Koliko čokolade smijem pojesti?
Međunarodni dan čokolade slavi se 13. rujna, na rođendan Miltona Hersheyja, osnivača jedne od najvećih tvornica čokolade u svijetu. Ovaj dan obilježava diljem svijeta i to na potpuno očekivan način – uživanjem u najdražim čokoladnim desertima
Mršavljenje je moguće i uz čokoladu
Osim što je ukusna i nezaobilazna poslastica, čokoladu valja konzumirati i radi niza drugih razloga. Bogata je fosforom, magnezijem i željezom, pomaže u snižavanju krvnog tlaka te se smatra kako povoljno djeluje na zdravlje srca i raspoloženje. Ipak, njezina negativna strana je to što ima prilično visoku energetsku vrijednost – 100 g čokolade uglavnom sadrži oko 550 kcal. S obzirom na to da 50 posto ukupnog sastava kakao zrna zauzimaju masti i da se pri proizvodnji čokolade dodaje određena količina šećera, taj podatak ne iznenađuje.
''Znam da čokolada nikako nije dio redukcijske prehrane, no teško joj odolijevam. Nikako je se ne mogu (a niti ne želim!) odreći te me stoga zanima koliko smijem pojesti čokolade dnevno, a da ne narušim previše svoju dijetu, odnosno, da i dalje mršavim pa makar i puno sporije nego što je planirano'', upitala je čitateljica i članica Mršavimo zajedno kluba.
Ograniči unos na maksimalno od 1 do 2 kockice
Za razliku od klasičnih i rigoroznih dijeta, unutar Mršavimo zajedno kluba nema izgladnjivanja niti zabranjenih namirnica. Tu možeš pronaći više od 60 jelovnika prema mediteranskom, kontinentalnom i vegetarijanskom tipu prehrane prilagođene baš tebi, plan tjelovježbe, pomoć stručnjaka, podršku članova unutar Kluba i sadržaj uz koji ćeš usvojiti zdrave navike te mršavjeti 1 kilogram tjedno. Stručnjaci nutricionisti, psiholozi i fitness treneri brzo odgovaraju na sve pristigle upite. ''Čokolada je namirnica visoke kalorijske vrijednosti stoga bi je trebalo izbjegavati tijekom procesa mršavljenja, osim u slučaju da je propisana u jelovniku, odnosno čini uravnoteženu cjelinu s ostalim namirnicama'', odgovorio je nutricionistički tim Mršavimo zajedno kluba.
''Ako se ne možete odreći čokolade, tada savjetujemo da birate tamnu čokoladu, tj. onu koja ima više od 60 posto kakaa. Takva čokolada u pravilu sadrži nižu kalorijsku vrijednost od mliječne i nosi određene zdravstvene blagodati te ima nizak glikemijski indeks. Ograničite unos na maksimalno od 1 do 2 kockice dnevno jer 10 g čokolade sadrži oko 50 i više kalorija pretežno od šećera i masti.''
Riješi kviz i saznaj koju vrstu čokolade treba odabrati, a koju izbjegavati.
Zdravi jelovnici uz koje možeš bez izgladnjivanja mršavjeti 1 kg tjedno čekaju te ovdje!