Detoksikacija i mršavljenje

Našu čitateljicu Anitu zanima kada i kako se pravilno radi detoksikacija. Želja joj je smršavjeti i poboljšati imunitet te spremno dočekati hladnije dane. Savjet je zatražila od naše nutricionistice Mirne Trumbetaš koja joj je predložila meni za detoksikaciju
Vidi originalni članak

Pitanje čitateljice:

'Zanima me koji je najbolji način za provođenje detoksikacije? Željela bih smršavjeti i iz svog tijela izbaciti štetne toksine. Ne znam narušava li detoksikacija imunitet jer ipak jesen je i treba se čuvati prehlada?'

Odgovor nutricionistice

'Za vrijeme detoksikacije poželjno je izbjegavati rafinirane namirnice, dakle sve prerađeno poput bijelog kruha, riže, tjestenine, šećera, slatkiša, trans masnih kiselina u margarinu i lisnatom tijestu, slatkih gaziranih pića, slanih grickalica, gotove i polugotove proizvode te suhomesnate proizvode. Takve nisko hranjive prerađene namirnice poništavaju djelovanje hranjivih tvari, a u organizam unosimo prazne kalorije, previše ''loših'' masnoća i jako puno soli. Kada govorimo o pravom režimu detoksikacije njega se preporučuje provoditi uz stručnu osobu liječnika ili nutricionista koji će propisati plan prehrane tako da se organizam pročisti, ali da ne dođe do gubitka esencijalnih hranjivih tvari i time naruši cjelokupno zdravstveno stanje.

S obzirom na to da detoksikacija traži strogi režim ona ne smije trajati više od 21 dan, obično se provodi u periodu od 7,14 ili 21 dan.

Nekako je uobičajeno da se obavlja u proljeće kada se cijeli organizam budi kao i priroda, ali nije loše očistiti tijelo i nakon ljeta posebno ako si provela vrijeme tulumareći. Detoksikacijom pomažemo organizmu da se očisti  Pri detoksikaciji potrebno je pojačati doze vitamina C, E, flavonoida i drugih antioksidanasa, te sumpor koji je vrlo važan element u procesu uklanjanja otrova iz organizma. Obično detoksikacija podrazumijeva voćne i povrtne sokove, te namirnice poput: salate i zelenog lisnatog povrća, mrkva, sok od limuna, suhe šljive, celer, brokula, žitarice (ječam, zob, kvinoja), češnjak, luk, poriluk, prokulica, kupus, cvjetača,' objašnjava Mirna Trumbetaš.

'Kupušnjače poput zelenog i crvenog kupusa, kelj, raštika, rotkvica, rikola su pioniri detoksikacijskog menija. Te namirnice su bogate hranjivim tvarima pomoću kojih se naš organizam neprestano može obnavljati i pročišćavati. Potiču rad jetrenih enzima, pomažu čišćenje potencijalnih kancerogenih tvari i u uklanjanju otpadnih tvari. Smanjuju udio kiselina u tijelu, u organizmu stvaraju više lužnatu osnovu, smanjenjem viška tjelesnih masnoća kontroliraju debljinu, uravnotežuju hormone, štite kožu i preveniraju zdravlje srca. Neprerađene visokohranjive namirnice obnavljaju zalihe hranjivih tvari koje pomažu očuvanju zdravlja. Ovisno o režimu može se konzumirati samo sirova hrana i sokovi od voća i povrća ili hrana kuhana na lešo s minimalnim dodatkom soli i maslinovog ulja.'

Prijedlog menija

'S detoksikacijom ne treba pretjerivati - preporučuje se odabrani program provesti jedanput godišnje, a može se uvesti i kada smo malo pretjerali u prehrani kao vraćanje na ''pravi put''.'

  • Doručak: Kuhana kvinoja s nekoliko suhih šljiva ili limunov sok ili sok od mrkve i cikle;
  • Ručak: Brokula kuhana na pari, kuhani ječam preliven maslinovim uljem i sjeckanim češnjakom i zelena salata. Poriluk kuhan na pari uz dodatak kvinoje, preliveno maslinovim uljem, salata od crvenog zelja, ili cvjetača kuhana na pari, kuhana zob,salata od rikole, začinjena maslinovim uljem.
  • Večera: Povrtna juha od predloženog povrća.
  • Tijekom dana potrebno je popiti 1,5 do 2 litre vode.

I tvoja koža povremeno treba detoksikaciju. Saznaj više na Budi.In

Posjeti missZDRAVA.hr