hr