Skrivene opasnosti detoksa

Detoksikacija kao mogućnost iskupljenja od svih prehrambenih 'grijeha' koje smo počinili tijekom blagdana, zvuči jako primamljivo. Međutim, većina stručnjaka se slaže da brojni detoksikacijski pripravci nisu učinkoviti, a da strogi detoksikacijski režimi čak mogu biti i štetni
Vidi originalni članak

Također, vrlo su kritični prema neprikladnoj terminologiji koju koriste promicatelji 'detoksa', kao i prema činjenici da detoksikacijskim tretmanima pripisuju skoro pa magične učinke. Svejedno, tijekom blagdanske neumjerenosti sigurno smo barem malo opteretili organizam te postoje načini kako da ga rasteretimo i pružimo mu uvjete za što brži oporavak. Jedan od prirodnog načina detoksa je ananasom jer on djeluje kao prirodni diuretik pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomaže i detoksikaciju organizma i mršavljenju.

Riješi kviz i provjeri svoje znanje!

Ni voda nije bezopasna

Iako jetra ima ključnu ulogu u detoksikaciji budući da pregrađuje većinu štetnih i otpadnih spojeva u organizmu te ih priprema za izlučivanje, za detoksikaciju su jako bitni i bubrezi i crijeva. Naime, ovi organi zaslužni su za izlučivanje većine nepoželjnih tvari iz organizma, a popis nastavljaju i pluća i koža.

Mnogi detoks režimi potiču pretjerano suzdržavanje od hrane i povećani unos vode, vjerujući da će post 'ponovno pokrenuti otrove koji se nakupljaju u organizmu', a da će voda 'te otrove isprati iz organizma'. Međutim, na ovaj način organizam se samo iscrpljuje, i oduzima mu se energija koja bi se doista mogla iskoristiti za detoksikaciju. Također, poznato je da voda nije bezopasna u velikim količinama, poznati je primjer Britanke koja je pretrpjela trajnu ozljedu mozga nakon pretjeranog unosa vode tijekom provođenja strogog detoks režima.

Razmišljaš li o regulaciji tjelesne težine? Ako da, tu je Super Ananas!

Posjeti missZDRAVA.hr